Tačiau per pastarąją savaitę parlamente teko 3 kartus atlikti šalies himną ir 0 kartų svarstyti įstatymų projektus. Kaip Seimo narys nenorėčiau, kad šalies parlamentas iš įstatymų svarstymo ir priėmimo vietos virstų prastai surežisuotų spektaklių, kuriems nelemta išvysti dienos šviesą, kūrimo vieta. Deja, vaizdas į tai panašėja.

Šiandien Seimas, pertraukoje tarp rudens ir pavasario sesijų, vėl buvo priverstas susirinkti tiktai dėl to, kad valdančiosios daugumos balsais būtų dar kartą pažeistos teisinės procedūros ir sužlugdyti opozicijos siūlymai svarstyti įstatymus.

Žinoma, valdančiosios daugumos ir opozicijos kova bei prieštaravimai tam tikra dalimi yra užprogramuoti. Bet tai nereiškia, kad valdantieji turi teisę tyčiotis iš įstatymų.

Įžvelgiu blogą tendenciją, kad reikalai kartojasi. Ši savaitė Seime buvo ne ne pirmas panašus valdančiųjų žingsnis. 2015 m. gruodžio 17 d. Seimo Etikos ir procedūrų komisija vienbalsiai pripažino, kad Seime buvo pažeistos procedūros svarstant ir mano teiktas Žuvininkystės įstatymo pataisas.

Esmė tada buvo tokia – šio įstatymo svarstymo metu priimtos valdantiesiems nepatinkančios pataisos, tad jie draugiškai nutarė sužlugdyti galutinį balsavimą. Rezultatas: valdančiųjų veiksmai pripažinti neteisėtais, o įstatymo nagrinėjimas nukeltas į kovo mėnesį prasidėsiančią Seimo pavasario sesiją. Žinoma, toks sprendimas anaiptol nesumažino painiavos šalies žuvininkystės sektoriuje.

Vasario 24 d. Seimo Etikos ir procedūrų komisijai vienbalsiai priėmus sprendimą dėl pažeisto Seimo statuto, šįkart – sužlugdant neeilinę opozicijos sesiją, valdantieji dar kartą balsavo už tai, kad nedirbtų, t.y. nesvarstytų jokių įstatymo projektų.

Tai rodo, kad valdančiajai koalicijai nerūpi ne tik politinės opozicijos teisės ir demokratiniai procesai šalyje. Valdantiesiems nerūpi ir teisiniai dalykai, o įstatymo raidė pasukama sau naudinga linkme. Pažeistos Seimo statuto procedūros galbūt kai kam atrodo nereikšmingos, bet jeigu susirinkusieji į darbą gamyklos darbuotojai galėtų kaskart nubalsuoti už tai, kad važiuotų namo, gamykla neabejotinai bankrutuotų.

Vasario 17 d. Seimo posėdžiui pirmininkavusio socialdemokrato A. Syso paprašiau neorganizuoti Lietuvos himno giedojimo. Tačiau A. Sysas liepė giedoti. Šiandien, vasario 25 d., prieš lemiamą balsavimą dėl opozicijos darbų programos Seimo pirmininkei buvo kolegiškai pašnibždėta (ir dėl pamiršto išjungti mikrofono tai buvo įgarsinta): „reikia apsispręsti, ką darysim toliau“. Čia tuo atveju, jeigu netyčia valdančiųjų „spektaklis“ nukryptų nuo scenarijaus.

Nenukrypo. Neeilinės sesijos darbų programa dar kartą atmesta, valdantieji vėl turi progą atsikvėpti. Naudojamas balsų daugumos buldozeris, ignoruojant teisės ir įstatymų normas, aiškiai parodo, koks yra valdančiųjų požiūris į darbą, už kurį moka visi šalies mokesčių mokėtojai.