Likus vos trims mėnesiams iki eilinio Putino triumfo, šį gruodį JAV Kongrese įstrigo 60 milijardų JAV dolerių paketas Ukrainai, o Europos vadovų taryba, suspardyta Vengrijos premjero Viktoro Orbano, nesugebėjo paskirti 50 milijardų eurų Kyjivui. Abiem atvejais bandyta save raminti tuo, kad, štai, padirbėsime (paatostogausime) ir sausio mėnesį turėtume susitarti. Nuo to viltingo sausio Ukraina dar turės lukterti mažiausiai mėnesį, kol lėšos fiziškai pasieks jos iždą. Praeis vasaris ir šitaip sulauksime kovo, kai Putinas bus perrinktas 80 proc. savo piliečių balsais, Ukrainoje iš dangaus krentant rusų raketoms ir iraniečių dronams, o ukrainiečiams šąlant ir mirštant apkasuose ir savo butuose.

Ir šlovingasis Rusijos imperatorius savo liaudžiai paaiškins, kad specialioji karinė operacija einasi kaip iš pypkės. Kaip žadėjo, jis ras dar 500 000 „savanorių“, kuriuos vėl pasiųs patrankų mėsos kryptimi. Ras, turbūt, ir dar milijoną Šiaurės Korėjos artilerijos sviedinių, ir dar daugiau „Šachedų“ iš Irano, o Vakarai ir toliau klampos remdami Ukrainą susirūpinimo žodžiais ir mėlynai-geltonomis vėliavėlėmis atlapuose. Šiuo įtemptu metu, kai Putinas suintensyvino Ukrainos miestų ir energetinės infrastruktūros apšaudymus ir stengsis iki savo perrinkimo kuo daugiau pasiekti savo žudikiškame kare, Vakarai privalo kaip niekada rimtai permąstyti posakį: „Laikas – pinigai“. Ne tik pinigai, bet ir už mus žūstančių ukrainiečių gyvybės.

Karštos derybos JAV ir ES

Panašu, kad prieškalėdinis gruodis ir sausio pradžia bus karštas derybų laikotarpis tiek JAV, tiek Europos Sąjungoje. Labai svarbu, kad šis turgus baigtųsi kuo greičiau ir su kuo didesne paramos suma Ukrainai.

JAV prezidento Joe Bideno perspėjimas apie tai, kad užėmęs Ukrainą, Putinas, galiausiai, užpultų kažkurią NATO sąjungininkę, ir tada amerikiečių kariams reikėtų kautis su rusais, liko be atgarsio. Todėl J.Bidenas pažadėjo surasti kompromisą su Kongreso respublikonais dėl sienos su Meksika statybos, nors dar šį spalį teigė, kad netiki, jog siena apsaugos nuo nelegalios migracijos. J.Bidenui šios derybos yra itin nemalonios, nes silpnina jo, kaip kandidato į JAV prezidentus, pozicijas prieš pagrindinį kandidatą – Donaldą Trumpą, kuris ir yra sienos su Meksika architektas.

Padėti (arba nepadėti) J.Bidenui gali ir ES, nes amerikiečiai jau senokai burba, kad jie, gyvendami kitame pasaulio pusrutulyje, kažkodėl už Europos saugumą moka daugiau, nei patys europiečiai. Priimdami (arba nepriimdami) sprendimą dėl 60 milijardų dolerių Ukrainai, JAV įstatymų leidėjai tikrai žvalgysis, ar pajudėjo ES pinigai, skirti tam pačiam tikslui.

ES kuluaruose galimi trys scenarijai. Geriausiu atveju, Vengrija gaus savo užšaldytas ES lėšas ir, mainais, nebevetuos paramos Ukrainai. O tada reikės rimtai galvoti apie mechanizmus, kurie nebeleistų vienai šaliai laikyti įkaite visos ES. Blogiausiu atveju, prieš Vengriją bus pritaikytas taip vadinamas „atominis scenarijus“ – Europos Sąjungos sutarties 7 straipsnio procedūra: įsitraukus Europos Parlamentui, Europos Komisijai ir Tarybai, nutarti, kad Vengrija šiurkščiai pažeidė ES vertybes, ir apriboti jos balso teisę. Tačiau tam vėlgi vien-bal-siai turėtų pritarti Europos vadovų taryba. Taigi procedūra būtų labai ilga ir baigtųsi šnipštu, o Ukrainai skirti pinigai nepajudėtų iš sąskaitų. Beje, šis „atominis scenarijus“ prieš Orbano Vengriją jau buvo inicijuotas ir anksčiau, ir, suprantama, baigėsi šnipštu.

Dar lieka nuosaikusis scenarijus arba planas B. Visos ES valstybės, išskyrus Vengriją, tariasi paskirti ženklią paramą Ukrainai dvišalių tarpvyriausybinių susitarimų būdu, taip apeidamos V. Orbano šantažą. Būtų gerai, kad šis planas B būtų ruošiamas jau dabar, idant jo būtų galima imtis kuo greičiau, jei paaiškėtų, kad Vengrija vis tiek blokuos visos ES paramą Ukrainai. Taip pat būtų gerai pakviesti ir kitas valstybes, pvz., Norvegiją, Islandiją, Šveicariją, Australiją, Japoniją ir t.t., sudaryti „Paramos Ukrainai koaliciją „Iki pergalės“. Galbūt tuo būdu ištęstą laiką kompensuotume papildomais milijardais Ukrainai.

ES lyderiai ką tik pasibaigusioje Europos vadovų taryboje sutarė ir dėl 12-ojo sankcijų paketo Rusijai. Jis apima deimantų prekybą ir naftos kainas. Būtų labai gerai prieš kovą Putinui padovanoti ir simbolinį 13-ąjį sankcijų paketą, nors ekspertai ir perspėja, kad susitarti dėl daugiau sankcijų seksis vis sunkiau.