Lietuvoje ir šiais laikais dirba daug natūralios medicinos praktikų, sėkmingai padedančių sveikti, stiprėti, atsigauti po traumų, operacijų, prevenciškai rūpintis savimi ir išsaugoti gerą savijautą bei užbėgti ligoms už akių. Tačiau jau kitais metais įsigaliosiantis Papildomos ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymas (toliau Alternatyvios medicinos įstatymas) sieks reglamentuoti šią sritį, bet būtų palikęs įstatymo užribyje daug alternatyvios medicinos specialistų.

Ėmėmės taisyti situaciją, kad natūraliosios medicinos specialistai neliktų įstatymo užribyje

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) džiaugiasi naujuoju Alternatyvios medicinos įstatymu, kuris esą turėtų apsaugoti gyventojus nuo apgavikų. Deja, dėl šio įstatymo ir jo būsimo taikymo, reglamentuojant natūralios medicinos specialistų veiklas, pagrįstai nerimauja papildomos ir alternatyvios medicinos praktikai, specialistai, ekspertai, mėgėjai ir vartotojai.

Labiausiai kritikuojama įstatymo nuostata apie tai, kad tokią mediciną praktikuojantys asmenys turės būti įgiję aukštąjį išsilavinimą arba jam lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją. Tokiu būdu neturintys aukštojo mokslo kvalifikacijos jogos, meditacijos mokytojai, masažuotojai, meno terapeutai ir kiti specialistai negalėtų teikti paslaugų, prie kurių yra pripratę jų klientai. Svarbu pažymėti, kad būtent šių specialistų teikiamos paslaugos stiprina žmonių sveikatą, imuninę sistemą ir mažina jų apsilankymus pas gydytojus. Tokiu būdu jie taupo biudžeto pinigus, kurie būtų išleidžiami gydymui.

Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskich ir jo komanda aiškinosi naujai priimtą įstatymą su Lietuvos papildomos ir alternatyvios medicinos iniciatyvine grupe, kuriai vadovauja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė. Jie ir inicijavo įstatymo naujos redakcijos parengimo projektą, remiantis gerąja Vokietijos ir kitų šalių patirtimi. Jame atsiradę pokyčiai suteiktų galimybę alternatyviosios medicinos specialistams – ne medikams, toliau tęsti savo veiklas.

Mūsų registruotas įstatymas leidžia tęsti tūkstantmetes natūralios medicinos tradicijas

Spalio 2 dieną Darbo partijai atstovaujantis Seimo narys doc.dr. Mindaugas Puidokas užregistravo Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymo naują redakciją, kuria siekiama suteikti galimybę natūraliąja (liaudies) medicina užsiimti ne tik gydytojams ar biomedicinos išsilavinimą turintiems specialistams, kaip numatyta dabartiniame Sveikatos apsaugos ministerijos parengtame įstatyme, bet ir kokybiškas paslaugas teikiantiems savo sričių profesionalams – ne gydytojams.

Anot Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskich, inicijavusio šio įstatymo pakeitimo projektą, dabar galiojantis įstatymas neatitinka nei alternatyvios medicinos paslaugas teikiančių asmenų, nei šias paslaugas gaunančių asmenų teisių ir interesų.

„Jau nuo ateinančių metų sausio 1-osios jogos treneriai, akupunktūros specialistai, masažistai, net pirtininkai negalės teikti paslaugų, jei neturės medicininio išsilavinimo. Iki šiol sėkmingai veikę ir padėję žmonėms, šie specialistai, turintys patirties, įgūdžių ir žinių, bet neturintys „popierėlio“, neteks galimybės dirbti, o jų pacientai ir klientai liks be pamėgtų masažų, pirties procedūrų ir kitų alternatyviosios medicinos specialistų teikiamų paslaugų. Sąmoningai pamirštama ar tiesiog ignoruojama, kad didžioji dalis papildomos ir alternatyvios medicinos paslaugų teikėjų visame pasaulyje yra ne gydytojai. Tam, kad taip nenutiktų, darbiečiai parengė šią naują įstatymo redakciją“, – teigia V. Uspaskich.

Kas turėtų pasikeisti?

Naują Alternatyvios medicinos įstatymo redakciją užregistravusio M. Puidoko teigimu, jai įsigaliojus nuo 2021 m. sausio 1 d. papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros paslaugas galės teikti ir tie asmenys, kurie neturi aukštojo išsilavinimo arba jam lygiavertės aukštojo mokslo kvalifikacijos, įgytos baigus medicinos, reabilitacijos, farmacijos arba slaugos studijų krypties studijas, tačiau baigę bazinius mokymus arba profesinę kvalifikaciją.

Siūlomu pakeitimu išplečiama papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros samprata, kadangi jos ribos ir galimybės, anot ekspertų grupės, kartu su Lietuvos papildomos ir alternatyvios medicinos iniciatyvine grupe, rengusios projektą, vadovės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės, sutampa su šiuolaikine medicina (būklės ir ligų diagnostika ir gydymas) bei su praplėstos dvasinės būsenos, sielos pusiausvyros ir fiziniu kūno suderinimo samprata.

„Mes pritariame, kad papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros paslaugos būtų teikiamos įstaigose, turinčiose tam išduotas ir galiojančias licencijas, jose dirbtų kvalifikuoti ir licencijuoti specialistai. Tačiau akivaizdu, kad reikia keisti specialistų profesinės kompetencijos įgijimo reguliavimą“, – neabejoja I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Medicininį išsilavinimą turintiems asmenims būtų išduodama terapeuto licencija, o medicininio išsilavinimo neturintiems asmenims – specialisto licencija. Gydytojų veiklą reguliuotų ministerija, o ne gydytojų – asociacijos, tačiau pagal parengtas bendras tvarkas su Sveikatos apsaugos ministerija.

Sveikatos stiprinimas privalo tapti prioritetine valstybės sritimi

Lygiagrečiai LR Sveikos gyvensenos komisijos nario Mindaugo Puidoko prašymui Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich pasirašė komisijos inicijuotą politinių partijų susitarimą „Dėl gyventojų sveikatos ir imuniteto stiprinimo“, suprasdamas, kaip svarbu šviesti visuomenę šiais klausimais ir skirti jiems tinkamą valstybės dėmesį bei palaikymą.

Valstybė privalo siekti, kad žmonės masiškai ir prevenciškai rūpintųsi savo sveikata – tokiu būdu būtų sutaupyti šimtai milijonų eurų, kuriuos būtų galima skirti medikų atlyginimų didinimui, paslaugų kokybės ir prieinamumo gyventojams gerinimui. Vyktų nuolatinis švietimas, ugdymas sveikatingumo srityje, o visos partijos, nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų, įsipareigotų vykdyti kryptingą politiką šioje srityje.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich nuolat aktyviai veikia šviesdamas visuomenę sveikatingumo, natūralios medicinos priemonių naudojimo, siekiant stiprinti sveikatą, klausimais ir laiko juos vienais svarbiausių partijos programoje.