Žemės ūkio ministerija, siekdama pagerinti licencijuotų sandėlių veiklos teisinį reguliavimą, parengė ir teikia Vyriausybei Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo pakeitimo įstatymo projektą.

Šiuo metu galiojančio Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatyme (toliau – įstatymas) yra nurodytos licencijuoto sandėlio veiklos priežiūrą reglamentuojančios nuostatos, tačiau jų nepakanka norint labiau paskatinti žemės ūkio veiklos subjektus steigti licencijuotus sandėlius bei tinkamai atlikti jų veiklos tikrinimą, kurį reglamentuoja Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymas.

Be to, įstatyme būtina patobulinti licencijuotam sandėliui licencijų ir patikslintų licencijų išdavimo, jų galiojimo sustabdymo, galiojimo sustabdymo panaikinimo, licencijų galiojimo panaikinimo tvarką, atsižvelgiant į šiai tvarkai siūlomą taikyti licencijų išdavimo modelį „G“ („griežtas“).

Įgyvendinus įstatymo projektą bus pasiekta tam tikrų teigiamų rezultatų. Licencijos grūdų, bulvių, daržovių, vaisių ir kitų augalininkystės produktų sandėlio veiklai vykdyti bus išduodamos pagal licencijų išdavimo modelį „G“.

Įstatyme nustatytas ne ilgesnis kaip 30 dienų terminas (nuo dokumentų, reikalingų licencijai išduoti, gavimo dienos) įpareigos licencijas išduodančią instituciją – Valstybinę augalininkystės tarnybą – kuo skubiau įvertinti juridinio ar fizinio asmens atitikimą teisės aktų nustatytiems reikalavimams.

Siekiant apsaugoti svarbų visuomenės interesą – žmonių ir ūkinių gyvūnų sveikatą, bus pašalintos galimos rizikos, susijusios su veikla, kuriai prieš tai būtina patikra, ar sandėlis atitinka techninius, technologinius, veterinarijos, higienos, priešgaisrinius ir kitus šio įstatymo ir Vyriausybės įgaliotos institucijos gamybiniams pastatams (statiniams) nustatytus specialiuosius reikalavimus.

Bus suderintas licencijuotų sandėlių veiklos teisinis reguliavimas ir užtikrinta, kad sandėlio veiklos priežiūra būtų atliekama vadovaujantis Viešojo administravimo įstatymo nustatyta tvarka.

Bus supaprastinti licencijuotų sandėlių steigimo ir jų veiklos vykdymo reikalavimai, kad šiuos sandėlius galėtų lengviau įsteigti žemės ūkio veiklos subjektai, ypač ūkininkai ar jų kooperatyvai, turintys tam tinkamus sandėlius, ir juose laikyti pirmiausia savo pagamintus grūdus, bulves, daržoves, vaisius ar kitus augalininkystės produktus ir, esant poreikiui, šiuos produktus ar jų dalį įkeisti kredito įstaigoms ir iš jų gauti palankiomis sąlygomis trumpalaikes paskolas apyvartinėms lėšoms papildyti, ir tuo pagrindu suaktyvinti licencijuotų sandėlių veiklą Lietuvos Respublikoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją