„Ukrainos krizė“

V. Laučius išpeikė buvusio V. Putino patarėjo Andrejaus Illarionovo pastebėjimą, jog į Ukrainos teritoriją plūstančius rusų tankus „T-72“, viską nuo žemės paviršiaus šluojančias raketas „Grad“, 298-is Malaizijos oro linijų keleivius pražudžiusias „Buk“ sistemas, 122 mm haubicas, kurios kasdien Donecko oro uostą merkia minų krušomis, Pskovo desantininkus, Dono kazokus ir Kadyrovo čečėnų „Mirties būrį“ būtina vadinti „Rusijos agresija“, o ne M. Chodorkovskio vartojama „Ukrainos krize“.

Esą, įžvelgdamas ir „ukrainietiškas šaknis“ Chodorkovskis juk neneigia Rusijos agresijos, o terminas „Ukrainos krizė“ visiškai tinka, atsižvelgiant į Ukrainos korupcijos mastus, įšaldytą sovietmetį ir Viktoro Janukovyčiaus išsirinkimą prezidentu. Suprask, patys ukrainiečiai kalti, kad į jų teritoriją per užimtą pasienio ruožą plūsta svetimos valstybės karinė technika ir ją valdantys žudikai.

Puikiai politiką suprantantis V. Laučius turėtų suprasti, kaip svarbu yra dabartinių įvykių kontekste aiškiai atskirti politinius įvykius, įvardinti tų įvykių pasekmių priežastis ir apibrėžti jau metus besitęsiantį karą. Nuo šių veiksmų didele dalimi priklauso politikų sprendimai.

Tik aiškus – viešas – situacijos Ukrainoje apibrėžimas gali sumažinti Vakarų visuomenių įtaką ryžtingų veiksmų bijantiems imtis ES vadovams. Būtent „Ukrainos krizės“ ir „Rusijos karo prieš Ukrainą“ atskyrimas padėtų įstatyti ragus ES diplomatijos vadovei F. Mogherini ir jos šutvei.
Vykintas Glodenis
Propagandiniame kare rusai ypač intensyviai stengiasi sukurti vaizdinį, jog Ukraina yra vadinamoji nevykusi valstybė („Failed State“), Ukrainos rytuose vykstantis karas yra jos vidaus reikalas, o vis pasirodantys faktai apie Rusijos teikiamą ginkluotę yra pramanas (juk teisiškai tai niekas nieko neįrodė!). Esą dabartinis karas yra natūralus Ukrainos Maidano tęsinys, kurio metu vietiniai gyventojai nuoširdžiai priešinasi valdžią neteisėtai nuvertusioms politinėms jėgoms.

Toks vaizdinys – nėra tik afrodiziakas vietiniams Putino imperialistams. Ne ką mažiau svarbų vaidmenį nuosekli propagandos kryptis atlieka vakarų valstybėse, kurių visuomenės yra iš esmės linkusios priešintis per jų pinigines kertančiai konfrontacijai su Rusija. O kam čia kentėti dėl kažkokios ten kažkur esančios nevykusios „ukrainos“ (ar koks ten tos rusų žemės pavadinimas?).

Vykintas Glodenis
Kad Europos politikai galėtų drąsiai priiminėti sprendimus (ir jaustų spaudimą tai daryti), būtina išorinę agresiją aiškiai atskirti nuo vidinės Ukrainos krizės ir rytų Ukrainos gyventojų nepasitenkinimo (kurį, jei ne draugužės Rusijos pagalba, centrinė valdžia jau seniai būtų sutvarkiusi). Taip pat būtina įvardinti šių reiškinių priežastis ir apibrėžti jau metus besitęsiantį tarpvalstybinį konfliktą.

Negebėjimas atlikti šių esminių žingsnių gimdo Europos visuomenėse abejonę dėl Rusijos vaidmens, stiprina Le Pen bei kitų ultra-dešiniųjų – Putino vietininkų Europos žemėje – pozicijas ir padeda Vakarų lyderiams išvengti griežtų veiksmų XXI amžiaus agresorės atžvilgiu.

Juk ES demokratijų politiniai lyderiai sprendimus priima atsižvelgdami ne tik į valstybinius, bet ir į asmeninius interesus, t.y. – siekį bet kokia kaina išlikti valdžioje. Euro krizės akivaizdoje Rusijai skelbiamos sankcijos yra nepopuliarios tarp išlepusių Vakarų visuomenių, taigi ryžtingi ES lyderių veiksmai jiems gali reikšti politines savižudybes.

Netrukus daugumą pagrindinių Europos Sąjungos lyderių pakeis nauji. Angelos Merkel kėdė gali atitekti istoriškai su rusais glaudesnius ryšius turintiems socialdemokratams, Davido Camerono – leiboristams, Francois Hollande’o – „Nacionalinio fronto“ lyderei Marine Le Pen. Atėjusieji nauji lyderiai, be abejonės, vėl romantiškai svaičios apie „perkrovimo“ politiką Rusijos atžvilgiu.
Vykintas Glodenis
A. Illarionovas ne be reikalo nuolat prisikabinėja prie įvairių politinių veikėjų vartojamų sąvokų. Vakarų politikai tikslingai renkasi švelnius išsireiškimus, nes aiškus „Rusijos karo prieš Ukrainą“ įvardijimas iš dalies prilygtų politikos moksluose apibrėžiamai „tiltų deginimo“ („Bridge Burning“) strategijai, kurios metu nebepasilieki sau galimybės trauktis.

Būtent apie traukimąsi (kad reikėtų nutraukti paskelbtas sankcijas) dėl nuolat sklandančios abejonės šmėklos sau leido prabilti septynios ES valstybės. Būtent apie traukimąsi kalba politine prostitucija užsiiminėjanti F. Mogherini. Ir tik aiškus – viešas – situacijos Ukrainoje apibrėžimas gali sumažinti Vakarų visuomenių įtaką ryžtingų veiksmų bijantiems imtis ES vadovams. Būtent „Ukrainos krizės“ ir „Rusijos karo prieš Ukrainą“ atskyrimas padėtų įstatyti ragus ES diplomatijos vadovei F. Mogherini ir jos šutvei.

Nereikia pamiršti ir fakto, jog netrukus daugumą pagrindinių Europos Sąjungos lyderių pakeis nauji. Angelos Merkel kėdė gali atitekti istoriškai su rusais glaudesnius ryšius turintiems socialdemokratams, Davido Camerono – leiboristams, Francois Hollande’o – „Nacionalinio fronto“ lyderei Marine Le Pen. Atėjusieji nauji lyderiai, be abejonės, vėl romantiškai svaičios apie „perkrovimo“ politiką Rusijos atžvilgiu. Vis dėlto vieningas, aiškus ir kryptingai kartojamas Rusijos – kaip tarptautinės agresorės – įvardijimas atliks apsiplunksnavusių politikos naujokų apynasrio vaidmenį.

Šiuo atveju būtina prisikabinėti ir prie M. Chodorkovskio žodžių apie „Ukrainos krizę“. Buvęs V. Putino kalinys turi ypatingą autoritetą Vakaruose, taigi jo politinis įžvalgumas kalbant apie Ukrainos ir Rusijos karą sustiprintų spaudimą Europos lyderiams ir jų visuomenėms daiktus vadinti tikraisiais vardais. ES vadovams taptų sunkiau nuo pečių nusimesti atsakomybę.

Beje, ne mažiau svarbus yra ir emocinis aspektas, žaidžiantis svarbią rolę formuojant visuomenės nuomones ilgalaikėje perspektyvoje. Juk „Rusijos karas“ skamba žymiai įtaigiau nei „Ukrainos krizė“. Karas kažkada baigsis arba tiesiog visuomenei nusibos, taigi ir žiniasklaida skirs mažiau dėmesio, tada tikrąjį Putino veidą žmonėms priminti galės tik giliai pasąmonėje įsišakniję emociniai faktoriai. Jei imperialistinės Rusijos sėjamų abejonių piktžolių su šaknimis neišrausime, tada, atvirkščiai, – Putino Rusijos veidą greitai vėl formuos matrioškos, sočiai, dostojevskiai ir tolstojai.

„Vakarietiškas liberalizmo grynuolis“

V. Laučius įkrėtė ir, kaip jis sako, „Vakarietiško liberalizmo grynuolio laurų vertam vienam iš Rusijos opozicijos lyderių“, dėl pareiškimo, esą demokratinėmis sąlygomis pastarojo partija rinkimuose galėtų tikėtis 25 proc. balsų. Suprantu V. Laučiaus mintį, kad patys rusai ir jų opozicija turėtų tokias sąlygas užsitikrinti. Nesiginčysiu ir, ar minėtieji 25 proc. yra realūs skaičiai, ar fantazijos. Vis dėlto, žvelgiant iš retorikos perspektyvos, rusų opozicionieriaus žodžiai yra labai aktualūs.

Vis dėlto buvusio milijardieriaus minimi nominaliai gražiai skambantys rezervai, jei bus eikvojami dabartiniu tempu, turėtų ištirpti per maždaug metus (daugiausia – pusantrų), o tada jau žiūrėsime, kaip seksis V. Putinui visą kaltę dėl blogo žmonių gyvenimo suversti Amerikai ir supuvusiems Vakarams.
Vykintas Glodenis
Kasdien pasirodo rusų visuomenės nuomonės apklausos, kurių duomenimis V. Putino politiką remia beveik 90 proc. gyventojų. Kasdien pamatome įvairiausių analitikų baimių, esą vietoje V. Putino gali ateiti dar blogesnis. Tokios mintys tarptautiniams politikos žaidėjams sufleruoja, kad bet kokie Rusijos demokratizacijos siekiai yra pasmerkti ir kad galimos valdžios pasikeitimo Rusijoje pasekmės bus katastrofiškos.

Sklandant tokioms mintims, Vakarų palaikymo siekiantys diktatoriaus (daiktus vadinu tikraisiais vardais) Putino priešininkai tiesiog privalo siųsti signalus Vakarų valstybių politikams, kad alternatyva egzistuoja, taigi susitaikymas su Putino kaimynyste nėra mažiausiai blogas iš visų blogų scenarijų.

Taigi 25-ių procentų retorika yra strategiškai gudrus Rusijos opozicionieriaus ėjimas, kurį sustiprina ir Lietuvoje apsilankiusios rusų ekspertės Lilijos Ševcovos mintys apie gyventojų nuomonių apklausas, esą žmonės paprasčiausiai bijo sakyti tiesą į jų namus užsukusiems valdžios pasiuntinukams – taip ir gauname 90 proc. palaikymą V. Putino politikai.

Galiausiai, M. Chodorkovskis konferencijoje Vilniuje įrodinėjo, jog sankcijų „poveikis faktiškai nereikšmingas (…) – apie 2 proc. biudžeto. (…) Naftos kainų įtaka gali siekti dar 6 proc. (…) Rusijos valdžia tai galėtų kompensuoti iš turimų rezervų. (…) Jie to nedaro, o atsakomybę perkelia Amerikai“.

Įdomūs pastebėjimai, vis dėlto buvusio milijardieriaus minimi nominaliai gražiai skambantys rezervai, jei bus eikvojami dabartiniu tempu, turėtų ištirpti per maždaug metus (daugiausia – pusantrų), o tada jau žiūrėsime, kaip seksis V. Putinui visą kaltę dėl blogo žmonių gyvenimo suversti Amerikai ir supuvusiems Vakarams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (465)