Kadangi jau paskelbėme apie planus dėl Omikron atsisakyti Galimybių paso, noriu plačiau aptarti jo reikšmę pandemijos valdymui ir tai, kaip matau artimiausius sprendimus.

Greitesnė galimybė po karantino atidaryti verslus ir jų nebeuždaryti kilus naujai susirgimų bangai buvo pagrindinis motyvas, kuris skatino mūsų komandą Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje bei Laisvės partijoje pasiūlyti Galimybių paso idėją ir aktyviai imtis jos įgyvendinimo. Vakcinos ir testai buvo. Reikėjo protingo įrankio juos valdyti, nebaudžiant žmonių, kurie skiepijasi, ir verslų, kurie yra atsakingi.

Vaizdžiai kalbant, galima naujo karantino grėsmė man asmeniškai ir mano komandai keldavo (ir iki šiol kelia) šiurpą. Taigi buvo akivaizdu, kad reikia efektyvių sprendimų ir juos turime pasiūlyti mes.

Įgyvendinus Galimybių paso techninį sprendimą gegužę (ačiū mums padėjusiai bendrovei WIX.com) ir jį plačiai pradėjus naudoti rugsėjį, Galimybių pasas mums padėjo išlaikyti visas ekonomines veiklas atviras, padėjo išvengti naujo uždarymo ir netgi tapo reikšminga paskata vakcinacijai. Nedidelė, bet smagi detalė – gegužę buvome vieni pirmųjų ES, sukūrusių šį įrankį. Pasiskiepiję žmonės ir atsakingi verslai veikė – ir veikė saugiai.

Galimybių pasas sulaukė pasipriešinimo ne tik iš skiepų priešininkų. Jeigu kada nors rašysiu kokį prisiminimą apie pastaruosius įvykius, gal reikės praskleisti plačiau šitą epizodą. Opozicija Galimybių pasui buvo daugiafrontė ir netikėta. Šiandien čia ir sustosiu. Be savo komandos, dėkoju premjerės Ingridos Šimonytės komandai ir Registrų centrui.

Čia gera proga stabtelti ir padėkoti visiems – žmonėms ir verslui – už dalyvavimą valdant šį netrumpą pandemijos etapą. Laikantis taisyklių, tikrinant klientų Galimybių pasą, kontroliuojant srautus, atlaikant konfliktus. Jūsų visų dėka iki šios dienos išvengėme trečiojo karantino. Buvo neapykantos, maršų, nepasitenkinimo, kritikos. Bet Galimybių pasas karantino ir naujų griežtų ribojimų leido išvengti ir tai yra faktas.

Taigi, Galimybių pasas savo proceso ir programos prasme buvo sėkmė. Jis atsirado greitai, veikė sklandžiai, išvengėme nulaužimų ir atakų. Taip, sutinku, kad keitėsi kriterijai, kartais buvo painiavos, bet ir pandemija keitėsi ir reikėjo į ją lanksčiai reaguoti.

Ar tai buvo politinė sėkmė? Manau, dar anksti pasakyti – laikas parodys. Dabar Europos šalyse, universitetuose rašomi moksliniai darbai ir tyrimai apie nacionalinių skiepų pasų įtaką ekonomikai. Su dideliu susidomėjimu jų laukiu. Gal ir Lietuvos universitetuose vienas kitas akademikas ar studentas patyrinės? Būtų smagu.

Na, o dabar siūlau padėkoti galimybių pasui ir pradėti ruoštis jo išjungimui bei kitam pandemijos valdymo etapui. Taigi keletas svarbių dalykų, kuriais asmeniškai tikiu ir kuriuos su komanda siūlome Sveikatos apsaugos ministerijai, Vyriausybei ir visiems dalyvaujantiems sprendimų priėmime.

1. Galimybių paso atsisakymas neturi reikšti ir atvesti į papildomą ūkinių veiklų ribojimą, darbo laiko ribojimą, renginių ribojimą, ar karantiną bet kokia apimtimi.

2. Galimybių paso atsisakymas neturi reikšti papildomos ar kitokios naštos prekybininkams, maitinimo įstaigoms, kitiems paslaugų teikėjams, šiuo metu tikrinantiems Galimybių pasą. Tai reiškia, kad jeigu atsisakome Galimybių paso, nebenustatinėkime naujų kvadratūros ribojimų, neįvedinėkime papildomų kitokių patikrinimų prie įėjimų.

3. Galimybių paso atsisakyti reikia ne etapais, ne sektoriais, ne po žingsnį, o iškart. Ir taip, tai reiškia daugiau atsakomybės patiems žmonėms.

4. Visa Europa šiuo metu svarsto laisvinti pandeminius kelionių reikalavimus, todėl laikas peržiūrėti ir atvykimo į Lietuvą sąlygas. Turime lanksčiau nustatyti saugias sąlygas asmenims atvykti, be painių išimčių ir biurokratinių procedūrų.

Jei netyčia prireiktų ateityje, mes Galimybių pasą turime savo kovos prieš pandemiją instrumentų dėžutėje. Tačiau dabartiniam pandemijos valdymui jo taikymo tikslingumas tampa vis mažiau aktualus.

Dabar kiekvienas prisiimsime daugiau atsakomybės už savo sveikatą ir savo veiksmus. O skiepai lieka svarbiausias raktas į apsaugą nuo viruso.