2020 m. atliktos apklausos duomenimis, net 18% Lietuvos gyventojų teigė esantys patyrę smurtą artimoje aplinkoje, tai – kas penktas šalies gyventojas. Vien 2020 m. buvo užregistruoti 16 672 asmenys, patyrę smurtą artimoje aplinkoje, iš kurių net 81% proc. nukentėjusiųjų – moterys, 10% – vaikai iki 18 metų. Verta paminėti, kad net 60% smurtą artimoje aplinkoje patyrusių asmenų nesikreipia pagalbos, tad ir taip dideli aukų skaičiai yra daugiau nei dvigubai didesni realybėje.

Kalbėdami apie smurtą artimoje aplinkoje vis dar vengiame pripažinti, kad daugiausia tai – smurtas lyties pagrindu. Lietuvos Respublikos teisės aktuose smurtas artimoje aplinkoje taip pat nėra išskiriamas pagal lytis, tačiau siūlomame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje ir smurto prieš moteris artimoje aplinkoje įstatymo projekte, smurtas prieš moteris būtų aiškiai apibrėžtas kaip smurtas lyties pagrindu. Priėmus nuostatą, mes pripažintume, jog moterys Lietuvoje vis dar yra silpnesniojo pozicijoje ir nėra saugi. Priešingai nei norime tikėti, smurtas prieš moteris Lietuvoje vis dar yra problema.

Be kita ko, naujajame įstatymo projekte siūloma įvesti apsaugos nuo smurto orderį, kuris galėtų būti taikomas pilnamečiam asmeniui nepaisant to, ar pradėtas ikiteisminis tyrimas, ar ne. Jo dėka auka būtų apsaugota nuo smurtautojo. Remiantis 2020 m. duomenimis, tik 1 iš 8 pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje atvejų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tad šis pakeitimas būtų labai aktualus. Praplečiama specializuota kompleksinė pagalba, ji kur kas aiškiau apibrėžiama.

Priėmus įstatymo projektą, atsirastų ir labai svarbus fizinio ar juridinio asmens įpareigojimas pranešti policijai apie žinomus smurto artimoje aplinkoje atvejus. Didinama atsakomybė ne tik gyventojams kovoti su egzistuojančia problema – kovai su smurtu artimoje aplinkoje priskiriama atsakinga Patariamoji taryba prie Vyriausybės, kiekvienoje savivaldybėje – koordinacinės komisijos.

Kalbant apie smurtą artimoje aplinkoje visuomet pažymima prevencijos ir edukacijos reikšmė. Todėl priėmus įstatymą, tam bus skiriama daugiau dėmesio. Atsiras pareiga įtraukti į ugdymo programas informaciją apie smurtą artimoje aplinkoje ir smurtą prieš moteris. Nuo mokyklos suolo būtina atskirti tiek fizinį, tiek psichologinį smurtą ir išmokti nuo jo apsisaugoti.