Klaidinantis vaizdo įrašas gruodžio 23 dieną buvo patalpintas youtube.com paskyroje „Jotvingis“ ir peržiūrėtas daugiau nei 90 tūkst. kartų.

Vaizdo įraše kalbama apie tai, kad šiuo metu daugelyje pasaulio valstybių naudojamas PGR metodas SARS-Cov-2 virusui nustatyti 97 proc. atvejų parodo klaidingai teigiamą rezultatą ir netgi pats PGR testų kūrėjas įspėjo, esą šie testai visiškai netinka užkrečiamoms ligoms diagnozuoti. Vaizdo įraše pateikiama neva paties Kary Mullis citata.

Vaizdo įraše pateikiama klaidinanti informacija

Toliau tame pačiame siužete parodoma Seime vykusios spaudos konferencijos ištrauka, kurioje embriologė Aušra Blažėnienė teigia, kad dabartiniai karantino suvaržymai yra nepagrįsti, nes PGR testai, kuriais šiuo metu nustatoma COVID-19, 97 proc. atvejų gali parodyti klaidingą teigiamą atsakymą.

Delfi „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad gandus dėl 97 proc. neva siekiančios testų paklaidos jau paneigė ne vieni faktų tikrintojai. Šis teiginys kyla iš nesupratimo, kas yra klaidingas teigiamas atsakymas. PGR testai pasižymi ypatingu jautrumu, todėl gali aptikti net ir labai nedidelį virusų kiekį. Kuo daugiau PGR ciklų reikia virusui aptikti, tuo didesnė tikimybė, kad žmogaus kūne virusų kiekis yra labai nedidelis, tai yra, žmogus yra arba labai ankstyvoje ligos stadijoje arba labai vėlyvoje, jau beveik pasveikęs.

Tokiu būdu aptinkami viruso nešiotojai, bet ne platintojai. Tokie žmonės greičiausiai jau (arba dar) negali užkrėsti kitų žmonių. Dalis mokslininkų tokiems atvejams apibūdinti vartoja klaidingo teigiamo atsakymo terminą, remiantis tuo, kad toks žmogus nekelia pavojaus kitiems, tačiau PGR testų ekspertai su tuo nesutinka, nes virusas, nors ir nedidelis jo kiekis, vis viena yra žmogaus kūne, o testas tai parodo, taigi, tai nėra klaidingas atsakymas – testas ieško viruso ir virusas randamas.

Reprodukcinės sveikatos specialistė A. Blažėnienė jau ir anksčiau yra skleidusi klaidinančią informaciją naujojo koronaviruso tema.

Neteisingas ir teiginys apie tai, kad neva pats PGR testo išradėjas pripažino, jog šiuo testu negalima diagnozuoti užkrečiamų ligų. Iš tiesų, panašią mintį straipsnyje, publikuotame „New York Native“ 1996 metais išsakė žurnalistas Johnas Lauritsenas, interpretuodamas K. Mullis pareiškimus apie ŽIV virusą.

K. Mullis pasisakymus netruko pasigauti ir testus kritikuojantys asmenys. „Youtube“ platformoje paviešintas vaizdo įrašas, kuriame K. Mullis kalba apie PGR testavimo galimybes, pabrėždamas, kad šis testavimo būdas nebūtų tinkamas diagnozuojant tokį retą virusą kaip ŽIV. Vaizdo įrašo ištrauka panaudota, siekiant sukelti abejones dėl PGR testų tinkamumo diagnozuoti bet kokią užkrečiamą ligą.

Svarbu pažymėti, kad pats K. Mullis mirė 2019 metų rugpjūčio mėnesį, o apie pirmuosius nežinomos kilmės viruso, vėliau pavadinto SARS-Cov-2, atvejus paskelbta tik paskutinėmis 2019 metų dienomis, todėl jo citatų naudojimas dabartiniame kontekste, siaučiant naujojo koronaviruso pandemijai, įgyja kitą prasmę. PGR testavimo būdo išradėjui būnant gyvam pasaulis dar nežinojo apie artėjančią pandemiją, todėl PGR testų tinkamumo būtent SARS-Cov-2 nustatyti K. Mullis negalėjo žinoti ir komentuoti.

Tvirtinimus, esą K. Mullis pripažino PGR testus netinkamais infekcinėms ligoms nustatyti paneigė ir kiti faktų tikrintojai Reuters, The Journal, Full Fact, AAP.

Remiantis šiais duomenimis, „Melo detektorius“ vertina vaizdo įraše išsakytus teiginius, esą PGR testavimo būdas nėra tinkamas užkrečiamoms ligoms diagnozuoti, o testai, ieškant SARS-Cov-2 viruso 97 proc. atvejų gali klysti, kaip klaidinančius – PGR testai daugelyje pasaulio valstybių pripažįstami tinkamu būdu naujajam koronavirusui rasti; tai – ypač preciziška diagnostikos priemonė, galinti aptikti net ir nedidelį viruso kiekį; testo išradėjas, kalbėdamas apie PGR testų pritaikymą, teigė, kad šie testai nebūtų tinkami ieškoti ŽIV viruso, o su SARS-Cov-2 virusu jo teiginiai neturėjo nieko bendro.

  • Šaltiniai
  • PCR inventor – who died in 2019 – did not say his test won’t work for COVID-19 infections; aap.com.au
  • The inventor of PCR never said it wasn’t designed to detect infectious diseases; fullfact.org
  • HAS PROVINCETOWN BECOME PROTEASE TOWN?; virusmyth.org
  • Maker Kary Mullis over PCR tests; youtube.com
  • FactCheck: Did the creator of PCR tests say they don't work for Covid-19?; thejournal.ie
  • Fact check: Inventor of method used to test for COVID-19 didn’t say it can’t be used in virus detection; reuters.com
  • Pasidalijo melagienomis: tikina, kad testai COVID-19 nustatyti 97 proc. atvejų klysta; delfi.lt