Pasitelkus menkai situacijoje ir žemės ūkio sektoriuje besiorientuojančią žiniasklaidą, purvais (ar veikiau grumstais) drabstomas vienas kompetentingiausių dabartinės Vyriausybės ministrų.

Ignoruojant visoje ES priimtiną praktiką, kad žemės ūkio išmokos turi būti mokamos realiai žemę dirbantiems, o ne nuo sofos ja besigrožintiems asmenims, ar kad žemės savininkas turi teisę suteikti ir žodinį leidimą ūkininkui laikinai dirbti jo žemę (rūpinantis gera agrarine būkle ir tokiu būdu sutaupant žemės savininkui keliasdešimt kartų mažesnį žemės mokestį), žemės ūkio ministras vaizduojamas skriaudiku, pažeidėju, neva neturint tam jokių politinių motyvų.

Ne paslaptis, kad Lietuvoje tebėra daug apleistos, dirvonuojančios žemės – tai ne tik taršos ar potencialaus gaisro šaltinis, bet ir neišnaudota galimybė prisidėti prie ekonominės valstybės gerovės.

Apleistų žemių problema ES sprendžiama įvairiai: Nyderlanduose apleista žemė iš savininko konfiskuojama, Lietuvoje savivaldybėms neseniai įvesta teisė didinti žemės mokestį už apleistą žemę – šia teise besinaudojančios savivaldybės žemių neprižiūrintiems savininkams taiko ženkliai didesnį žemės mokesčio tarifą.

Įsibėgėjant deryboms dėl Bendrosios žemės ūkio politikos, reglamentuojančios ES paramos skirstymą žemės ūkiui ir kaimo plėtrai, Žemės ūkio ministrui ES Ministrų taryboje tenka itin svarbus vaidmuo - bendradarbiaujant su Europos Parlamentu ir žemdirbių savivalda siekti, kad naujojo periodo BŽŪP būtų sąžininga ir palanki Lietuvos žemės ūkio klestėjimui. Didelę pažangą ES Ministrų taryboje jau pasiekęs B. Markauskas, pasitraukęs iš ministro posto, būtų didžiulė netektis ir susilpnintų Lietuvos derybinę poziciją.

Tad stebint pastarąjį, akivaizdžiai politizuotą puolimą prieš B. Markauską, norisi apeliuoti į sveiką protą visų, bent kiek nusimanančių ES teisėkūroje ir suvokiančių, kokią skausmingą kainą tektų sumokėti Lietuvai BŽŪP derybų kontekste, pačiame jų įkarštyje netekus svarbiausio mūsų derybininko ES Žemės ūkio ministrų taryboje. Ar išties abejotinas ginčas dėl pusantro hektaro sklypo vertas tokios kainos?