Per 11 meravimo metų teko matyti daugelio teismų sprendimus. Net buvome sudarę teisėjų sąrašus –juodąjį, pilkąjį ir baltąjį. Pastarasis – didžiausias.

Juokaudavome, kai būsiu prezidentas, tikrai žinosiu, kokius teisėjus paaukštinti, o kuriuos kuo skubiau nušalinti nuo teisės atstovauti teisingumą. Matydami teisėjų pavardes ir kolegijų sudėtis galėjome aiškiai nuspėti sprendimus, ypač jei jie susiję su pinigine kompensacija. Meraudamas vengdavau viešai vertinti teismo sprendimus. Dabar galiu.

Todėl niekaip negaliu pavadinti Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų Konstatino Gurino, Kazio Kailiūno ir Danguolės Martinavičienės 2015 spalio 29 d. nutartį civilinėje byloje Nr. 2A-15-196/2015 teisinga ir sąžininga miestui bei miestiečiams.

Šia nutartimi teisėjai nusprendė, kad Vilniaus savivaldybė už 1.65 ha sklypą, esantį vakarinio aplinkkelio teritorijoje, žemės savininkams turės sumokėti jų reikalaujamą kainą – 11,579 mln. litų.

Nesvarbu, kad Registrų centro sistemoje pateikiamas šio sklypo vidutinės rinkos vertės įvertis – beveik 1,42 mln. Lt, o Vilniaus miesto savivaldybė net sutiko mokėti nekilnojamojo turto vertintojų pateiktą įvertinimą – 3,3 mln. Lt. Sklypų įsigijimo kaina buvo dar mažesnė.

Teisėjai gynė teorinę naudą, kurią galėjo gauti žemės savininkai, jei būtų statę namus, nors puikiai žinojo, kad šioje teritorijoje esantis žemės naudojimo būdas – inžinerinės infrastruktūros teritorija – to neleidžia.

2000 metais pirkdami sklypą pirkėjai taip pat puikiai žinojo, kad čia bus aplinkkelis ir jokios statybos nebus įmanomos. Teisėjai gynė ne konstitucinę normą – teisingai atlyginti už visuomenės poreikiams paimamą sklypą, o įžūlų bandymą ištuštinti vilniečių kišenes. Tam reikėjo bendrininkų ir tie bendrininkai turėjo būti su teisėjų mantijomis.

Suma didelė – miestas su procesinėmis palūkanomis turės sumokėti 3,4 mln. eurų mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigų. Skirtumas tarp to, ką sutinka mokėti ir jau seniai sumokėjo Vilniaus miesto savivaldybė ir priteisė teisėjai, didelis, beveik 4 kartai. Užtenka, kad užmirštum atsakomybę, sąžiningumą ir atsiduotum godumui.