Daugiausia žmonių reakcijų sulaukė liudytojo užfiksuotas ir viešai aprašytas atvejis su prabangiu „Mercedes“ automobiliu, iš kurio tiesiai į gatvę buvo išbertos vaikui nepatikusios bulvytės.

Vertindama chamišką šiukšlintojo elgesį, visuomenė pasidalino į dvi stovyklas: vieni džiaugėsi, jog pavyko blogą darbą užfiksuoti ir tuo, jog teršėjas sulauks pelnytos bausmės, o kiti laikėsi nuomonės, kad „Mercedes“ vairuotojo atvejis per daug sureikšmintas, o išmestos bulvytės ir taip būtų suirusios, nepridarydamos gamtai žalos.

Nepaisant to, suyra išmestos atliekos ar ne, šiukšlinimo faktas išlieka. Jei taip visi galvotų, tektų grįžti į netolimą praeitį, kuomet šunų ekskrementų palikimas žaliosiose miestų zonose, žolynuose, darželiuose ar net vaikų žaidimo aikštelėse buvo norma. Juk sutikite, visiems smagiau tapo gyventi, kai šunų savininkai ėmė nešiotis su savimi maišelius ir nepalikti augintinių palikimo visiems po nosimis.

Žmonių požiūrį į aplinkos švarą sparčiai keitė ir įvestos baudos. Jos, taip pat ir žala, padaryta už teršimą atliekomis, iki 2013 metų buvo simbolinės. Prisiminkite, kaip šalies pamiškės ir palaukės buvo sėte nusėtos šiukšlėmis. Kiekviename rajone galėdavome rasti bent po kelis nelegalius sąvartynus. Mažos baudos teršėjų niekaip neatgrasydavo. Geriausiu atveju, pirmą kartą nutvertas teršėjas sumokėdavo pusę minimalios baudos ir taip išsipirkdavo už visas savo nuodėmes gamtai. Dėl šios priežasties pakeitėme žalos skaičiavimo metodiką, kurioje atsirado 145 eurų minimali žalos gamtai atlyginimo bauda, skaičiuojama atsikračius atliekų, kurių bendras kiekis neviršija vieno kubinio metro.

„Mercedes“ vairuotojui pro langą išmestos bulvytės kainuos solidžią sumą. Bauda už šiukšlinimo faktą gali siekti iki 57 eurų, taip pat teks susimokėti už mano minimą žalą gamtai – 145 eurus. Susidarys daugiau nei 200 eurų. Beje, už tiek turguje galima nupirkti 33 maišus bulvių. Dabar tiek kainuoja bulvyčių porcijos švystelėjimas pro langą.

Lygiai tokio pat dydžio baudų susilaukia ir vairuotojai, per langą nusprendę išmesti cigaretės nuorūką ar bet kokias kitas šiukšles – nesvarbu, greičiau suyrančias ar lėčiau. Inspektorius netirs ir neskaičiuos, per kiek laiko jūsų išmesta atlieka suirs. Yra šiukšlintojas – yra ir bauda.
„Mercedes“ vairuotojui pro langą išmestos bulvytės kainuos solidžią sumą. Bauda už šiukšlinimo faktą gali siekti iki 57 eurų, taip pat teks susimokėti už mano minimą žalą gamtai – 145 eurus. Susidarys daugiau nei 200 eurų. Beje, už tiek turguje galima nupirkti 33 maišus bulvių. Dabar tiek kainuoja bulvyčių porcijos švystelėjimas pro langą.
Linas Jonauskas

Tokios pat baudos susilauks ir jaunuoliai iš Panevėžio, nusprendę net kelis kartus atsikratyti tų pačių atliekų. Nepabūgo vaikinai nei video registratoriaus, nei iš paskos važiavusio vairuotojo pabarimų. Šiukšlini – mokėk.

Paskutinis, šventinį savaitgalį mus pasiekęs liudytojų užfiksuotas vaizdas, sukėlęs dar didesnį žmonių nepasitenkinimą, nufilmuotas pajūryje. Žmonės net nepaisė draudžiamos teritorijos ir ženklų, važiavo ten, kur negalima, automobilį pasistatė beveik įvažiavę į jūrą ir dar sugebėjo visiems matant nusišlapinti. Valstybinius automobilio numerius žinome, surasime, iškviesime, nubausime ir dar kolegoms iš policijos perduosime informaciją.

Baudos už gamtos niokojimą – solidžios, gamtos inspektoriai puikiai tvarkosi su savo darbu, tačiau prie kiekvieno teršėjo po inspektorių nepastatysi. Nemanau, kad to reikėtų. Žmonės keičiasi, mato, kaip dėl požiūrio į šiukšlintojus gerėja aplinka, visi supranta švarios gamtos reikšmę. Pilietiškumas, saugant aplinką ir gamtą, jau nubudęs. Ir tai – puiki priemonė saugant gamtą. Perspėkite teršėjus, o jei neklauso – fiksuokite ir siųskite mums. Dabar yra veiksmingų priemonių, vaistų, kurie išgydo nuo egoistiško, nepamatuoto požiūrio „svarbu, kad man dabar taip patogu“.

Būkite piliečiais, kreipkitės į gamtos apsaugos inspektorius. Mano „ Facebook“ paskyra taip pat jau tapo puikia priemone kovojant su brakonieriais, teršėjais, degintojais ir kitais gamtos niokotojais.