Ukrainos rytuose galiausiai įsigaliojus paliauboms karo frontas iš apkasų persikėlė į visą Ukrainą. Pagrindinis Rusijos tikslas – supriešinti piliečius su dabartine valdžia parodant, kad laukti Maidano revoliucijos idealai paskendo įsisenėjusioje politinėje sistemoje ir korupcijos liūne. Pokyčių ukrainiečiai laukia čia ir dabar, tad matydami, kad esminės reformos juda gana lėtai, piliečių nuotaikos vis labiau radikalizuojasi. Tai suprasdamas M. Saakašvilis nuo pat paskyrimo pradėjo aktyvią kovą su korupcija viename labiausiai jos persmelktų regionų Ukrainoje. Jo vizija paprasta – sutvarkius Odesą, ji gali tapti raidos modelio ir visai porevoliucinei Ukrainai.

Kova su korupcija – M.Saakašvilio koziris

Nuo pat nepriklausomybės atkūrimo pagrindine Ukrainos žaizda tapo iš sovietmečio paveldėta korupciniais ryšiais grįsta politinė sistema. Ankstyvuoju nepriklausomybės laikotarpiu susiformavę oligarchai tapo pagrindiniais žaidėjais Ukrainos politikoje, praktiškai pasidalinę ir kontroliuojantys viską – nuo valstybinių resursų ir viešųjų gėrybių iki žiniasklaidos, teisėsaugos institucijų ir politinių partijų.

Ekonomikos ir prekybos ministras Aivaro Abramovičiaus teigimu, Ukrainoje nėra nei vienos valstybinės firmos, iš kurios nesipelnytų ją uzurpavęs vienas ar kitas oligarchų klanas. „Transparency International“ korupcijos indekse Ukraina 2014 m. užėmė vos 142-ąją vietą iš 175-ių tiriamų valstybių.
M. Saakašvilis Odesoje naudoja tą pačią strategiją, kuri sėkmingai pasiteisino ir siekiant sukurti tvarias ir veikiančias institucijas Gruzijoje – darbui viešajame sektoriuje apmokomi nauji, progresyviai ir valstybiškai mąstantys žmonės, kuriais siekiama pakeisti senuosius kadrus.
Vytautas Keršanskas

Sistemą iš esmės pakeisti siekusi Oranžinė revoliucija patyrė fiasko, nes po jos įvykęs oligarchų galios persiskirstymas paliko galioti senąsias taisykles. Bijoma, kad Maidano revoliucijos idealai taip pat nebūtų sutrypti, nes nemažai porevoliucinėje valdžioje įsitvirtinusių veikėjų išliko nuo ankstesnės sistemos laikų. Sėkmingą reformų Gruzijoje procesą lėmė gausus jas parėmusių verslo elito ratas, o kaip pastebi M. Saakašvilis, Ukrainoje tokių personų – ypač mažai.

Vis dėlto, pilietinė visuomenė korupciją vertina kaip pagrindinį vėžį, kurio išgyvendinimas suteiktų Ukrainai galimybę tapti išties modernia ir klestinčia valstybe: kovo mėnesį Tarptautinė respublikonų apklausa parodė, kad net 87 proc. šalies gyventojų korupcija yra pagrindinė problema jų mieste. Pats M. Saakašvilis taip pat pilietinė visuomenė Ukrainoje yra įsitraukusi į valstybės gyvenimą kur kas labiau nei porevoliucinėje Gruzijoje.

Naujasis Odesos gubernatorius pirmiausia ėmėsi reformų būtent siekdamas sunaikinti įsivešėjusius korupcinius ryšius. Pirmiausia viešųjų ryšių akcijomis jis susikūrė su egzistuojančia sistema nesusaistyto ir atviro visuomenei politiko įvaizdžio: važinėdamas viešuoju transportu aptarinėjo vietos problemas su gyventojais, netikėtai pasirodydamas prokurorų posėdžiuose viešai apkaltindavo juos korupcija, kartu su gyventojais emocingai grasino oligarchams savomis rankomis nugriauti tvoras, užkertančias kelią patekti į viešuosius Odesos paplūdimius.

Šie veiksmai davė vaisių ir rugpjūtį Socialinės komunikacijos instituto Odesoje atlikta apklausa parodė, kad gubernatoriumi pasitiki 57 proc. gyventojų, o net 27 proc. pakeitė nuomonę į gerą, kai M.Saakašvilis pradėjo eiti savo pareigas.

Pagrindinis tikslas Odesoje: sukurti žmonėms tarnaujančią valdžios sistemą

Svarbiausiu tikslu M. Saakašvilio komanda kelia didžiausio prekybos uosto Ukrainoje išvalymą nuo korupcijos. Skaičiuojama, kad dėl nusistovėjusių kontrabandos tinklų valstybė praranda nuo 500 mln. iki 1 mlrd. JAV dol. nesumokėtų mokesčių. Tačiau naujasis gubernatorius atkreipia dėmesį, jog problema yra ne kiek patys kontrabandininkai, kiek su jais sandorius sudarę Odesos saugumo ir teisėtvarkos pareigūnai: „Iki šiol, daugiausiai kontrabanda yra vykdoma Ukrainos saugumo tarnybos, prokurorų, policijos žinioje. Pagrindinis narkotikų platinimas mieste yra kontroliuojamas policijos, todėl šiame etape teisėsaugos institucijos yra ne sprendimo būdas, o problema“, – interviu „Euronews“ teigė M. Saakašvilis. Odesos kriminogeninę situaciją apsunkina ir Europos „juodąja skyle“ vadinamas nuo Moldovos atskilęs Padnestrės regionas, esantis vos už 50 km nuo Juodosios jūros uosto.
Ne be pagrindo vos per kelis mėnesius vienu populiariausių šalies politikų tapęs M. Saakašvilis yra po truputį linksniuojamas kaip galimas būsimos naujosios Vyriausybės vadovas. Juo labiau, kad dabartinis premjeras A. Jaceniukas prarado visuomenės pasitikėjimą ir, tikėtina, kad jo vadovaujama partija patirs fiasko artėjančiuose savivaldos rinkimuose.
Vytautas Keršanskas

Vienas labiausiai visuomenei jau matomų darbų – naujieji Odesoje patruliuojantys policininkai, pilnai aprūpinti JAV bei apmokyti Kalifornijos kelių policijos pareigūnų. Šie pokyčiai vyksta bendrame Ukrainos teisėsaugos struktūrų reformos, kurį kuruoja Vidaus reikalų ministerijos viceministrė, buvusi tos pačios ministerijos Gruzijoje vadovė Eka Zguladze. Dar vienas gubernatoriaus Kijeve išsiderėtas reikalavimas – buvusio Gruzijos teisingumo ministro Zurabo Adeišvilio paskyrimas vadovauti Odesos srities prokuratūrai, kuris prieš tai ėjo naujojo Ukrainos antikorupcijos padalinio vadovo bei generalinio prokuroro patarėjo pareigas.

Kitos permainos, kurių sulaukė Odesos apskrities gyventojai, susijusios su apskrities administracijos darbo efektyvumo gerinimu ir atvirumu: kuriama efektyvesnė gyventojų priėmimo ir aptarnavimo sistema, perkeliant dalį teikiamų paslaugų (pavyzdžiui, asmens dokumentų ar verslo pažymėjimų išdavimas, nekilnojimo turto registravimas ir pan.) į elektroninę erdvę ir siekiant sutrumpinti aptarnavimo laiką nuo dabar esamų 25-30 iki 2-3 dienų. Tokie pokyčiai yra itin svarbūs kovojant su senąja sistema neatsiejama kyšių „tradicija“, kuriuos vietos gyventojai laiko neatsiejama realybe tvarkant net menkiausius reikalus.

Galiausiai siekiama palaipsniui panaikinti bet kokius viešojo sektoriaus trūkumus, kuriuos Rusijos propaganda išnaudoja kurstant antiukrainietiškus jausmus šiame rusakalbių gausiai apgyvendintame regione. „Galime šimtą kartų kartoti, kokia Ukraina puiki, tačiau geriausias veiksmingas ir ilgalaikis sprendimas yra nutiesti kelią ar sukurti kitą minimalią infrastruktūrą, kad gyventojai pajustų realius pokyčius“, – teigia Julija Maruševska, buvusi Maidano aktyvistė dabar dirbanti M. Saakašvilio komandoje.

Odesa: ilgalaikis projektas ar tarpinė stotelė?

M. Saakašvilis Odesoje naudoja tą pačią strategiją, kuri sėkmingai pasiteisino ir siekiant sukurti tvarias ir veikiančias institucijas Gruzijoje – darbui viešajame sektoriuje apmokomi nauji, progresyviai ir valstybiškai mąstantys žmonės, kuriais siekiama pakeisti senuosius kadrus. Tai atsispindi ir jo komandoje, nes buvusį Gruzijos prezidentą Michailą Saakašvilį Odesoje supa jauni savo srities profesionalai, neturintys jokių ryšių su ankstesne valdžia ar sistema.

Šalia minėtos J. Maruševskos, M. Saakašvilio komandoje dirba Rusijos opozicijos aktyvistė, žymaus Boriso Jelcino laikų Rusijos premjero bei ekonominių reformų architekto Jegoro Gaidaro dukra, Marija Gaidar, baigusi mokslus Harvardo universitete. Taip pat vienas svarbiausių reformų idėjų kalvių yra Aleksandras Borovikas, taip pat baigęs mokslus Harvarde bei užėmęs aukštas teisininko pareigas „Microsoft“ kompanijoje.

Šie bei dar keli jauni ekspertai sudaro entuziastingai dirbančią komandą, kuri teikia vilčių, kad vykdoma „šoko terapija“ Odesoje padės atnešti laukiamų rezultatų. Tačiau tuo pačiu tiek vietos gyventojams, tiek ekspertams kyla klausimas, ar politikos gigantui Michailui Saakašviliui darbas Odesoje gali būti ilgalaikis, ar tai tik tarpinė stotelė platesnių politinių ambicijų Ukrainoje link?

Gubernatoriaus postas nesuteikia pakankamai įgaliojimų vykdyti plačiai apimančias reformas, todėl M. Saakašvilis yra priverstas aktyviai bendradarbiauti su Ukrainos Vyriausybe, kur sueinantys visos šalies įtakingų veikėjų interesai žaidžia ne visada jo naudai. Dėl stringančių reformų antikorupcijos srityje nacionaliniu mastu bei tarnavimo oligarchams M. Saakašvilis atvirai kritikavo ministrą pirmininką Arsenijų Jaceniuką bei dalį dabartinės Vyriausybės kabineto narių, tuo tarpu su prezidentu P. Porošenka Odesos gubernatorius išlaiko šiltus santykius.

Dar daugiau, M. Saakašvilio patarėjo ekonomikai ir investicijoms A. Boroviko parengtas ir viešai pateiktas reformų paketas apima toli gražu ne vien Odesos vietos valdžios kompetencijoje esančius klausimus, bet ir mokestines bei teisines reformas visos šalies mastu. Saakašvilio komandos teigimu, jų įgyvendinimas leistų užtikrinti tai, kad teigiami procesai Odesoje būtų negrįžtami, o galiausiai išplistų ir po likusią Ukrainą. Tam reikalinga stipri Vyriausybė nepriklausoma nuo oligarchų įtakos.

Rugsėjo pradžioje po Ukrainą pasklido internetinė peticija dėl M. Saakašvilio paskyrimo šalies premjeru. Ją šiuo metu yra pasirašę daugiau nei 30 tūkst. piliečių, todėl peticija bus privalomai svarstoma šalies prezidento. Todėl ne be pagrindo vos per kelis mėnesius vienu populiariausių šalies politikų tapęs M. Saakašvilis yra po truputį linksniuojamas kaip galimas būsimos naujosios Vyriausybės vadovas. Juo labiau, kad dabartinis premjeras A. Jaceniukas prarado visuomenės pasitikėjimą ir, tikėtina, kad jo vadovaujama partija patirs fiasko artėjančiuose savivaldos rinkimuose.

Rugsėjo 23 d. paaiškėjo, kad M. Saakašvilio patarėjas ekonomikai ir investicijoms A. Borovikas dalyvavus Odesos mero rinkimuose po partijos „P. Porošenkos blokas“ vėliava. Sėkmės atveju M. Saakašvilis turėtų patikimą žmogų aukštose pareigose Odesoje. Todėl neatmestinas scenarijus, kad su prezidentu sutaręs dėl jo darbus pratęsti galinčios kandidatūros gubernatoriaus vietai užimti, M. Saakašvilis galėtų žengti į aukštąją Ukrainos politiką.