Prezidentas tarsi vienu metu palaiko ir neigia virusą. Ar tikrai Prezidentas negali kalbėti kitaip? Ar tikrai Prezidentui yra patogiau ir teisingiau apsiriboti pareiškimais ir veto? Juk jis taip pat yra galinga įstatymų kuriamoji jėga.

Prisitaikėliška ir rinkėjui pataikaujanti pozicija užaugino reitingus. Galima sakyti, kad jis iš tiesų viską darė teisingai ir negalėjo kalbėti kitaip. Tačiau baugina faktai, jog Prezidento reitingus į aukštumas pakėlė persirgę arba nepasiskiepiję. Kita statistika byloja apie du milijonus paskiepytų. Tuo metu – tik kiek daugiau nei milijonas naudojama galimybių pasų. Kažkas nesueina, Prezidente.

Aš suprantu, kad prezidentūra aršiai politiškai kovoja su konservatoriais, tačiau man labiau rūpi rimti darbai, tikras pandemijos valdymas, tikri sprendimai, padedantys verslui ir žmonėms šiuo sunkiu metu.

Prezidento pandemijos valdymo komisija su savo 16 punktų yra tokia pat iliuzija, kaip ir konservatorių rūpestis smulkiaisiais verslininkais bei ūkininkais. Ir praktiškai tas pats, kaip slaptas ministro Dulkio 130 punktų planas. Pasisakymai ir veiksmai taip pat keičiasi, kaip Premjerės lozungai. Vaizduojama konfrontacija, tačiau abi pusės vienodai blaškosi.

Prezidentas kalba, kad Dulkys blogas, Šimonytė bloga, blogai pateikė projektą, bet pats nesinaudoja pagrindine savo Konstitucine teise ir nesinaudoja įstatymo iniciatyvos teise, nepateikia jokio projekto.

Tikrai pasisakau už prezidento veto, kad galų gale įstatymas liktų toks, koks yra, ir nebūtų jokių pataisų, bet sakau – pats laikas prezidentui iš aukšto ir gražaus tapti aukščiausiu šalies lyderiu, perimti lyderiavimą iš premjerės Ingridos Šimonytės.

Reikia parodyti stiprią poziciją Lietuvoje ir socialinę atsakomybę prieš Lietuvos gyventojus. Kartu pateikti įstatymų projektus. Pakanka vaidinti krizių valdymo komisijas.

Bijau tik vieno. Ar Prezidentas nebus toks, kuris tiesiog visa gerkle šauks, kad jis dėl nieko nekaltas. Tai primena seną liaudišką anekdotą. Per mišias pranešė, kad kaime pavogtos trys vištos. Tuomet iš minios vienas ėmė šaukti „ne aš pavogiau“.

Lai mūsų Prezidentas nebūna tuo šventu Roku, kuris eina per Lietuvą ir gydo neskiepytų psichologines žaizdas ir taip užsitarnauja jų balsus. Lai jis būna tikru tautos vienytoju ne pataikavimu, o tikrai išmintingais ir vertingais sprendimais. Įstatymų iniciatyva iš Prezidento pusės ir galėtų būti tas dalykas, kuris sukuria tikrą lyderystę ir taiklius pokyčius.

Priešingu atveju, Gitanas Nausėda yra tik Kuko salos valdovas. Salos, kurioje visi gyvena be problemų, nebuvo nė vieno viruso atvejo ir nė vienas nemirė nuo Covid-19.

Prezidente, mums ir gal net visoms Baltijos šalims kaip niekad reikia stipraus ir aiškaus lyderio. Mes palaikysime, tik… ar šiandien jau galite kalbėti kaip tikras visų žmonių, bet ne visiems pataikaujantis, Prezidentas?