Svarbūs ne tik fiziniai negalavimai

Paprašyta papasakoti apie Biržų ligoninėje vykdomą projektą A. Šaknienė nusišypso. Nors tiek jos, tiek ir savanorių svarbiausia užduotis yra padėti pacientams, prasmingas darbas ne tik suteikia džiaugsmo, bet neretai ir pakelia nuotaiką. Tarp 56 projekte dalyvaujančių ligoninės pacientų yra ir ypač aktyvių devyniasdešimtmečių, dainingų ir kūrybingų žmonių, kurie kartu su projekto savanoriais ir padainuoja, ir pašoka.

Kadangi kartu su ligoninėje gydomais pacientais personalas praleidžia daugiau nei keturis mėnesius, , neretai vieni su kitais gerai susipažįsta ir sužino ne tik apie ligas ir kitus sunkumus, tačiau ir apie pomėgius bei džiuginančias smulkmenas.

„Dirbdama ligoninėje socialine darbuotoja nuolat susiduriu su pacientais ir atkreipiu dėmesį į jų poreikius bei pojūčius. Kalbu ne tik apie fizinę sveikatą – gdant fizinius negalavimus negalima pamiršti ir emocijų, motyvacijos sveikti.

Ligoninėje žmonės patiria didelę socialinę atskirtį, neretai praranda socialinius įgūdžius. Visa tai dar labiau pagilino pandemija. Ši atskirtis žmones veda į beviltiškumą. Žmogus į ligoninę atvyksta iškankintas ligų, senatvės ir dažnai vienatvės, o bendravimas ir galimybė matyti artimuosius skatina sveikti, palaiko dvasiškai“, – pasakojo projekto koordinatorė A. Šaknienė.

Nuo dailės iki išmaniųjų technologijų

A. Šaknienė sako, jog jei ligoninėje sutikto žmogaus paklausime, kaip jis jaučiasi, jis natūraliai pradės vardinti savo ligas ir fizinius negalavimus. – rtas atkreips dėmesį į emocijas. Tačiau būtent emocinę sveikatą stengiamasi akcentuoti projekte. Daugelis projekto dalyvių sunkiai serga ir negali vaikščioti, tad terapinės paslaugos yra vykdomos tiesiog palatos lovose.

Biržų ligoninėje teikiamos terapinio piešimo, muzikos paslaugos pacientams. A. Šaknienė neslepia, kad iš pradžių, pacientams pasiūlius piešimą ar muzikos užsiėmimus, teko juos padrąsinti. Daugelis kartojo, kad paskutinį kartą piešė mokykloje, todėl dvejojo savo gebėjimais, tačiau žengus pirmą žingsnį žmogus atsiskleisdavo, imdavo labiau pasitikėti savimi ir įsijautęs į piešimą pamiršdavo rūpesčius.

„Piešiant žmogus atsiveria, sugrįžta pasitikėjimas savimi, bent trumpam pamirštami rūpesčiai, atitrūkstama nuo kasdienybės, nes susikoncentruojama būtent į piešimą. Visa tai taikome kartu su multimedijos priemonėmis ir, pavyzdžiui, palatoje žiūrime norimus filmus ar koncertus. Kartais tokios akimirkos pacientams sukelia sentimentus, ne vienas nubraukia ir ašarą.
Neseniai ligoninėje pradėtos naudoti naujausios technologijos sulaukia ne mažesnio susidomėjimo nei įprastos terapinės paslaugos. „Mūsų skyriaus vedėja yra nuolat kupina įvairiausių minčių, seka pasaulines tendencijas ir stengiasi geriausias patirtis pritaikyti pacientams bei padėti žmonėms. Šis jos kūrybingumas ir yra didžiausia motyvacija, o išmaniųjų akinių pritaikymas pacientams taip pat jos idėja“, – pasakojo pašnekovė.

Šio projekto kūrėjų pasitelkti išmanieji akiniai jau kurį laiką yra naudojami visame pasaulyje norint per atstumą valdyti įvairius prietaisus, matyti pasirinktus vaizdus, žaisti kompiuterinius žaidimus ar tiesiog gauti informaciją apie matomą vaizdą esamuoju laiku. Tiesiog užsidėjęs akinius žmogus gali juos aktyvuoti ir pasirinkti norimą jų funkciją.

Vienas iš išmaniųjų akinių naudojimo pavyzdžių – namuose paliktų naminių gyvūnų stebėjimas. Nors apie mylimus augintinius jam papasakoja ir telefonu, pačiam pamatyti, kaip jie laikosi, norisi kur kas labiau. „Nufilmuotus gyvūnėlius pacientas gali stebėti savo namų aplinkoje ir taip palaikyti ryšį su jais. Pasitelkus šiuos akinius galima palaikyti ryšį ir su artimaisiais, pavyzdžiui, virtualiai dalyvauti šventėse“, – apie išmaniųjų akinių taikymą gydant pacientus pasakojo ji.

„Abejonių nekilo“

Prie projekto savanorių komandos prisijungusi ligoninės slaugytojos padėjėja Vida Vėgelienė sakė, kad sulaukus pasiūlymo prisidėti prie komandos, nesudvejojo. Moteris norėjo prasmingai praleisti laisvalaikį ir padėti ligoniams, kuriuos nuolatos mato ir darbo metu. Dabar kartu su dar penkiomis savanorėmis ji vykdo minėtus kūrybinius užsiėmimus, bendrauja su pacientais, kurie ligoninėje būna ne vieną mėnesį.

„Abejonių tikrai nebuvo ir pati stebiuosi visais projekto savanoriais. Žmonės nori nuoširdžiai padėti, palaikyti. Su pacientais elgiamės tarsi su savo artimaisiais ir visada džiaugiamės pozityviomis jų emocijomis. Juk tai padeda sveikti. Kai žmogus jaučia gerumą, jam lengviau rūpintis ir savo fizine sveikata.

Kadangi slaugos ligoninėje žmonės guli bent keturis mėnesius, neįmanoma nepastebėti jų liūdnos nuotaikos ir artimųjų ilgesio. Pandemija čia tikrai nemažai pakeitė, nes ligoniams ypač trūksta artimųjų dėmesio ir bendravimo. Džiaugiuosi, kad galime tai keisti ir padėti pasijausti bent šiek tiek geriau“, – pasakojo savanorė.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

Užsakymo nr.: PT_88713707