Pastaruoju metu dirbtinai bandoma sukelti didelę audrą, iš kurios tam tikri žvejybos rinkoje dalyvaujantys veikėjai pageidautų į krantą grįžti sausi.

Paaiškinsiu istoriją nuo pradžių ir iš esmės. Šiandien Baltijos jūroje žvejybą vykdo bemaž dvi dešimtys Lietuvos įmonių. Joms nemokamai skiriamas valstybės turtas – Lietuvai skirtos žvejybos kvotos. Įvairių manipuliacijų būdu kvotos žvejybos įmonėms būdavo skiriamos Žemės ūkio ministro įsakymais.

Visų lygių teismai nustatė, kad kvotų skyrimo principai turėtų būti įtvirtinti ne ministro įsakymais, bet Žuvininkystės įstatymu. Tačiau neteisėtų ministrų įsakymų dėka rinkoje susiklostė padėtis, kai viena įmonė, konkrečiai – bendrovė ,,Banginis“ – gaudydavo 78 proc. Lietuvai skirtos strimėlių ir 76 proc. bretlingių kvotos. Likusioms 17-kai žvejybos įmonių liko tik 17-19 proc. Lietuvai skirtos šių žuvų kvotos, mat dar 5 proc. kvotos yra parduodama atvirame aukcione.

Seimas, vykdydamas teismų sprendimus, dar 2014 m. gruodžio 23 d. priėmė įstatymą, kad viena įmonė negali gaudyti daugiau kaip 40 proc. vienos žuvų rūšies valstybei skirtų kvotų. Po šio sprendimo viena bendrovė – „Banginis“ – tą pačią dieną pradėjo įmonės reorganizaciją, po kurios 2015 m. vasarį atsirado nauja įmonė – „Baltijos šprotai“. Žemės ūkio ministerija, pataikaudama šioms įmonėms, vėl skyrė atitinkamai 76 ir 78 proc. Lietuvai 2015 metams skirtos bretlingių ir strimėlių kvotos.

Siekdami suteikti atsvarą stiprėjančiam žvejybos monopoliui Baltijos jūroje, aš, kartu su kolegomis Seimo nariais S. Bucevičiumi, V. Kamblevičiumi bei A. Palioniu pateikėme įstatymo pataisą, kad ateityje reorganizuotos ir po reorganizacijos atsiradusios įmonės kartu sudėjus negalėtų gaudyti daugiau kaip 40 proc. vienos žuvų rūšies nacionalinės kvotos. To rezultatas – Seimas šiai pataisai svarstymo metu pritarė (2015 m. gruodžio 8 d.) ir pavedė Seimo Kaimo reikalų komitetui suredaguoti šią pataisą, grąžinant ją Seimui galutiniam balsavimui.

Štai tada ir prasidėjo didysis šou, tebesitęsiantis iki šiol. Seimo Kaimo reikalų komiteto dauguma jau 4 kartus atsisakė vykdyti šį Seimo pavedimą ir suredaguoti Seimo jau priimtą pataisą. Seimo Etikos ir procedūrų komisija patvirtino, kad 5 komiteto nariai (darbiečiai ir socialdemokratai), ignoruodami Seimo pavedimą, pažeidžia įstatymą. Bet valdančiosios daugumos atstovams tai nerūpi.

Atrodo, kad valdantiesiems šiandien svarbiausia – išsaugoti žvejybos monopolį bendrovių ,,Banginis“ ir ,,Baltijos šprotai“ rankose. Tuo metu, kai Seimo daugumos atstovai ir toliau uoliai tarnauja dviem įmonėms, 2016 metų kvotos ir vėl paskirstytos taip, kaip šios bendrovės „pageidauja“. Tai akivaizdus tarnystės pavieniams verslo atstovams pavyzdys.

Tačiau esu įsitikinęs, kad žmonės nepamirš, jog pataikaudami 2 įmonėms grupė Seimo narių pasmerkia bankrotui 17 žvejybos įmonių su 200 darbuotojų.