Nuvilsiu: kol kas griūtis ir neadekvačios kainos tik atskirai paimtuose turtiniuose vienetuose. Vystytojai taip pat atrado seniai girdėtą senovinį terminą „kaina sutartinė“. Spėčiau, nustatoma pagal kliento balso tembrą, jei kalbama telefonu, ar automobilį, jei susitinkama apžiūrėti. Kokia reali parduodamų būstų statistika, žino tik Aukščiausiasis.

Tačiau kol kas fiksuojamas sąstingis, o lietuvišką medieną ir kitas statybines medžiagas kainomis jau dempinguoja skandinavai – senokai bebuvo, kad iš ten atgabenta mediena būtų pigesnė už šviežiai išpjautą lietuviškų girių likučiuose, ir tai sunkiai dera su darniu analitikų choru „butai brangs, nes viskas brangsta“.

Eikim prie skelbimų.

Pavyzdžiui, rekordinis kainos kritimas per du mėnesius, kurį teko pastebėti šių eilučių autoriui, tai smukimas nuo 145 tūkst. eurų iki 90 tūkst. eurų. Gaila, tačiau oficialios statistikos, ar yra koks didesnis pigimas, neaptikau. Namas stovi kolektyviniuose soduose miesto ribose ir pasiekiamas viešuoju transportu.

Skelbimas skamba taip:

Parduodamas medinis 197,86 kv. m namas, kuriam priklauso 6,24 aro žemės sklypas Naujininkuose, Vilniuje.

Bendra informacija:
– Bendras plotas – 197,86 kv. m;
Rūsys – 65,06 kv. m;
1 aukštas – 65,79 kv. m;
2 aukštas – 67,01 kv. m;
– Sklypo plotas – 6,24 a;
– Kambarių skaičius – 4;
– Aukštų skaičius – 2;
– Statybos metai – 2004;
– Namo tipas – medinis;
– Namo baigtumas – 100 proc.

Skelbimo pabaiga. Tik mažas niuansas – sprendžiant pagal nuotraukas, namo viduje dvi savaites vyko nedidelės apimties mūšis tarp labai viena kitos nemėgstančių šeimų. Ne visoms durų staktoms pavyko išlikti savo vietose. Spalvinė sienų gama taip pat reikalauja kruopštaus dizainerio ir nebrangių statybininkų iš artimojo užsienio įsikišimo.

Įdomu tai, kad tuose pačiuose kolektyviniuose soduose parduodamas ir kitas objektas. Tiesa, jis keturis kartus mažesnis ir pusantro karto brangesnis. Už 50 kvadratinių metrų ploto namuką 3 arų sklypelyje prašoma 149 tūkst. eurų.

Skelbimas skamba taip:

Parduodamas visiškai naujas pagal dizainerių sprendimus kokybiškai ir visiškai iki smulkmenų įrengtas 3 kambarių vienbutis namas Vilniaus mieste.

Atliktas turto vertinimas – 149 000 Eur.

Galima skambinti ir savaitgaliais, brokerių prašau netrukdyti.

Visiškai išnaudotos erdvės leidžia į nedidelį plotą sutalpinti daug privalumų. Iki galo sutvarkytas kiemas, įrengta ritininė veja, pasodinta tujų, įrengta terasa su lauko baldais.

Paskirtis – vienbutis gyvenamasis namas
Namo tipas – mūrinis;
Pamatai – gelžbetonis;
Stogas – profiliuota skarda;
Elektra – trifazė, 11 kW.

Turto vertinimas atitinka pardavimo kainą.

Namui priklauso 3,17 a sklypas.

Skelbimo pabaiga.

Kol kas šio namuko kaina dar nesumažėjo – norintys gali suskubti įsigyti. Tiesa, visai neseniai tokio pat ploto vasarnamis, tinkamas gyventi ir žiemą, šiuose soduose parduotas už 50 tūkst. eurų. Skelbimas „kabojo“ keletą valandų.

Įdėjus atsiliepimą į plačiąją visuomenę apie būsto kainas savo feisbuko paskyroje buvo sulaukta įdomių pastebėjimų.

Vienas žmogus rašo:
„Dairausi antro būsto Palangoje. Stebiu vieną butą (3 kambarių, Žvejų gatvėje), 72 m2, kaina buvo 160 000 Eur. Tokia pati – jau metai laiko. Parduoda brokeris. Paskambinus ir paklausus, kokia nuolaida, pasakė 20 000. Dar net nepradėjus derėtis.“

Kitos skaitytojos pastebėjimas irgi drastiškas:
„Stebiu viena naujai statoma objektą (keli daugiabučiai), 1 kvadratinio metro kaina nuo rugpjūčio nukrito 300 eurų, ir tai – tik skelbimuose. Kiek būtų galima nusiderėti domintis rimtai, dar nebandžiau.“

Galima rasti ir analizę:
„Situacija Vilniuje gan nevienareikšmiška. Naujų gyvenamosios statybos projektų nėra daug, visi parduodami butai – iš senesnių projektų. Mieste butai pigs nuo dabartinės kainos iki 15 proc., nebent vėl ištiks panaši krizė kaip 2008– 2009 m., tada gali kristi drastiškai. Didelė pasiūla sklypų užmiestyje. Daryčiau prielaidą, kad Perkūnkiemio gyventojai, užauginę vaikus, būtų linkę parduoti butus savo skruzdėlyne ir išsikelti už miesto. Rinkoje atsirastų nemažai pigių būstų, santykinai naujų.“

Pažiūrėjus skelbimus, matyti, kad dalyje jų, ypač antrinėse rinkose, kainos buvo mažintos. Nedaug, po keletą procentų. Tačiau patrauklesni objektai nuperkami žaibiškai.

Aš nieko neteigiu, tiesiog pakartoju savo nuomonę, kad kainų korekcija, bet ne griūtis, bus. Kiek? Pamatysime sprogstant žiedams – pavasariop.

Norintiems patiems pasiginčyti apie kainas – postas feisbuke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją