Gruodžio 1 d. „Facebook“ socialiniame tinkle pasidalinta žinute, kurioje politikė Aušrinė Armonaitė kaltinama tik suvaidinusi skiepijimąsi pastiprinančia vakcinos nuo COVID-19 doze. Melagienų skleidėjai pasidalino A. Armonaitės nuotrauka, kurioje matyti, kaip suleidžiama vakcina. Socialinių tinklų dalyviams užkliuvo tai, kad nuotraukoje matyti mėlynas vakciną administruojančio asmens rankovės fragmentas, vakcina leidžiama viena ranka.

Užbėgdama įvykiams už akių, A. Armonaitė tą pačią dieną savo „Facebook“ paskyroje pati pasidalino skiepijimo momento vaizdo įrašu, kuriame matyti, kad moterį skiepijanti medicinos darbuotoja iš tiesų vilki baltu medicininiu chalatu, tačiau administruojant vakciną chalato rankovė pakyla į viršų, atidengdama po juo vilkimą drabužį – mėlynos spalvos megztinį.

9 sekundžių trukmės įraše taip pat matyti, kad skiepijimas nevykdomas viena ranka, kaip teigiama melagingoje žinutėje. Medicinos darbuotoja viena ranka suspaudžia odą virš dūrio vietos, o kita suleidžia vakciną. Nuotraukoje matoma akimirka greičiausiai užfiksuota keliomis sekundėmis vėliau, kai odą laikiusi ranka buvo atitraukta.

Tai, kad politikės pasidalinta nuotrauka buvo pasisavinta manipuliacijos tikslais išduoda vaizdo įrašo kadrai, paneigiantys socialiniame tinkle išplatintas nepagrįstas fantazijas.

Kadrai iš A. Armonaitės pasidalinto vaizdo įrašo

Išvados

Gruodžio 1 d. Laisvės partijos lyderė A. Armonaitė pasiskiepijo sustiprinančia imunitetą trečiąja vakcinos nuo COVID-19 doze. Priešingai nei teigiama klaidinančiose žinutėse, skiepijimas nebuvo suvaidintas. Melagienos apie tai, kad žymūs žmonės tik suvaidino pasiskiepijimą nuo COVID-19 sklido ir seniau. „Melo detektorius“ jau rašė apie panašią klaidinančią informaciją, susijusią su kadenciją baigusios Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiskiepijimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės