„Facebook“ socialiniame tinkle dalinamasi paveikslėliui, kuriame pateikta H. Kissingerio nuotrauka, jam priskirta citata ir trumpas aprašymas, kokiame renginyje politikas apie tai, esą, kalbėjo. Paveikslėlis papildytas komentarais su citatų vertimu į lietuvių kalbą, pavyzdžiui, „Kai tik banda sutiks su privaloma vakcinacija, ŽAIDIMAS BAIGSIS ... Vakcinų gamintojai uždirbs milijardus. Šioje salėje dauguma esate investuotojai. Tai bus didelis laimėjimas/uždarbis. MES RETINSIME BANDĄ, O BANDA MUMS MOKĖS UŽ JOS NAIKINIMO PASLAUGAS.“ taip pat „mes galime genetiškai modifikuoti vaikus ir juos sterilizuoti. Dėl bendro gėrio“.

Klaidinanti žinutė

Paveikslėlyje įrašytame tekste nurodoma, esą tokią kalbą H. Kissingeris pasakė 2009 m. vasario 25 d. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Eugenikos tarybai.

Atlikus paiešką internete paaiškėjo, kad pateiktos citatos yra išgalvotos, kaip ir įvardyta PSO Eugenikos taryba – tokia institucija neegzistuoja. Tą pačią informaciją patvirtino ir kiti faktų tikrintojai – „Reuters“, „AAP FactCheck“, „Politifact“, „Full Fact“ ir „Africa Check“.

Henris Kissingeris dirbo JAV valstybės sekretoriumi nuo 1973 iki 1977 metų, taip pat nuo 1969 iki 1975 metų patarinėjo tuometiniams JAV prezidentams, Richardui Nixonui ir Geraldui Fordui, nacionalinio saugumo klausimais. 1973 m. kartu su Vietnamo politiku, diplomatu, generolu Duc Tho H. Kissingeriui suteikta Nobelio taikos premija už derybas Vietnamo karui užbaigti. Šiuo metu H. Kissingeris yra tarptautinės konsultacinės įmonės „Kissinger Associates, Inc.“ pirmininkas.

H. Kissingerio nuo 2007 m. pasakytų kalbų išrašus galima rasti interneto svetainėje henryakissinger.com. Joje nurodoma, kad šis žymus asmuo 2009 m. pasakė dvi kalbas – 2009 m. balandžio 26 d. jis išsakė pastabas apie intelektualinius trišalės partnerystės pagrindus XXI amžiuje Trišalės komisijos Tokijo plenarinio posėdžio metu, o tų pačių metų spalio 14 d. Paryžiuje minint Tarptautinės energetikos agentūros 35-metį aptarė Tarptautinės energetikos agentūros ateities vaidmenį.

Visame H. Kissingerio pasakytų kalbų sąraše nėra nė vienos, kuri būtų susijusi su vakcinacija. Kad socialiniuose tinkluose pateiktos citatos yra melagingos žurnalistams patvirtino ir H. Kissingerio atstovai.

Vienintelis dokumentas, susijęs su H. Kissingeriu, kuriame būtų kalbama apie žmonių populiacijos kontrolę, Baltųjų rūmų buvo išslaptintas 1989 m. Dokumento sudarymo data – 1974 m., tačiau šiame 123 psl. dokumente, pavadintame „Pasaulio gyventojų skaičiaus augimo pasekmės. Dėl JAV saugumo ir užsienio interesų (KISSINGERIO ATASKAITA)“ taip pat nėra kalbama apie vakcinas ar bandas, nėra jokių panašių idėjų ar frazių, kurios pateikiamos socialiniuose tinkluose paskleistuose atvaizduose.

Be to, žinutėse minima PSO Eugenikos taryba taip pat neegzistuoja – tai žurnalistams patvirtino PSO atstovė.

Išvados

Henris Kissingeris nekalbėjo apie žmonių naikinimą ar genetinę modifikaciją skiepais. 2009 m. jis nesakė kalbos PSO Eutanazijos taryboje, nes tokia taryba apskritai neegzistuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją