„Facebook“ socialiniame tinkle įtarimų sukėlusi nuotrauka pastebėta gegužės 30 d. Joje K. Schwabas rodo į didžiulį ekraną, ant kurio matomas angliškas užrašas, lietuviškai reiškiantis – „Chaosas = planas“. Atvaizdu pasidalinę „Facebook“ vartotojai komentavo: „Švabra atskleidė, parodė savo planą... JO planas tai chaoSaS“.

Atvirkštinė atvaizdų paieška padėjo išsiaiškinti, jog nuotrauka – suklastota. Originalioje jos versijoje K. Schwabas rodo į ekraną, ant kurio matyti tik šviesesni ir tamsesni mėlynos spalvos dryžiai, ant ekrano nėra jokio užrašo

„Google Lens“ paieškos rezultatai

Anksčiausias nuotraukos panaudojimas internete, kurį pavyko aptikti – 2021 m. sausio mėnesį portalo „Lider Magazine“ straipsnyje. Tačiau šis atvaizdas pasirodė ir dar keliuose portaluose. Viename iš jų – portale „Quillette“ – nurodoma, kad nuotraukos autorystė priklauso „Unsplash“ užsiregistravusei autorei Evangeline Shaw. Jos profilyje galima rasti tą pačią K. Schwabo fotografiją, kuri į platformą buvo įkelta 2019 m. birželio 17 d.

Išvados

Nuotrauka, kurioje vaizduojamas į ekraną, ant kurio matomas užrašas „CHAOS = The Plan“, rodantis K. Schwabas yra suklastota. Originalioje fotografijoje ant ekrano nėra jokio užrašo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją