Vienas iš daugiausiai diskusijų derybose sukeliantis klausimas – investuotojų apsauga. Europos Parlamentas (toliau – EP) kaip tik ir nustatys ribas, kurių derybininkai negalės peržengti.

Tinkamas ES susitarimas su JAV galėtų suteikti pramonei galimybę pasinaudoti 850 milijonų vartotojų rinka ir iki 2020 m. padidinti jos dalį ES bendrajame vidaus produkte iki 20 proc. Vis dėlto būtina pripažinti, kad nevienareikšmės poveikio studijos išvados neleidžia nustatyti aiškios susitarimo naudos ES ekonomikai. 


EP kviečia užtikrinti derybų skaidrumą, kuris vestų link ambicingo, tačiau subalansuoto susitarimo, kurio naudą galėtų pajusti visos ES valstybės, būtų skatinama konkurencija ir atsisakyta netarifinių prekybos barjerų. Derybininkai raginami užtikrinti didelę ES vartotojų, jų duomenų, sveikatos ir saugumo apsaugą bei užkirsti kelią socialiniam, fiskaliniam ir aplinkos apsaugos dempingui.
Ką EP rekomenduoja derybininkams, siekiantiems suderinti ES ir JAV Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės susitarimą?


Prieinami JAV energetiniai ištekliai ir viešųjų pirkimų rinka


ES ir JAV susitarimas turėtų panaikinti egzistuojančius prekybos nafta ir suskystintomis dujomis apribojimus, suteikiant galimybe ES padidinti energetinį saugumą ir sumažinti energijos išteklių kainą. EP siūlo į susitarimą įtraukti atskirą skyrių, skirtą energetikai.


Laisvos prekybos sutartis turi kartu panaikinti JAV taikomus apribojimus užsienio bendrovėms įsigyti vandens ir oro transporto paslaugų įmones ar oro linijų kompanijas. Raginama atverti JAV telekomunikacijų ir viešųjų pirkimų (ypač statybos, transporto ir energetikos srityje) rinką ES įmonėms.


Investicijų apsaugos reforma


Susitarimas neturi diskriminuoti ES investuotojų JAV, taip pat ES valstybių, kurios sulaukė JAV investuotojų. Tam turėtų pasitarnauti naujas skriaudos atlyginimo mechanizmas. Investuotojų ir valstybės ginčus viešuose posėdžiuose turėtų spręsti "viešai paskirti ir nepriklausomi teisėjai", neperžengiant ES ir jos valstybių teismų galių ir numatant apeliacijos galimybę.

Vidutiniu laikotarpiu investicinių ginčų sprendimas turėtų būti perduotas viešam Tarptautiniam investicijų teismui.


Būtina apsaugoti ES valstybių teisę priimti viešą interesą ginančius sprendimus ir užkirsti kelią lengvabūdiškiems ieškiniams.


Konkretus jautrių žemės ūkio produktų sąrašas


Siūloma derybose sutarti dėl konkretaus jautrių žemės ūkio produktų ir pramoninių prekių sąrašo, kuriam nebūtų taikomas prekybos liberalizavimas arba būtų numatytas ilgas pereinamasis laikotarpis. 


Būtina užtikrinti, kad galutiniame susitarime būtų numatyta išimtis, leidžianti neįsileisti tam tikrų prekių, jei smarkiai išaugęs jų importas gali neigiamai paveikti vietinės produkcijos gamybą.
EP kviečia Europos Komisiją paraginti JAV panaikinti ES jautienos importo draudimą bei būsimame susitarime sustiprinti ES geografinių nuorodų apsaugą.


Abipusis visuomenės sveikatos standartų pripažinimas


ES derybininkai turi siekti, kad būtų panaikintos perteklinės importo apribojimo, remiantis maisto ir augalų saugos reikalavimais, procedūros ir vietoj to užtikrintas abipusis lygiaverčių standartų pripažinimas. Tačiau būtina išlaikyti ES standartus tose srityse, kur jie labai skiriasi nuo JAV (pavyzdžiui, klonavimo ar chemijos srityse). Kartu turi būti gerbiamas ES atsargumo principas – kol neįrodyta, kad produktas saugus, jo vartojimas draudžiamas arba labai ribojamas.


Duomenų ir viešųjų paslaugų apsauga – nediskutuotina


ES ir JAV elektroninės prekybos ir finansinių paslaugų rinkų integracija neturi paveikti ES duomenų apsaugos taisyklių ir netapti derybininkų nuolaidų objektu. Derybos dėl asmeninių duomenų perdavimo galimos tik tuo atveju, jei abi Atlanto pusės taikys tas pačias duomenų apsaugos taisykles.


EP pakartoja siūlymą prekybos liberalizavimo netaikyti viešosioms paslaugoms, o ypač vandens, sveikatos, socialinės apsaugos ir švietimo srityse.


Net jei trečiadienį EP pritars šioms rekomendacijoms, ES ir JAV Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės susitarimo laukia dar ilgas kelias. Deryboms pasibaigus ir suderinus galutinį susitarimo tekstą, jam turės pritarti EP ir ES Taryba.