Atrodytų, kad kiekvienam mūsų piliečiui turėtų būti aišku, kad negalima pažeidinėti Konstitucijos ir reikia palaukti teismo sprendimo. Deja, atrodo, kad daliai mūsų piliečių (sąlyginai pavadinkime juos minia) Konstitucijos 31 straipsnis nepriimtinas ir galima nuteisti pilietį ir neturint teismo sprendimo.

Abejoju, ar žiniasklaida turėtų prie to prisidėti. Gal ir jai reikėtų nors retkarčiais žvilgterėti į Konstituciją.

Miniai, kaip žinia, reikia valstybės priešų, su kuriais ji galėtų kovoti. Čia verta prisiminti Justino Marcinkevičiaus žodžius: „Nuo amžių toks narsus lietuvio būdas: jei priešo nėr – iš žemės jį iškas.“

Ir taip priešus jau turime. Juos matėme vedamus surakintomis rankomis (kad, gink Dieve, jie nenuginkluotų konvojaus ir nepabėgtų), kai šalia žingsniavo nesurakintas kontrabandos „karalius“. Šis kontrastas tik parodo, kokius nusikaltimus valdžia laiko sunkesniais.

Kova su šiais „nusikaltėliais“ turės pasekmių, keletą jų išvardinsiu.

1. Minios (ir ne tik jos) spaudimą pajus tie teisėjai, kurie nagrinės minėtų 8 teisėjų bylas. Jeigu, nepakankant įkalčių išteisinsi kurį nors iš 8, tai gali būti apšauktas korupcijos talkininku su realiomis perspektyvomis netekti teisėjo pareigų. Todėl 8 teisėjų bylas nagrinėjantiems teisėjams nepakaks vadovautis tik įstatymu ir savo sąžine. Jie turės būti atsparūs minios ir valdžios nurodymams.

2. Aštuonių teisėjų nuodėmės, jei tokias teismas nustatytų, taps pagrindu nepasitikėti ir kitais teisėjais.

3. Teismų prestižo atstatymui reikės ne vienerių metų. Į kiekvieną teisėjo sprendimą bus žiūrima labai įtariai.

4. Koks bebūtų teismo sprendimas, abejoju ar bent vienas iš 8 teisėjų ateityje apsivilks teisėjo mantiją. Jei tai teisinga prasikaltusiems teisėjams, tai vargu ar teisinga teismo išteisintiems, jei tokių atsirastų.

Baigdamas noriu pasakyti, kad man netelpa į galvą, kaip tokie patyrę teisėjai galėjo taip pasielgti. Neatmetu, kad ir nedidelės tikimybės, kad visa ši istorija tėra negražūs pritaikyti rinkimams žaidimai. Bet kuriuo atveju nekaltumo prezumpcijos (Konstitucijos 31 str.) laikytis privalu, jei dar esame teisinė valstybė.