Teiginiai

Žinutė socialiniuose tinkluose šalia naujagimių trynukų fotografijos: „Donecke, kur kasdien sproginėja „demokratų“ iš JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir net Lietuvos 155 mm kalibro artilerijos sviediniai ir HIMARS raketos, gimė trynukai.

Verdiktas

Naujagimių trynukų nuotrauka buvo padaryta 2018 m. Kijevo ligoninėje, kur jie ir gimė. Su šiuo metu Ukrainoje vykstančiu karu ir Donbaso regionu ši nuotrauka neturi nieko bendro.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai, neslepiantys palaikymo Rusijos pusei šiuo metu Ukrainoje vykstančiame kare, pasidalino nuotrauka, kurioje ligoninės lovelėje nufotografuoti trynukai. Komentare skelbiama esą nepaisant Donbaso regione sproginėjančių iš Vakarų atgabentų raketų čia gimė trynukai.

Ši informacija – klaidinga. Iš tiesų trynukės gimė 2017 m., o jų gimimo istorija publikuota portale matrony.ru (ČIA), kurioje talpinamos naujienos motinoms ir moterims aktualiais klausimais. Kūdikių mama Alena Khmilevskaya smulkiai aprašė savo nėštumo patirtį, o kartu su ja straipsnyje buvo pateiktos ir trinukių nuotraukos. Naujagimes nufotografavo naujagimių fotografė Maria Zhi (ČIA), o tai, kad ši nuotrauka susijusi būtent su straipsnyje minimomis naujagimėmis įrodo pateikiamos tų pačių trynukių nuotraukos skirtingais rakursais, be to, visose nuotraukose sutampa vaikiškos paklodės, ant kurios mergaitės guli, raštas.

Nors matrony.ru publikuotoje istorijoje neminima, kokioje šalyje ar mieste gimė trynukės, A. Khmilevskayos socialinių tinklų paskyrose nurodoma, kad moteris gyvena Maskvoje, taigi, greičiausiai trynukės gimė Rusijoje (ČIA). Trynukių motina noriai dalijasi vaikų nuotraukomis savo „Instagram“ paskyroje, kur galima pamatyti, kaip mergaitės atrodo jau paaugusios (ČIA).

Nuotraukoje matomos trynukės iš tiesų gimė 2017 m.

Ta pati nuotrauka vėliau įvairiuose naujienų portaluose cirkuliavo pranešant ir apie kitiems tėvams ir kitomis aplinkybėmis gimusius trynukus, pavyzdžiui, 2018 m. nuotrauka panaudota straipsnyje, kuriame rašoma apie Kyjive 40-metei motinai gimusius trynukus.

Ta pati fotografija panaudota straipsniams apie skirtingus gimimus iliustruoti

Šių metų gruodžio mėnesį šių naujagimių fotografija prikelta naujam gyvenimui, susiejant ją su klaidingu siužetu apie Donbaso regione gimusius trynukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją