Teiginiai


Pasaulio ekonomikos forumo rengėjai ir į jį susirinkę lyderiai į Ukrainą žiūri tik kaip į projektą, kur įgyvendina savo dienotvarkę. Tai įrodo Pasaulio ekonomikos forumo metiniame susitikime pastebėtos švieslentės.

Verdiktas


Ant švieslentės Pasaulio ekonomikos forumo susitikime pamatytas užrašas apie projektą „Ukraina esi tu“ nereiškia, kad Pasaulio ekonomikos forumo rengėjai ir į jį susirinkę lyderiai mato Ukrainą kaip projektą, kuriame įgyvendina savo dienotvarkę. Šio projekto autorius – ukrainiečių verslininko ir filantropo Viktoro Pinčiuko fondas. Projekto metu pristatyti filmuoti vaizdai iš išlaisvintų Ukrainos teritorijų, nuotraukos iš karo draskomos šalies ir ukrainiečių liudijimai, be to susitikimo Davose metu organizuotos diskusijų sesijos. Joje ekspertai ir žmonės iš Ukrainos kalbėjo apie Rusijos daromus karo nusikaltimus ir ukrainiečių viltį išlaisvinti šalį nuo agresoriaus. Projektu siekta sukurti įtraukiąją patirtį, kurios metu susitikimo Davose dalyviai galėjo įsijausti į tai, ką reiškia šiuo metu būti ukrainiečiu.

Melo detektoriaus komentaras

Teiginius esą Pasaulio ekonomikos forumo rengėjai ir į jį susirinkę lyderiai žvelgia į Ukrainos valstybę ir joje vykstantį karą kaip į projektą, kur įgyvendina savo dienotvarkę, paskatino renginyje sausio mėnesį pastebėtos švieslentės. Jose matomas Ukrainos vėliavos spalvomis nusidažęs ekranas ir angliškas užrašas, užrašytas stambiu šriftu: „Project Ukraine is you“ (liet. Projektas Ukraina esi tu“).

Socialiniuose tinkluose paskelbtoje žinutėje neatsižvelgta į žodžių išdėstymą skirtingose eilutėse. Peržiūrėjus kelių sekundžių vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota švieslentė, tampa aišku, kad Ukraina jame nėra vadinama projektu. Švieslentėje informuojama apie projektą pavadinimu „Ukraine is you“ (liet. „Ukraina esi tu“), kuris buvo pristatytas 2023 m. susitikimo Davose metu.

Projektas „Ukraina – tai tu“ nėra susijęs su slapta Pasaulio ekonomikos forumo rengėjų dienotvarke, apie kurią kalbama socialiniuose tinkluose išplatintoje žinutėje. Iš tiesų, projekto autorius – ukrainiečių verslininko ir filantropo Viktoro Pinčiuko fondas (ČIA).

Spaudos pranešime, kuriame pranešama apie projektą (ČIA), jis apibūdinamas taip: „Ukraina esi tu“ kviečia svečius bent akimirkai pabūti ukrainiečiais ir įspėja, kad tai, kas vyksta Ukrainoje, kelia grėsmę ir kitiems. Tai patirtis, leidžianti kitiems pasidalyti kai kuriomis galios akimirkomis, kurias patyrė laisvę ginantys ukrainiečiai, susidūrę su kančiomis, kurias patyrė ir vis dar patiria daugelis ukrainiečių Rusijos agresijos metu.“

Toliau pranešime aprašoma, kas sudarė projektą „Ukraine esi tu“. Tai – paroda su filmuotais vaizdais iš išlaisvinto Chersono, kuriuose parodomas regiono grožis, bet taip pat ir grėsmės bei kančios, sukeltos rusų įsiveržimo. Taip pat parodoje buvo pristatytas filmas, sukurtas iš tūkstančių nuotraukų ir liudininkų parodymų, kuriuose aprašomi Rusijos karo nusikaltimai Ukrainoje, papildytas informatyviais žemėlapiais ir statistiniais duomenimis.

Įsijausti į tai, ką reiškia šiuo metu būti ukrainiečiu, padėjo ir trijų dienų trukmės diskusijų programa, kurioje dalyvavo pasaulio mąstytojai, ekspertai ir žmonės iš Ukrainos, diskutavę apie Rusijos padarytus karo nusikaltimus ir ukrainiečių viltį apginti šalį ir iškovoti laisvę. Visas renginys vyko sausio 17 – 19 dienomis Davose, Pasaulio ekonomikos forumo susitikimo kontekste (ČIA, ČIA ir ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją