Laimingi tarnai, kuriuos sugrįžęs šeimininkas ras budinčius. Iš tiesų sakau jums: jis susijuos, susodins juos prie stalo ir, eidamas aplinkui, patarnaus jiems.

Jeigu jis sugrįžtų antrosios ar trečiosios nakties sargybos metu ir rastų juos budinčius, laimingi jie!

Įsidėmėkite: jei šeimininkas žinotų, kurią valandą ateis vagis, neleistų jam įsilaužti į savo namus. Ir jūs būkite pasirengę, nes Žmogaus Sūnus ateis, kai nesitikėsite.“ (Lk 12, 35–40)

Pirmaisiais metais po Kristaus įžengimo į dangų krikščionys gyveno greito jo garbingo sugrįžimo viltimi. Jie drąsino vienas kitą sakydami: „Viešpats nedelsia, jis greit sugrįš vėl.” Bet metai bėgo. Paaiškėjo, kad Viešpats nepasakė „nei dienos, nei valandos”. Jis gali ateiti ir antros, ir trečios nakties sargybos metu, o gal apskritai tą naktį gali negrįžti.

Bet, ar dėl to galima nustoti laukus? Juk Viešpats ateina ir kiekvieno žmogaus mirties valandą. Tai ne garsus, visų girdimas ir matomas įvykis, o tylus pasibeldimas į duris. Tai tarytum vagies pasibeldimas naktį. Jis negrobia turto, o išsineša patį žmogų.

Tačiau raginimas nepasiduoti dvasiniam apsnūdimui nėra kvietimas kiekvieną akimirką galvoti apie mirtį. Tai greičiau kvietimas sąžiningai ir ramiai atlikti savo kasdienius darbus, taikiai kovoti už gyvenimą, nenusigręžti nuo liūdnos ar džiaugsmingos tikrovės: „Tebūnie jūsų strėnos sujuostos ir žiburiai uždegti” (Lk 12, 35).

Artimuosiuose Rytuose įprasta nešioti ilgus drabužius. Todėl keliaujant ar dirbant yra būtina, dėl judesio laisvumo, šiek tiek pasikelti drabužį ir per juosmenį susijuosti virve ar diržu. Degantis žiburys yra tikėjimo simbolis. Tad esame kviečiami netinginiauti ar smalsauti, bet eiti į priekį ir ramiai tarnauti, pasišviečiant gyvenimo kelią tikėjimo vertybėmis.

Beje, jau šiame pasaulyje reikia atminti kitokį Viešpaties atėjimą, vykstantį nuolat, kai susitinkame Kristų kitame žmoguje, reikalingame atjautos ir pagalbos. Tai taip pat jo atėjimo valanda, reikalaujanti budrumo. Galime lengvai užsnūsti ir nepamatyti Viešpaties kasdieniniame santykyje su kitais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)