Tai darome nedelsdami. Verslui Vyriausybė jau pasiūlė atsinaujinti ir persitvarkyti reikalingas naujas paramos priemones, kad ateityje dujų ir elektros sunaudotume mažiau. Vien Ekonomikos ir inovacijų ministerija šiais ir kitais metais į Lietuvos ekonomiką pasirengusi įlieti apie 1 milijardą eurų investicijų. Šie pinigai mums padės auginti žalesnę, išmanesnę ir atsparesnę Lietuvą.

Suprantu, kad esant dabartinei neapibrėžtai situacijai Lietuvos gyventojams ir verslo atstovams kyla pagrįstas nerimas. Neramu ir man. Ši energetinė krizė parodė, kiek daug Lietuvai kainuoja neatlikti namų darbai, nes uždariusi Ignalinos atominę elektrinę mūsų šalis per mažai investavo į elektros gamybą ir dabar esame priklausomi nuo kitų.

Todėl privalome galvoti ne tik apie šiandieną, bet ir kaip sustiprėsime ateityje. Ekonomikos ir inovacijų ministerijos investicijų planas susideda iš trijų dalių. Verslui, inovacijoms ir investicijoms numatyta apie 365 mln. eurų, žalesnei ekonomikai – 268 mln. eurų, o valstybės ir verslo skaitmenizavimui – 320 mln. eurų. Šiais metais ketiname paskelbti kvietimus 40 proc. šios sumos.

Mūsų parengtas planas – tai ilgalaikės investicijos, kurios padės spręsti ir pastarųjų mėnesių iššūkius, nes verslas gaus paramą persitvarkyti ir sumažinti savo išlaidas energetikai. Sukelsime žaliąją bangą Lietuvos gamyklose, kad jos mažiau terštų mūsų aplinką. Ši parama taip pat padės Lietuvos ekonomikai toliau augti ir artėti prie ES vidurkio. Turime didinti verslo našumą, pasitelkti daugiau mokslininkų pagalbos, inovacijų, moderniųjų technologijų, sukurti daugiau skaitmeninių paslaugų gyventojams ir verslui.

Akivaizdu, kad greitai užauginti tvarią, modernią ir turtingesnę Lietuvą nebus paprasta. Stebuklingų priemonių nėra – galimi tik ilgalaikiai sprendimai, kurie sustiprins Lietuvos kaip skaitmeninės ir inovatyvios valstybės pozicijas.

Per pirmąjį šių metų pusmetį į Lietuvą įžengė 15 naujų užsienio investuotojų, dar 16 žada plėtrą. Tai sukurs daugiau nei 3 tūkst. darbo vietų. Geopolitinė situacija regione nėra palanki, tačiau ir toliau kryptingai dirbame, ieškodami naujų investuotojų.

Parengę ilgalaikius sprendimus, šiuo metu su savo socialiniais partneriais iš verslo organizacijų kartu ieškome greitų sprendimų, kaip įmonėms palengvinti darbą sunkiu laikotarpiu.

Valstybė dabar turi 200 mln. eurų dydžio paskolų fondus „Invegoje“, gali suteikti garantijų toms įmonėms, kurioms trūksta pinigų kasdieninei veiklai ar investicijoms. Per pirmąjį šių metų pusmetį pagalbą gavo apie 2500 įmonių, paskolinta apie 160 mln. eurų. Skolinsime ir toliau. Šiuo metu baigiame derinti dar vieną pagalbos priemonę su Europos Komisija. Lengvatines paskolas kaip pagalbą verslams šiuo metu siūlo dauguma Europos valstybių.

Taip pat siūlome taikyti automatinį mokesčių mokėjimo atidėjimą įmonėms, kurios savo veikloje sunaudoja daug dujų ir elektros. Dėl to susitarus, verslai turėtų daugiau pinigų kasdienei veiklai.

Šiuo metu dar kartą peržiūrime valstybės galimybes ir ieškome kitų greitų sprendimų, kurie pagelbėtų verslui. Privalome išeiti iš šios krizės sustiprėję.