Vladimiras Putinas 17 metų nuosekliai dirbo, kad šių dviejų sąlygų neatsirastų. Jis nardė, jojo, skraidė ir šaudė, dovanojo Krymą ir kėlė Rusiją nuo kelių, o tarp dovanų liaudžiai įvairiais metodais gesino opoziciją, kad iš jos tarpo neišaugtų konkurentas. Panašu, kad šiemet jo modelis nustojo veikti. Net botulinas caro veide negali sulaikyti laiko tėkmės.

2011-12 m. protestai kilo dėl labai konkrečios priežasties – rinkimų klastojimo. Išsigandusios valdžios atsakas buvo represijos prieš dalyvius, didesnis viešosios erdvės kontroliavimas ir dėmesio atitraukimas į Ukrainą bei Siriją. Pasaulio atsakas buvo Vakarų politikų praregėjimas, su kuo jie turi reikalą, ir iš to sekę veiksmai.

„Jis jums ne Dimonas“

Kol režimas veikė prieš partinę opoziciją ir laisvą žiniasklaidą, neprižiūrėta išaugo socialinių tinklų galia, o joje per dešimtmetį atsirado lyderis, advokatas Andrejus Navalnas. Vienintelis jo šūkis yra kova prieš korupciją. Demaskavęs daugybę politikų, valdininkų ir tarnautojų ir užsitarnavęs nepalaužiamo kovotojo šlovę, jis kirto į aukščiausią Rusijos valdžią. Filmą apie premjero Dmitrijaus Medvedevo turtus „Youtube“ peržiūrėjo apie 23 mln. žiūrovų. Palyginimui pasakysiu, kad Dūmos rinkimuose pernai rudenį dalyvavo 52 mln. rinkėjų.

Filmo įspūdžiui sustiprinti kovo 26 d. A. Navalnas pakvietė į mitingus Rusijoje prieš korupciją. Į gatves išėjo žmonės daugybėje Rusijos miestų, buvo daug areštuotų, sumuštų policijos. Didžiąją dalį protestuotojų sudarė jaunimas, nors jis savo gyvenime nėra matęs kitos valdžios nei dabar esanti.

Vladimiras Putinas

Pakartoti mitingus A. Navalnas pakvietė birželio 12 d. Būdinga, kad dalis miestų išdavė leidimus nelaukę sostinės nurodymų. Tai rodo itin centralizuoto valdymo silpimą Rusijoje.

Valdžia Maskvoje leido renginį A.Sacharovo prospekte, tačiau išvakarėse kažkas pasirūpino, kad neveiktų garso stiprinimo aparatūra, o video transliacijai internete skirtas kabelis buvo tiesiog nupjautas. Tada A. Navalnas pakvietė rinktis Tverės gatvėje, kur kaip tik birželio 12 d. Rusijos dienos proga turėjo vykti liaudies linksmybės. Ši diena primena 1990 m. birželio 12 d., kada Rusijos TFSR paskelbė esanti suvereni, nors dar egzistavo TSRS.

Valstybinė šventė virto jaunimo su Rusijos trispalvėmis masiniais areštais. Tačiau trukdyti protestams prieš korupciją – tai save demaskuoti kaip korumpuotą. Lygiai todėl neįmanoma surengti antimitingo šia tema, nes jis tegalėtų būti apie korupcijos palaikymą. A. Navalno šūkis yra neįveikiamas, tik užgniaužiamas.

Importas iš Ukrainos

Maskvoje ir Peterburge buvo suimta apie 1200 dalyvių. Žurnalistai nustatė, jog Tverės gatvėje areštams vadovavo buvęs Kijevo „Berkuto“ vado pavaduotojas Sergejus Kusiukas, represijų Maidane simbolis, pabėgęs iš Ukrainos. Nuotraukose jis su Rusijos nacionalinės gvardijos ševronais ir turi tą patį pulkininko laipsnį.

Nacionalinės gvardijos vadas Viktoras Zotovas pareiškė, jog šios protesto akcijos vyksta pagal panašius scenarijus, kaip spalvotos revoliucijos kitose šalyse.
Vladimiras Putinas 17 metų nuosekliai dirbo, kad šių dviejų sąlygų neatsirastų. Jis nardė, jojo, skraidė ir šaudė, dovanojo Krymą ir kėlė Rusiją nuo kelių, o tarp dovanų liaudžiai įvairiais metodais gesino opoziciją, kad iš jos tarpo neišaugtų konkurentas. Panašu, kad šiemet jo modelis nustojo veikti. Net botulinas caro veide negali sulaikyti laiko tėkmės.

Nors V. Putinas nesiliauja kalbėti apie pasibaigusią krizę ir apie Rusiją, kurią jis pakėlė nuo kelių, tikrovė daug liūdnesnė. Naftos dolerių lietus baigėsi, o iš jų nieko nesukurta, kas vystytų šalį. BVP vienam Rusijos gyventojui nuo 13 000 USD 2013 m. smuko iki 9 000 USD 2016.

Eilinių žmonių gyvenimas vis blogėja, todėl buvo sukurta Nacionalinė gvardija, kurios paskirtis – malšinti neramumus. Generolas V. Zotovas laikomas vienu ištikimiausių V. Putinui. Neseniai prezidentas pasirašė įsaką dėl ginkluotųjų pajėgų dalinių operatyvinio pavaldumo nacionalinės gvardijos apskričių vadams. Be to, V. Putinas itin stiprina savo asmeninę apsaugą, neseniai pakeitė jos vadus.

Neaišku, kiek lojalūs valdžiai kiti daliniai: S. Kusiuko gvardiečių sulaikytą „Echo Moskvy“ žurnalistą paleido policininkai, paprašę paliudyti eteryje, jog ne policija jį buvo sulaikiusi.

Nauja priešininkų pora

Dabartinė situacija kiek primena Maskvą 1990 m., kada RTFSR lyderis Borisas Jelcinas, ryžtingas, kupinas veiksmo ir ginkluotas tik populiarumu, metė iššūkį beviltiškai rankomis skėsčiojančiam TSRS prezidentui Michailui Gorbačiovui, už kurio stovėjo ir KGB, ir kitos jėgos struktūros. Visi žinome, kuo baigėsi jų priešprieša.

Po D. Medvedevo A. Navalnui teliko vienas rimtesnis taikinys – pats V. Putinas. Dabar opozicionierius rengia manevrus, pratindamas žmones nebijoti ir išeiti į gatves, o V. Putinas varo nuobodulį per nesibaigiančią tiesioginę liniją televizijoje.

Trijų dienų skirtumas tarp šių įvykių – mitingai birželio 12 d. ir transliacija birželio 15 d. – leidžia akivaizdžiai matyti, jog prezidentas vaidina norus pildančią auksinę žuvelę, bet jaučiasi vis labiau sutrikęs savo kosmose, o A. Navalnas ruošiasi mesti jam iššūkį, turėdamas tikslą perimti valdžią ir dėl to galintis lengva ranka pasiųsti protestuotojus prieš malšintojus.

Rusai gaus pasirinkimą: arba likti namie ant sofutės ir maitintis federaline televizija, arba išeiti į gryną orą ir pareikalauti. Kol kas jiems siūlomas tik vienas šūkis: „Prieš korupciją“, nes jis apeina idėjinius skirtumus ir labiausiai gali suvienyti.