Nuo socialinių įgūdžių iki psichologinės pagalbos

Kilnią misiją turėjęs projektas „Stovyklaukime kartu“ turėjo startuoti šiųmečių vaikų žiemos atostogų metu, dėl karantino buvo nukeltas į vasaros atostogų laikotarpį. Anot Kupiškio rajono Rudilių Jono Laužiko universalaus daugiafunkcio centro programų koordinatorės Vaidos Arlauskienės, visai su projektu dirbusiai komandai ši iniciatyva tapo iššūkiu, tačiau gelbėjo aiški vizija ir tikslas padėti sunkumus patiriantiems vaikams atitrūkti nuo kartais sudėtingos kasdienybės namuose.

„Kadangi tai buvo pirmasis toks rimtas projektas, jis mums tapo iššūkiu. Kuriant trūko žinių, patirties ir įgūdžių, bet prieš rengiant projektą turėjome viziją. Norėjome, kad projektas būtų ne tik įdomus, bet ir prasmingas vaikams. Visą laiką jautėmės nedrąsiai, nesinorėjo suklysti“, - atviravo V. Arlauskienė.

Projektas „Sovyklaukime kartu“ apėmė 12-17 metų Kupiškio mieste gyvenančius vaikus. Į kiekvieną stovyklą įsitraukė po šešiolika dalyvių: po dvylika vaikų iš socialinę atskirtį patiriančių šeimų ir po keturis iš kitų šeimų. Projekto organizatoriai skaičiuoja, kad viso stovyklose sudalyvavo 25 jaunuoliai. Kai kurie jų panoro dalyvauti keliose stovyklose, o kai kurie dalyvavo visose organizuotose programose.

„Mūsų centre nuolat organizuojamos vaikų stovyklos, todėl kilo idėja parengti keturių stovyklų projektą (žiemos, pavasario, vasaros atostogų metu) vykdymui. Kadangi rajone daugėja socialiai jautrių šeimų, kurios neturi finansinių galimybių tinkamai ir kokybiškai pasirūpinti savo vaikų laisvalaikiu, projektas buvo skirtas būtent šių vaikų turiningam poilsiui. Siekėme, kad vaikai galėtų dalyvauti praktiniuose edukaciniuose užsiėmimuose, ekskursijose, pramogose įvairiuose Lietuvos miestuose.

Tiesą sakant, stovyklų dalyviai buvo iš labai skirtingų socialinių aplinkų, turintys skirtingas patirtis. Daugelis vaikų auga daugiavaikėse, socialiai jautriose šeimose, turi psichologinių sunkumų. Dalis vaikų ar jų šeimų gerai žinomi policijos pareigūnams ir įvairioms tarnyboms. Kiekvienas vaikas atsinešė savitą istorija“, - pasakojo V. Arlauskienė.

Stovyklų veiklos ir užsiėmimai turėjo skatinti vaikų bendravimą, bendradarbiavimą, praktinių ir socialinių įgūdžių stiprinimą, savišvietą. Pasak organizatorių, čia įgytos patirtys turėjo kompensuoti tai ko vaikai negauna savo šeimose. Kadangi projekte dalyvavę vaikai kasdienybėje susiduria su itin jautriais išgyvenimais ir neretai negauna reikalingos paramos, buvo numatyta teikti ir ypač reikalingą psichologo pagalbą.

Aplankė 10 miestų

Visos stovyklos vyko Kupiškio rajono Rudilių Jono Laužiko universaliame daugiafunkciame centre, kur yra galimybė vaikams suteikti ir nakvynę. Projektui pasibaigus organizatoriai skaičiuoja, kad pavyko kartu aplankyti net dešimt Lietuvos miestų ir miestelių bei sudalyvauti daugybėje pramoginių renginių, žygių. Kartu su vaikais patirtus nuotykius jiems dabar primena gausybė nuotraukų ir filmuotos medžiagos.

„Visuomet svarbu, kad atostogaudami vaikai gautų ne tik teorinių, praktinių žinių, bet ir aktyviai pramogautų. Tai buvo mūsų tikslas ir dirbant su šiais jaunuoliais, todėl jie dalyvavo baidarių žygyje, komandiniame dažasvydžio žaidime, išbandė jėgas laipynių trasoje, bagių lenktynėse ir nakvojo gamtoje. Stovyklos dalyviams, kaip buvo numatyta projekte, buvo teikiama ir psichologo pagalba, vaikai turėjo galimybę pasikonsultuoti rūpimais klausimais“, - visas veiklas vardijo profesionalė.

V. Arlauskienės pasiteiravus, kas dirbant su vaikais buvo sudėtingiausia, specialistė sakė, kad iššūkių komandai netruko ir ieškant informacijos apie geriausius muziejus, edukacines veiklas, įtraukti vaikus. Vykdydami projektą tiek organizatoriai, tiek ir savanoriai jautė didelę atsakomybę.

Sunkumus atperkantys prisiminimai

Pašnekovė neslėpė, kad įprastu laikytą gyvenimą pristabdžius pandemijai, o vėliau padėčiai keičiantis dėl karantino teko susidurti ir su išaugusiomis paslaugų kainomis. Tačiau visus sunkumus šiandien atperka pozityvūs prisiminimai. Daugiafunkcio centro programų koordinatorė pasakojo, kad labiausiai jai įsiminė vaikų įspūdžiai ir vienbalsiu išsakytas noras, kad tokių veiklų jiems atsirastų tik daugiau.

Jai pritarė ir „Stovyklaukime kartu“ savanore tapusi ilgametė pedagogė Regina Šimėnienė. Net 40 metų pedagoginio darbo patirtį turinti profesionalė sakė, jog prisijungti neatlygintinam darbui nusprendė norėdama skirti savo laiką prasmingai veiklai, o kartu padėti prie projekto jau prisijungusiems savo kolegoms.

„Mano pačios vaikai jau užaugę, o kai išgirdau, kad prie projekto prisijungė ir kiti mano ilgamečiai kolegos, nedvejojau, kad noriu skirti laiko prasmingoms veikloms, padėti vaikams ir nei kiek nepasigailėjau.

Nemažai ir projekte dalyvavusių vaikų pažinojau iš ankstesnių veiklų centre. Ir nors visuomenėje vyrauja įvairūs stereotipai apie socialinės rizikos šeimų vaikus, šiame projekte susipažinau su puikiais jaunuoliais, kurie noriai keliavo, dalyvavo, buvo kupini įspūdžių ir tikrai geranoriški“, - savo darbo rezultatais džiaugėsi R. Šimėnienė.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt

Užsakymo nr.: PT_88320759