Už ką rinkėjai taip nubaudė socialdemokratus, kurių sėkmę, tikėtasi, turėjo užtikrinti neblėstantis premjero Algirdo Butkevičiaus populiarumas ir agitacija už antrajame Prezidento rinkimų ture dalyvavusį Zigmantą Balčytį?

LSDP nusileido konservatoriams tik suskaičiavus vėliausiai Vyriausiąją rinkimų komisiją pasiekusius didžiųjų Lietuvos miestų didžiausių apylinkių rinkėjų balsus. Labiau išsilavinusi, daugiau dirbanti ir uždirbanti, jaunesnė ir aktyviau besidominti šalies politikos aktualijomis visuomenės dalis atmetė globėjišką retoriką ir pažadus mažinti skurdą, didinti minimalią algą bei „pasirūpinti kiekvienu Lietuvos žmogumi". Pirmiausiai todėl, kad patys sugeba savimi pasirūpinti.

Z.Balčyčio agitacija, turėjusi auginti socialdemokratų gautus balsus Europos Parlamento rinkimuose, suveikė priešingai, kai televiziniuose debatuose jį sutriuškino D.Grybauskaitė. Tiesa, norint pamatyti ir suprasti tą sutriuškinimą, reikėjo bent šiek tiek orientuotis politikos aktualijose.

Nepadėjo nei pasiskolinta iš propagandinės rusiškos NTV televizijos vargstančio Prezidentės brolio tema, nei į antrąjį turą nepatekusių kandidatų raginimai balsuoti už Zigmantą Balčytį. Rinkėjai ne tik atmetė keistą Rūtos Janutienės žurnalistiką, bet ir perkėlė pasišlykštėjimą tokiais agitacijos prieš Prezidentę metodais į jos varžovą rinkimuose bei jo partiją.

Persvara interneto socialiniuose tinkluose, kur „dešiniuoju trolibanu" vadinami asmenys, subūrę įspūdingą draugų bei sekėjų bendruomenę, balansuojančiais ant patyčių ribos metodais išgarsindavo kiekvieną viešą LSDP ir Darbo partijos lyderių viešą nusišnekėjimą, jau atsispindi ir rinkimų rezultatuose. Interneto karta jau ne tik balsuoja, bet ir gali nulemti rinkimų rezultatus.
R. Sadauskas - Kvietkevičius
Persvara interneto socialiniuose tinkluose, kur „dešiniuoju trolibanu" vadinami asmenys, subūrę įspūdingą draugų bei sekėjų bendruomenę, balansuojančiais ant patyčių ribos metodais išgarsindavo kiekvieną viešą LSDP ir Darbo partijos lyderių viešą nusišnekėjimą, jau atsispindi ir rinkimų rezultatuose. Interneto karta jau ne tik balsuoja, bet ir gali nulemti rinkimų rezultatus.

Nemaža jų dalis gal ir galėtų simpatizuoti europietiškai kairiajai partijai, bet juos atbaidė LSDP pastangos neprarasti savo tradicinio rinkėjo provincijoje, kuriam „prie ruso buvo geriau". Žvelgdami į Lietuvos socialdemokratus, jie pirmiausiai išgirsta Broniaus Bradausko prorusiškas kalbas, kurių nesugeba pasmerkti partijos vadovybė, nesėkmingą Birutės Vėsaitės ministravimą, prieš pat rinkimus įsiliepsnojusį Druskininkų mero, LSDP pirmininko pavaduotojo Ričardo Malinausko tvoros skandalą. Pastarasis, nors prasidėjo toli nuo sostinės, atskleidė partijos pirmininko nenorą taikyti politinės ir moralinės atsakomybės principus prisidirbusiems saviškiams.

„2 milijonai litų už stebuklą, kuris neįvyko. Žinant, kad jis neįvyks. Arba du milijonai litų už vietą EP. Abiem atvejais - nesąžininga. LSDP vadovybė turi prisiimti atsakomybę,"- parašė savo „Facebook" paskyroje rinkimų naktį socialdemokratas Arkadijus Vinokuras.

Vis dėlto pralaimėjimas konservatoriams Europos Parlamento rinkimuose, ko gero, yra geriausia, kas galėjo nutikti LSDP. Pralaimėjimas Seimo ar netgi savivaldybių rinkimuose būtų gerokai skaudesnis. O dabar štai tokia, nedidele, kelių prarastų šiltų vietų EP kaina, LSDP įgis progą iš esmės peržiūrėti savo politiką, apsivalyti nuo skandalingų asmenybių, menkinančių partijos įvaizdį ir tinkamai pasiruošti 2015 m. savivaldybių rinkimams.
R. Sadauskas-Kvietkevičius
Vis dėlto pralaimėjimas konservatoriams Europos Parlamento rinkimuose, ko gero, yra geriausia, kas galėjo nutikti LSDP. Pralaimėjimas Seimo ar netgi savivaldybių rinkimuose būtų gerokai skaudesnis.

Neįmanoma vienu metu būti valdžioje ir imituoti ja nepatenkintųjų globėją, įvedinėti eurą ir koketuoti su euroskeptikais, smerkti teisiamo Darbo partijos įkūrėjo galimai įvykdytus nusikaltimus ir tuo pat metu būti su juo vienoje koalicijoje bei vilkinti jo neliečiamybės atėmimo procesą.

Viena „Naujosios kairės 95" iniciatorių, dr. Nida Vasiliauskaitė straipsnyje „Mažoji „kaklo“ politika" prieš pat šiuos rinkimus išsakė visą modernių kairiųjų nusivylimą bendradarbiavimu su LSDP. Atsinaujinimas šio judėjimo suformuluotų idėjų pagrindu LSDP dar galėtų išgelbėti nuo politinio degradavimo, jei tik partijos viduje atsiras pakankamai žmonių, suprantančių tokio atsinaujinimo poreikį. Antraip po kelių metų beliks varžytis su Valdemaro Tomaševskio bloku dėl kelių procentų nostalgijos sovietmečiui neprarandančių rinkėjų balsų.

Tėvynės sąjunga smarkiai rizikavo savo rinkimų kampaniją grįsdama Lietuvos sėkmės istorija ir žaisdama labai arti Liberalų sąjūdžio. Daugiausiai iš to laimėti tikėjosi tautininkai, įsivaizdavę save konservatyviausios jų rinkėjų dalies perėmėjais ir jau iš anksto kalbėję visos tautos vardu. Dabar galės pavydžiai dairytis į Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos nacionalistų pasiekimus ir sugalvoti kokią nors naują sąmokslo teoriją savo pralaimėjimui paaiškinti.