Tai apie Vilniaus miesto Kalvarijų gatvės namą Nr. 20. Dabartinį arba praeityje. Šiuo adresu ligi 1906 metų gyveno kalbininkas Jonas Jablonskis su šeima. Ten gaudavo jam adresuotus laiškus. Bet ar egzistuoja tas namas?

Miesto savivaldybė yra priėmusi nutarimą, kad namas ar namelis Kalvarijų gatvėje – kultūros istorijos paminklas. Netoliese prie Konstitucijos prospekto suformuotą skverelį pavadino Jono Jablonskio vardu. Prasminga atmintis, kurios ženklų Vilniuje nėra per daug. Vis dėlto rašome, skaitome, mokomės Jono Jablonskio sunorminta ir daugybe vykusių žodžių taisyklingai praturtinta lietuvių kalba.

Pastaruoju metu, namo gyventojams pageidaujant, buvo atlikti papildomi tyrimai, ir nustatyta, kad Jono Jablonskio šeima gyveno už poros šimtų metrų kitame, didesniame name, kuris jau sovietmečiu visiškai perstatytas, ir dabar tai nebe Kalvarijų, o Lvovo gatvė. Beje, dar arčiau Jono Jablonskio skvero.

Tiek žinių, nutarimas dėl ano paminklinio namo teisme panaikintas, tik štai dar vienas papildantis niuansas.

Kai kurie interesantai, nelabai panašūs į mokslininkus, nūnai džiaugiasi patikslinta kvartalo geografija ir keistai šaiposi iš Jono Jablonskio skvero. Atseit, užrašyta netiesa, kad jis čia kažkur gyvenęs anuometiniu Kalvarijų 20 adresu. O tai būtent tiesa, paštas neklydo, jis gyveno tuo adresu, tik dabar namas dingęs, visiškai perstatytas, ir anų laikų adresas tenka kitam pastatui. Tad kam patyčios?

Nebent anonsas grėsmės, kai J. Jablonskio žaliojo skvero prie Konstitucijos prospekto, jei kokios, gali nelikti. Kaip ir kitų Vilniaus žalumų plotelių.

Atsakyk, urbanistika.