Pirmą sunkiausią valstybės gynimo uždavinį – suteikti generolui chamui keturias žvaigždes – ką tik pavyko išspręsti. Dviejų papildomų žvaigždžių prireikė tam, kad Lietuvos lauko etmonas galėtų puikuotis tokiais pat antpečiais kaip ir JAV, D.Britanijos, Vokietijos ir Prancūzijos lauko etmonai.

Bet Lietuvos lauko etmonas – kaip ta senė iš rusiškos pasakos apie auksinę žuvelę. Nepraėjo nė metai, kai gavo keturias žvaigždes, o jis, kaip ir visos lygaus tarp lygių NATO generolų judėjimo beretės, toliau graudžias ašaras lieja, kraupias bylinas pasakoja.

Būktai nė vienoje NATO šalyje jie nematę, kad lauko etmonas gyventų nuosavam name, juolab daugiabutyje. Visi iki vieno įsikūrę valstybinėse rezidencijose. Tokiuose dvaruose ir tik juose NATO lauko etmonai kits kitam pagarbą tauriai reiškia. O Lietuvos lauko etmonas atgal pagarbos pareikšt niekaip negal.

Strateginis smūgis šalies gynybai nuo teroristų, ne kitaip.

Kariuomenė neturi nė vienos divizijos, neturi ir dar greit neturės himarsų, priešraketinė gynyba skystesnė už skystą, kariuomenė ruošiama praėjusiam, o ne dabarties karui, generolai nė iš tolo neprisileidžia Ukrainoje patirties įgijusių legionierių, Vokietijos brigados karių ir karininkų šeimų nėra kur įkurdinti.

Visa tai, žinoma, niekis, palyginti su ta baisia, neišsprendžiama, o kai kas rašė – bolševikine problema, kad pirmasis nuo karaliaus Mindaugo laikų keturių žvaigždžių generolas neturi valstybinio dvaro. Vadas kaip studentas. Kaip galima? Apsibliaukim, broliai ir seserys.

Bet Lietuvos lauko etmonas – kaip ta senė iš rusiškos pasakos apie auksinę žuvelę. Nepraėjo nė metai, kai gavo keturias žvaigždes, o jis, kaip ir visos lygaus tarp lygių NATO generolų judėjimo beretės, toliau graudžias ašaras lieja, kraupias bylinas pasakoja.
Rimvydas Valatka

Buvęs NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas, Rytų Europos studijų centro karo ekspertas kalė iš 155 mm haubicos: skandalas dėl lauko etmono iš sūnaus nuomojamo būsto atvėrė sistemines problemas. Duokit keturių žvaigždžių generolui dvarą, o jei neduosit, tai nu i nafik.

Iki karo Lietuva turėjo tris apginkluotas ir parengtas divizijas, turėjo orkų armijai ir vermachui prilygstančią ar netgi lenkiančią aviaciją su Gustaičio ANBO lėktuvais, bet neturėjo nė vieno 4 žvaigždžių generolo. Gal tik S.Žukauskas būtų išimtis, ir tai ne dėl puikavimosi tą laipsnį gavo. Buvo kariuomenės vadas nepriklausomybės karuose.

Dabar Lietuva neturi nė vienos divizijos, nė vieno naikintuvo, užtat turi 4 žvaigždžių generolą.

O valstybės prezidentas, krašto apsaugos ministeris ir Seimo NSGK pirmininkas skiedžia, kad dvi žvaigždelės iš oro, niekaip nesusijusios su naujais gebėjimais, prilygina lauko etmoną tokiems karo vilkams kaip JAV generolai. Dar daugiau, generolo foloveriai kaip vieną didžiausių šalies gynybos problemų baisiausio karo metu mato tame, kad jis neturi valstybinio dvaro.

Tarpukariu net prezidentas autoritaras rezidencijos neturėjo. Glaudėsi mažoje Prezidentūroje, tik vėliau valdiniai susimetė Užulėnio dvarui. Neturėjo valdiškų dvarų ir kariuomenės vadai. Žukauskas gyveno savo dvarelyje, ir tai neiškart, kai kurie butuose, ir niekas dėl to neverkšleno.

Valstybinis dvaras – orkų praporščiko manieras pademonstravusiam soldafonui, kuris etiketo mokėsi rusiškoje Novočerkasko karo ryšių (sic!) mokykloje, apie ką mėmė vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas prisipažino ničnieko nežinojęs, nors tai galima rasti net Vikipedijoje?

Gauti nemokamą dvarą – eksbaudžiauninko svajonė. Kaip kitaip parodysi, kad tu jau ponas? Privilegijomis. Dvaru. Valdiška mašinike. Signataro sklypu. Fūristų kuro čekiukais, rankiojamais kaimo degalinėse ir paverčiamais tūkstančiais eurų. Atsirovęs pas poliklinikos vyr. gydytoją, kuris už rankos be eilės atves pas daktarą. Visas dvasinio ubago meniu.

Chamiškumas tampa valdžios tapatybės ženklu. Kalbos policijos vadas dešimtis tautų išvadina rusų naudojamu paniekos žodžiu. Ambasadorius verčia diplomatus garbinti ir popinti savo žmoną. Seimo nariai negali atsisveikinti su sovietine privilegija gyventi valdiškame būste. Personalinių automobilių skaičiumi Lietuva tebėra lygi Rusijai. Šimtai valdiškų automobilių.

Kaip galima Pagėgių, Neringos, Rietavo, Birštono ir kitų miestelių, kurių gyventojai visus sudėjus tilptų į Vilniaus Fabijoniškes ir dar liktų triskart tiek laisvų butų, merams ir dar balažin kam ten skirti po valdišką automobilį su šoferiu ir visu aptarnavimu?

Tarpukariu net prezidentas autoritaras rezidencijos neturėjo. Glaudėsi mažoje Prezidentūroje, tik vėliau valdiniai susimetė Užulėnio dvarui. Neturėjo valdiškų dvarų ir kariuomenės vadai. Žukauskas gyveno savo dvarelyje, kai kurie gyveno butuose, ir niekas dėl to neverkšleno.
Rimvydas Valatka

Ar tie pora tūkstančių žmonių, tarp kurių dauguma pensininkai, savo mokesčiais gali tiek išlaikyti? Žinoma, ne. Už tų ypatų poniškumą moka visa Lietuva. O paskui švietimo ministras sako, kad mokytojams nėra pinigų. Iš kur jų bus, jei statom valdžios ponų poniškumą už valdiškus?

Kodėl nė vienas lauko etmonas, tarp kurių ne vienas buvęs – tikra kariuomenės ir valstybės rakštis subinėj, verkiantis dėl to, kad valstybė neskyrė dvaro, neprašė rezidencijos prieš jį paskiriant vadu? Klausimas be atsakymo. Kaip ir daug kitų.

Tarkim, jei politikai dabar praskys taip pat, kaip susileido dėl keturių žvaigždžių, ir generolas už chamizmą bus apdovanotas dar ir dvaru, kodėl tada neduoti dvaro įstatymą mindančiam VSD vadui? CŽA, Mi6 ir kitų žvalgybų vadai gal irgi gyvena valstybiniuose dvaruose, kad priimdami kolegą žvalgybininką galėtų parodyti ypatingą pagarbą?

Lietuva be dvarų generolams – Lietuva be ateities.

VSD vadui irgi dvaro reikia. Jis irgi neturi divizijos. Ir VSAT vadui reikia. VST generolui. FNTT vadui. Pala pala, dar yra STT vadas. Jis irgi restorane su FBI vadu atvirai nepasikalbės. O kaip ten vokiečių brigada? Palauks ta brigada. Lietuvos gynybai karo metu reikia skubiai pastatyti valdiškų rezidencijų miestelį.

O tada, kai kiekvienam ponui chamui su lampasais duosim po rezidenciją, jie arba jų damos galės išsikalinėti, kad valdiškame dvare negyvens. Kaip išsikalinėjo premjeras Skvernelis aną kadenciją su premjerui skirta rezidencija. Kaip prezidentui skirtoje rezidencijoje negyvena Nausėda. O už tokį negyvenimą kasdien moka mokesčių mokėtojai.

Pastatę dešimtis dvarų generolams, sužinosim, kiek papildomų stiklo kubų stypso nacparkuose ir saugomose teritorijose. Yra ir dar vienas, bet ne paskutinis, valdiško dvaro generolui aspektas.

Net pats gerasis Dievas turėjo nustebti, kaip staigiai, lyg kas Urdomos kniaziaus ar seno Maskvos armėno lazdele būtų mostelėjęs, aršiausi NATO, ES ir Ukrainos nekentėjai persimetė virkauti pas keturių žvaigždžių generolo chamo petį.
Rimvydas Valatka

Jei kas rastų kantrybės neapsivemdamas pereiti per „Youtube“ ir feisbuko maršo užkaborius, prieš jo akis, kaip nuo ano stiklainio su agurkais, atsivertų mielas penktosios kolonos vaizdelis.

Net pats gerasis Dievas turėjo nustebti, kaip staigiai, lyg kas Urdomos kniaziaus ar seno Maskvos armėno lazdele būtų mostelėjęs, aršiausi NATO, ES ir Ukrainos beigi skiepų nekentėjai persimetė virkauti pas keturių žvaigždžių generolo chamo petį.

Pavadinkim tai maršo generolo Tutkaus sąrašu, kuriame lumzdelius nuoširdžiai pučia, keturžvaigždį generolą chamą nuo kritikos gina ir šimtai su penktąja kolona nieko bendra neturinčių žmonių. Katriems nekoktu. Štai kur speciali karinė operacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)