Sprendžia jaunųjų verslininkų problemas

2020 m. prasidėjusį projektą „Trijų dimensijų spausdinimas“ įgyvendina Rietavo vietos veiklos grupė. Projektu siekiama sukurti patrauklias, modernias ir šiuolaikiškas sąlygas Rietavo miesto vietos gyventojams realizuoti save kuriant verslą, paskatinti bendradarbiavimo tinklų kūrimąsi ir suteikti jauno verslo subjektams galimybę naudotis moderniu 3D spausdintuvu.

Projekto veiklų koordinatorius Vilius Viršilas pastebi, kad jaunas verslas susiduria su daug įvairių kliūčių, susijusių su žinių ar patirties stoka. „Jaunieji verslininkai patiria tokius iššūkius, kaip negebėjimas pritraukti potencialių klientų, bendradarbiavimo ir kūrybinių įgūdžių trūkumas, informacijos apie tai, kokie yra vietos gyventojų poreikiai, stygius. Taip pat jie turi ribotus finansinius resursus, būtinus įsigyti reikalingą įrangą. Šių kliūčių galima išvengti jauniesiems verslininkams suteikiant galimybę įgyti reikalingų pažinčių bei žinių ir įgūdžių, kaip naudotis pažangia įranga“, – teigia pašnekovas.

Prie projekto siūlomų veiklų pakviesti prisijungti ne ilgiau nei dvejus metus veikiantys 7 juridiniai ar savarankišką veiklą vykdantys fiziniai asmenys. Taip pat apmokymuose dirbti ir naudotis programine įranga dalyvauja 3 savanoriai, kurie pasibaigus projekto veikloms turės pasirūpinti 3D spausdintuvo priežiūra.

Projekto įgyvendinamas apima kelis skirtingus etapus. Pradėjus įgyvendinti idėją buvo įsigytas modernus 3D spausdintuvas. Tuomet iniciatyvos dalyviai buvo pakviesti dalyvauti atvirojo stalo diskusijose. Vėliau prasidėjo ir šiuo metu tebesitęsia VšĮ „Robotikos mokykla“ vedamos kūrybinės dirbtuvės, kuriose jaunieji verslininkai gali keistis gerosiomis patirtimis, tobulėti, įgyti veiklai reikalingas žinias. Po šių veiklų bus tęsiamos individualios mentoriaus konsultacijos. Pasibaigus mokymams dalyviai turės galimybę įgytas žinias pasitelkti praktiškai naudodamiesi modernia įranga.

Atveria naujas galimybes

Iniciatyva sulaukė didelio dalyvių susidomėjimo. Norą dalyvauti mokymuose išreiškė ir daugiau vietos verslų, tačiau jie neatitiko jaunajam verslui keliamų reikalavimų. Projekto vadovė Laima Dockevičienė teigia, kad 3D spausdinimo technologijos išmanymas suteikia verslams galimybę plačiai pritaikyti įgytas žinias ir įgūdžius skirtingose veiklos srityse. Todėl užsiėmimų metu suteiktas naujas patirtis projekto dalyviai vėliau galės panaudoti plečiant teikiamų paslaugų spektrą bei kuriant ir į rinką įvedant naujus produktus. Planuojama ir toliau vykdyti panašias iniciatyvas, kurių pagalba bus skiriamas dėmesys vietos verslui.

Jaunieji verslininkai išsiskiria dideliu entuziazmu ir noru pasisemti kuo daugiau patirties. „Vienas iš projekto dalyvių teigė, kad kaskart dalyvaudamas kūrybinėse, su 3D spausdinimo technologija susijusiose veiklose, jis patiria atradimo ir susidomėjimo jausmus. Tuo tarpu kitas jaunasis verslininkas sakė, kad iš pradžių jam pasirodė, jog 3D spausdinimo technologija yra tarsi iš fantastikos srities. Tačiau iš arčiau susipažinus su šia technologija pavyko atrasti jos pritaikymo galimybes“, – sako pašnekovė.

L. Dockevičienė pažymi iniciatyvos naudą ne tik jauniesiems Rietavo verslininkams, bet ir miesto bendruomenei. Ji teigia, kad projektas yra draugiškas aplinkai. „Mokydamiesi naujų įgūdžių jaunieji verslininkai įgyja daugiau galimybių dalyvauti globalioje rinkoje. Dėl to gerėja bendruomenės gyvenimo kokybė. Be to, projektas prisideda prie aplinkos tausojimo, nes jo metu naudojamas perdirbtas plastikas. Įvairios reikiamos detalės yra atspausdinamos 3D spausdintuvu vietoje, todėl jų nereikia transportuoti dideliais atstumais“, – mintimis dalijasi projekto vadovė.

Projektas praplečia akiratį

Vienas iš projekto dalyvių, MB „Future Clay“, kuri užsiima gyvenimą palengvinančių produktų iš ekologiško plastiko gamyba 3D spausdintuvu, direktorius Nerijus Jasinskas pasakoja, kad apie pradedantiesiems verslams teikiamą paramą sužinojo iš Rietavo turizmo ir verslo informacijos centro.

Pašnekovas sako, kad projekto metu įsitraukia į įvairias veiklas, tarp jų modeliavimo, įrangos ir metodų taikymo mokymus. Anksčiau panašiuose užsiėmimuose nedalyvavęs ir savarankiškai gebėjimus tobulinęs jaunasis verslininkas sako, kad projektas pateisino turėtus lūkesčius, o lektoriai stebino dėstomų temų išmanymu ir kompetencija.

MB „Future Clay“ direktorius teigia, kad mokymų metu įgytas žinias turi galimybę pritaikyti tiesiogiai savo veikloje. „3D spausdinimas yra mūsų įmonės pagrindinė veikla ir su technologijos veikimu esame susipažinę. Tačiau tobulėjimui ribų nėra. Šie mokymai praplečia akiratį, suteikia naujų krypčių ir vizijų.“

N. Jasinskas neabejoja projekto teikiama nauda jauniesiems verslininkams ir Rietavo miestui. Pasak jo, verslams sudaroma galimybė sparčiau plėtoti turimas idėjas, o technologinis–meninis proveržis mieste vyksta greičiau. „Reikia tik norėti ir nesustoti. Sekasi tiems, kurie nori dovanoti pasauliui ir savo kraštui potencialą. Tik geroje dirvoje subujoja kūrybos ir galimybių sėkla“, – teigia jaunojo verslo atstovas.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

Užsakymo nr.: PT_88614509