Atsakingo skolinimosi įpročių, turbūt, reikia išmokti. Kiek skaudžių istorijų jau girdėjome ne tik dėl gyvenimo aplinkybių, bet ir dėl elementaraus ekonominio raštingumo trūkumo, kuris mus vejasi dėl to, kad mokyklose tokio dalyko anksčiau vaikai nebuvo mokomi. Situacija po truputį keičiasi, tačiau neatsakingai besiskolinančių dar yra, ir tie žmonės ne visuomet turi tvarias pajamas. Valstybės remiamas, t. y. įvairių pašalpų gaunantis, žmogus turėtų būti atsakingesnis, kitu atveju – neįvertinus galimybės grąžinti paskolas įklimpstama į skolų liūną.

Kartu su Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnu Andriumi Palioniu Seime pateikėme Vartojimo kredito įstatymo pataisą, kuria būtų ribojama galimybė gauti paskolas pašalpų gavėjams. Šis ribojimas apsaugotų pačius vartotojus. Nes iki šiol skolininkai, negalėdami grąžinti kreditų, netenka vilties ištrūkti iš skurdo, o iš valstybės gautą paramą išmokomis vėl įsuka į skolų ratą.

Įstatymo projekte siūloma nebeleisti kredito įstaigoms vertinant kliento kreditingumą atsižvelgti į valstybės mokamas išmokas vaikams, laidojimo pašalpas, šalpos pensijas, socialinę paramą, našlaičių pensijas, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas. Siūlome pašalpų gavėjams neišduoti vekselių. Šiuo metu kreditų įmonės pajamomis gali laikyti visas norinčiojo pasiskolinti gaunamas išmokas.

Iš valstybės gaunamos vartojimo kredito gavėjo pajamos nėra tvarios, nuolatinės ir pakankamos, kad būtų galima prisiimti finansinius įsipareigojimus. Neretai vartojimo kredito gavėjams pritrūksta finansinių žinių, patirties ir dėl to pasiskolinama objektyviai neįvertinus galimybės grąžinti vartojimo kredito. Mūsų projekto tikslas – apginti pačių vartotojų teises, panaikinant galimybę vartojimo kredito davėjams piktnaudžiauti įstatymu suteiktomis teisėmis.

Per prievartą kredito įstaigos paskolų nedalina, tačiau išduoda paskolą jos pageidaujančiam žmogui, kuris pats neįvertina, kaip ateityje tą skolą grąžins. Turbūt sutiksite, kad motinystės ar tėvystės atostogų metu, gaunant išmokas iš valstybės, reikėtų elgtis atsakingai ir papildomų finansinių įsipareigojimų neprisiimti, kol nesugrįžtama į darbą ir negaunama tvarių, stabilių, ilgalaikių pajamų.

Priimant iš vartojimo kredito gavėjo ar, juo labiau, kitų asmenų vekselį, kaip įsipareigojimų įvykdymo užtikrinimo priemonę, dar labiau suvaržomos vartojimo kredito gavėjo bei kitų asmenų, kaip vartotojų, teisės. Tokiu atveju įstatymu ne tik neginamos, tačiau ir dar labiau suvaržomos vartotojų teisės. Juk vekselis paskolų bendrovėms leidžia išreikalauti mokėtinas sumas ne tik iš asmens, kuris dėl finansinių žinių ir patirties trūkumo prisiėmė per didelius finansinius įsipareigojimus, tačiau ir įpareigoti kitus susijusius asmenis atsakyti už skolininko įsipareigojimus.

Mes tikimės pačių žmonių supratimo ir palaikymo visuomenėje, siekiant išspręsti taip dažnai pasitaikančią skolų bėdą. Įstatymas Seime po pateikimo sulaukė nemažo palaikymo. Dėl jo dar bus diskutuojama, tačiau tikimės, sulauksime pritarimo ir padėsime tai visuomenės daliai, kuri pati negali objektyviai vertinti finansinių galimybių.