Mūsų pareiga visomis įmanomomis priemonėmis padėti ukrainiečiams, ginantiems ne tik savo žemę, bet ir mus visus bei demokratinį pasaulį. Tai yra mūsų karas už europietiškas vertybes, ir mes jį galime laimėti, jei būsime stiprūs ir imsimės visko, kas įmanoma dabar, ne rytoj ar poryt.

Turime imtis kuo skubiausių veiksmų ir nustoti finansuoti nekaltus žmones žudančią, prievartaujančią ir plėšikaujančią Putino kariuomenę pinigais, kuriuos sumokame Rusijai už naftą ir dujas. Pirkdama energetinius išteklius iš Rusijos Europos Sąjunga (ES) ir toliau teikia lėšas režimui, kuriomis padeda finansuoti karą. ES už iškastinio kuro tiekimą kasdien Rusijai sumoka apie 800 mln. eurų, o tai per metus sudaro beveik 300 mlrd. eurų.

Džiaugiuosi, kad šį ketvirtadienį Europos Parlamentas balsų dauguma priėmė svarbią rezoliuciją, kuria paragino taikyti visišką Rusijos naftos, anglies, branduolinio kuro ir dujų importo embargą, tęsti ir didinti ginklų Ukrainai tiekimą, kad šalis galėtų apsiginti. EP nariai supranta, kad tai ir mūsų, visos Europos karas prieš siaubingą blogį. Todėl ši rezoliucija sulaukė tokio didelio palaikymo. Šis balsavimas yra revoliucinis, o žmonių išrinktas Parlamentas tampa ES institucijų drąsiu politiniu lyderiu.

Mano politinė grupė, kurios atstovė Roberta Metsola dabar vadovauja Parlamentui, yra vienas svarbiausių variklių. Noriu pabrėžti ypatingą kolegos Andriaus Kubiliaus nenuilstamą darbą. Jo lyderystė Ukrainos, Rusijos klausimais yra labai ryški ir visų pripažįstama.

Priimtoje rezoliucijoje įrašyta ir kita labai svarbi nuostata – ES institucijos turi neatidėliojant dirbti realizuojant Ukrainai duotą pažadą dėl kandidatės narės statuso, kadangi Ukraina savo krauju jau pasirašė narystę ES.

Taip pat turime padėti ukrainiečiams gintis tęsiant ginklų tiekimą valstybei. ES pirmąkart istorijoje priėmė sprendimą skirti 500 mln. eurų ginklams ir jie jau yra pasiekę Ukrainą, tačiau jų reikia daugiau. ES turėtų ir toliau naudotis Europos taikos priemone ir visomis kitomis įmanomomis priemonėmis, kad padėtų tiekti reikalingus ginklus. Visgi ES – ne karinė organizacija, todėl visos pasaulio demokratijos privalo padėti reikalingais ginklais.

Be to, svarbu užtikrinti, kad visos spragos apeinant sankcijas būtų panaikintos bei pasiųsti aiškią žinutę, kad karo nusikaltėliai Putinas, Lukašenka ir visi, kurie vykdė karo nusikaltimus, bus teisiami. Todėl raginame pradėti teisinį procesą pagal tarptautinę teisę, kad būtų ištirti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn visi veiksmai, kurie teisiškai traktuojami kaip karo nusikaltimai. Sankcijos turi būti panaikintos tik tada, kai paskutinis okupantas paliks Ukrainos teritoriją pagal susitarimą, sudarytą su konstitucine Ukrainos vyriausybe.

Tikiu, kad šis Putino karas prieš Ukrainą baigsis, todėl būtina jau dabar galvoti apie į Maršalo planą panašaus fondo, skirto atkurti Ukrainą po karo, sukūrimą. Ši žinia suteiks vilties ukrainiečiams. Fondas turėtų būti dosnus ir finansuojamas iš ES, valstybių narių, donorų įnašų ir Rusijos kompensacijų už karo padarytą žalą, įskaitant tą Rusijos turtą, kuris buvo areštuotas dėl sankcijų pagal tarptautinę teisę.

Galiausiai, svarbu matyti ir Rusijos perspektyvą po Putino – turime dirbti su Rusijos žmonėmis ir parodyti, kad ES yra pasirengusi padėti būsimai demokratinei Rusijai. Rusijos opozicijos žmonės dabar susiduria su sunkumais, kad galėtų tęsti savo darbą – ne tik dėl Putino represijų, bet ir dėl Vakarų sankcijų poveikio. Jie turi pajusti, kad esame pasirengę vėl pakviesti demokratinę ir atsakingą Rusiją į tautų bendriją.

Kviečiu visas ES valstybes nebijoti priimti būtinų sprendimų.