Amerikos kongresas ir specialiosios tarnybos jau kelerius metus aiškinasi, kaip Kremlius kišosi į 2016 m JAV prezidento rinkimus, siekdamas, kad būtų išrinktas Donaldas Trumpas. Su Kremliaus pagalba ar be jos pasaulis turi galingiausios valstybės labiausiai neprognozuojamą prezidentą, kuris supriešino ne tik amerikiečius, bet ir Europos Sąjungą su JAV.

Melas, fake news, savanaudiškumas bei konfliktų skatinimas visada buvo netoleruotini veiksmai politikoje, kuriuos D. Trumpas nori paversti nauja norma ir sektina realybe. Tačiau „karalius nuogas“. Ir turime tai sakyti garsiai, net jei „karalius‘“ turi galingiausios valstybės vadovo parašą bei branduolinį jungiklį.

D. Trumpas su savo griaunama jėga ir neprognozuojamais pasisakymais nuveikė daug, kad pradėtų griūti strateginė Amerikos ir Europos partnerystė, kurią nuosekliai pastaruosius 80 metų kūrė visi blaiviai mąstantys prezidentai ir politikai abipus Atlanto.

Todėl jau keli mėnesiai raginu Europą atvirai įsikišti į prezidento rinkimų kampaniją šį rudenį. Parengiau tekstą, kurį išsiunčiau daugeliui draugų Europoje ir JAV. Galite tai padaryti ir jūs.

Ir Europa gali labai daug. Būtent mes, europiečiai, galime nulemti, kas bus pasaulio galingiausios valstybės ir mūsų – europiečių, pagrindinės sąjungininkės – prezidentas.

Žvelgiant į istoriją, visi žinome, kas kūrė Jungtines Amerikos Valstijas. Didžia dalimi išeiviai iš Europos: iš Vokietijos ir Airijos, Italijos ir Prancūzijos, Europos žydai, britai ir ispanai, graikai ir lenkai, skandinavai ir mes, lietuviai, ir dar daugelis kitų, kurių nepaminėjau. Tie patys Europos amerikiečiai padėjo atstatyti Europą po II Pasaulinio karo.

Kaip rodo JAV statistikos duomenys, iš 300 mln. Amerikos piliečių daugiau nei 50 mln. save laiko vokiečių kilmės, airių kilmės – beveik 36 milijonai, anglų kilmės 28 milijonai, italų – beveik 18 mln. Lenkų kilmės daugiau nei 10 milijonų, prancūzų – 9 milijonai ir taip toliau. Ir visi šie Europos kilmės amerikiečiai balsuos ir rinks naująjį JAV prezidentą.

Turime kiekvienas iš mūsų kreiptis ir paraginti savo tautiečių diasporas nuo Niujorko iki Los Andželo rinktis atsakingai ir balsuoti už tokį prezidentą, kuris rodys telkiančios lyderystės pavyzdį, atsakomybę už savo šalį bei pasaulį. Kuris neneigs pasaulio klimato kaitos ir savo atsakomybės už tai. Už tokį, kurio viešos kalbos ir žinutės Twiteryje nesukels svetimos gėdos jausmo.

Europa, pats laikas kurti JAV prezidento rinkiminius biurus Europoje. Ir mūsų šūkis – „Europa, Yes We Can“!

Nors pagal pažiūras esu dešinysis, tai yra respublikonas, bet šiuo atveju kviečiu visus palaikyti kandidatą Joe Bideną. Kaip ir rodo paskutinės apklausos Amerikoje, net 67 proc. planuojančių balsuoti už J. Biden balsuoja daugiau prieš Trumpą ir jo politiką.