Moteris džiaugiasi, kad plėtoti konditerijos verslą jai padėjo parama, teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą (KPP).

Moko kepti šakočius

Kepykloje veikiančios edukacinės klasės „Juodupės baravykų ir šakočių namai“ lankytojai sunkiai atsispiria pagal senovinį receptą gaminamų gardumynų kerams. Visi vaikai mielai iš tešlos lipdo baravykus, tepa juos glajumi ir besimėgaudami savo darbu skanauja.

„Aš pati esu konditerė ir jau dvidešimt metų gaminu šiuos tautinio paveldo kepinius, todėl nutarėme savo patirtimi ir senolių tradicijomis pasidalyti su kitais. Be to, smagu matyti į mūsų kaimelį atvažiuojančius žmones. Kaimynai latviai, taip pat estai ir net norvegai noriai bando kepti šakočius, varžytis, kam pavyks iškepti su ilgesniais spygliais“, – pasakoja kepyklos šeimininkė L. Sadauskienė.

Vienos kartos kitai perduodamas receptas

Šešiolika žmonių, plušančių kepykloje, beveik viską daro kaip senovėje – tešlai nenaudoja jokių konservantų, puriklių ar kėliklių. „Gal toks gaminys ir greičiau sudžiūva, bet norime, kad kepiniai būtų kuo sveikesni ir kokybiškesni. Darome taip, kaip gamindavo močiutės. Kiekvieną baravyko kepurėlę ir kotelį formuojame rankomis, tuomet klijuojame, tepame glajumi“, – gamybos paslaptimis dalijasi Laimutė.

Individualios L. Sadauskienės įmonės gaminiai perkami ne tik kaimelyje, bet keliauja ir į Vilnių, Rokiškį, Biržus, Panevėžį, Uteną, Zarasus. Tokios sėkmės paslaptis, ko gero, yra tai, kad ne tik gamybos būdas, bet ir receptūra siekia senolių laikus.

Laimutė pasakoja, kad šakočių ir baravykų receptą sužinojo prieš trisdešimt metų, kai pradėjo dirbti konditerijos srityje. Gamykloje dirbusi senolė naudojo receptą, pagal kurį kepė ir jos mama, ir senelė. Taip tradicinių gaminių receptūra keliauja iš lūpų į lūpas jau kelias kartas.

Kuria darbo vietas kaime

Prie sėkmingos Laimutės kepyklos veiklos prisidėjo ne tik originali senovinė receptūra, bet ir Europos Sąjungos (ES) bei valstybės suteikta parama. Verslininkė jos kreipėsi pagal KPP priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“. Už skirtas lėšas L. Sadauskienės įmonė įsigijo kepimo krosnį, tešlos minkymo aparatą, maišyklę ir kitą kepyklos našumui reikalingą įrangą. Investicijos leido išplėsti konditerijos verslą ir įdarbinti vietinių žmonių.

„Turime daug įvairių planų. Pavyzdžiui, dabar mūsų gamybos patalpos, kurias kažkada įsigijome, jau per ankštos vis didėjančiam kolektyvui. Teko investuoti į greta esantį apleistą pastatą. Bet laukia dar daug darbo – tvarkymas, remontas, o tuomet žiūrėsim, gal tiesiog persikelsim, o gal – plėsimės“, – šypsosi L. Sadauskienė, neslepianti, kad sena jos svajonė – kepti tradicinę duoną.

Per 500 verslo plėtros projektų

Per visą paramos teikimo laikotarpį pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“ patvirtintas 541 verslo kaime projektas, juose prašoma 98,58 mln. eurų paramos. Šiuo metu išmokėta 95,76 mln. eurų patvirtintų paramos lėšų.

Daugiau informacijos apie įsipareigojimus pagal KPP priemones – www.nma.lt, zum.lrv.lt.
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.