Socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė trumpas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip iš stovinčio lėktuvo veržiasi tiršti dūmai. Ant orlaivio uodegos matomas Japonijos oro linijų logotipas. Įrašu pasidalinę lietuviai matomą vaizdą akimirksniu susiejo su sena sąmokslo teorija apie iš lėktuvų leidžiamas pavojingas medžiagas – vadinamuosius „chemtreilus“.

Pasak įtikėjusių „chemtreilų“ egzistavimu – lėktuvo paliktas kondensacijos takas yra tyčia prisotintas toksinų tam, kad įvairiomis ligomis susirgtų kuo daugiau žmonių. Tai, esą, yra slaptas vyriausybių planas.

Delfi „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad ši sąmokslo teorija nėra nauja – pirmosios istorijos apie „chemtreilus“ ėmė sklisti dar 1996 m., tačiau internete vis dar galima aptikti teoriją palaikančių žmonių komentarų. Daugelis „chemtreilų“ šalininkų pasidalintų nuotraukų yra nesunkiai paaiškinamos. Dažniausiai tai – orlaivio palikti kondensacijos pėdsakai, susidarantys dėl reaktyvinio lėktuvo variklio išmetamų karštų dujų, kurių sudėtyje esama vandens. Priklausomai nuo oro sąlygų kondensacijos pėdsakai ore išlieka ilgiau arba trumpiau net orlaiviui nuskridus.

Minėtas vaizdo įrašas, kuriuo dalinamasi socialiniuose tinkluose, internautų smalsumą pakurstė dėl to, kad dūmai veržiasi iš stovinčio orlaivio, tačiau ir tai – nesudėtingai paaiškinama.

Šiuo vaizdo įrašu 2020 m. rugpjūčio 4 d. pasidalino „Youtube“ kanalas „737 Aviation“. Įrašo komentare nurodyta, kad dūmus sukėlė alyvos degimas Japonijos oro linijų orlaivio pagalbiniame galios įrenginyje (PGĮ). Taip gali nutikti po kapitalinių orlaivio priežiūros darbų, kai pagalbiniame galios įrenginyje lieka alyvos, ir įrenginys po darbų paleidžiamas pirmą kartą.

Išvados

Vaizdo įraše matomi iš orlaivio besiveržiantys dūmai nėra „chemtreilai“. Juos sukėlė orlaivio pagalbiniame galios įrenginyje (PGĮ) po kapitalinių priežiūros darbų deganti likutinė alyva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)