Yra toks kurortas kitapus marių, kuris, atšilus orui, pareiškė, kad skęstančiųjų gelbėjimas – ne jų reikalas. „Valstybė turi mums padėti!“ – rėkia laikraštyje meras. Valstybė jums nieko neturi – jūs meras, jūs esate valstybė!

Apie ką aš čia?

Dėl teisinių vingrybių teritoriškai, anot mero, pajūrio savivaldybėms nepriklauso jūros dalis. Gelbėjimą jūroje de facto ir de jure vykdo kariškiai. Tačiau meras skaito tik jam patogius įstatymus. Lietuvos Respublikos turizmo įstatymo 2 straipsnio 24 punkte pateikiama tokia paplūdimio apibrėžtis: sausumos ir su ja besiribojančio vandens telkinio dalis, skirta poilsiui organizuoti. Už paplūdimių priežiūrą ir poilsiautojų saugumą atsako savivaldybė!

Meras nori, kad paplūdimyje patruliuotų ugniagesiai. Sutapk tu man šitaip (!), kad Lietuvoje visos savivaldybės turi pareigą rūpintis priešgaisrine apsauga ir turi tik sau pavaldžias ugniagesių komandas!

Neringos priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje yra gelbėtojų, mere! Iš viso 12. Tiesa, mere, šiek tiek negarbinga, kad tokiems šauniems vyrams, dirbantiems pavojingą darbą, jūs mokate po kiek daugiau nei 500 eurų į rankas.

Primenu, kad valstybė (mes visi) atskubėjome jums į pagalbą! Šiemet Neringos savivaldybei skirta papildomai 118 tūkst. eurų valstybės asignavimų. Paprasta matematika, galite pasamdyti dar mažiausiai 8 profesionalius gelbėtojus ir jiems galite mokėti po 1000 eurų į rankas.

Dėl teisinių niuansų – jūsų pagalbai – cituoju kitą įstatymą (Lietuvos Respublikos teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo 13 straipsnio 1 dalis). Pagal jį, savivaldybių teritorijų ribos gali būti keičiamos miesto tarybos arba gyventojų iniciatyva. To jūs, sakote, nenorintis. Spėsiu (ir, manau, taikliai!), kad tada tiesiog neliks kaip patogiai išsisukinėti nuo tiesioginių pareigų, tarp kurių, beje, užtikrinti gyventojų saugumą savo savivaldybėje.

Savo daugiabučio kieme aš pakeliu šiukšlę, sudrausminu geriančius paauglius. Mere, o jūs savo kieme gerai tvarkotės, ar kažkas turi ateiti ir padėti susitvarkyti?

Bet mes, tai ne jūs. Susitikime, kuriame ir jūs buvote, mere, sutarta, kad vasaros metu kurortuose bus stiprinamos tarnybų pajėgos, tarp jų ir ugniagesių. Esant bėdai, pagalba atskubės, kaip visada atskuba. Nepaisant to, kad jums gal ne visai rūpi (o gal rinkimai ant nosies?).