„KITOKIE! Estijoj nei kaukių,nei G pasų,nei verslo suvaržymų! Ar ten virusas kitoks,ar valdžia smegenų turi?“, - tokia žinute dalinosi pasipiktinęs Lietuvoje galiojančia tvarka socialinių tinklų vartotojas. „Melo detektorius“ nusprendė išsiaiškinti, ar tikrai reikalavimai, įvesti COVID-19 stabdyti, Lietuvoje ir Estijoje taip skiriasi.

Oficialioje Estijos COVID-19 krizės informacijos interneto svetainėje, kuri paskutinį kartą buvo atnaujinta rugpjūčio 9 dieną, nurodomi naujausi šalyje pandemijos metu taikomi ribojimai.

Klaidinanti žinutė

Šiuo metu Estijoje galioja šios taisyklės, kurių privaloma laikytis:

  • Viešose uždarose vietose laikytis atstumų ir nesibūriuoti;
  • Dėvėti nosį ir burną dengiančią kaukę viešajame transporte (išskyrus vaikams iki 12 metų ir žmonėms, kurie negali dėvėti kaukės dėl turimų sveikatos sutrikimų) bei religinių pamaldų metu;
  • Žmonės, kuriems buvo diagnozuota COVID-19, privalo karantinuotis;
  • Su sergančiais COVID-19 artimą kontaktą turėję žmonės privalo izoliuotis dešimčiai dienų. Izoliacijos taisyklė netaikoma tik žmonėms, kurie ir patys jau buvo prasirgę infekcija arba per pastaruosius metus skiepijosi nuo COVID-19;
  • Keliautojai, atvykstantys į Estiją iš Europos Sąjungos, Europos ekonominės bendrijos ar Šengeno šalių, kuriose tenka didesnis nei 150 iš 100 tūkst. gyventojų infekcijos atvejų skaičius privalo dešimčiai dienų apriboti judėjimą. Šis suvaržymas negalioja, jeigu žmogus jau buvo persirgęs COVID-19 ir gali tai įrodyti arba yra pasiskiepijęs nuo infekcijos. Taip pat dešimties dienų limitą žmogus gali sumažinti, atlikęs testą koronavirusui nustatyti.


Nuo rugpjūčio 2 dienos Estijos vyriausybė taip pat sugriežtino reikalavimus renginių metu. Nuo šios datos renginiai, kuriuose dalyvauja didelis kiekis žmonių, gali vykti tik užtikrinant saugumą, tai yra, jei renginyje reikalaujama pateikti COVID-19 vakcinacijos sertifikatą, įrodymą, kad žmogus jau persirgo infekcija, arba neigiamą testo rezultatą, tuomet gali vykti iki 6000 žmonių uždaroje patalpoje ir iki 12 000 žmonių lauke talpinantys renginiai.

Rugpjūčio 12 dieną Estijoje taip pat įsigaliojo sprendimas, kuriuo remiantis darbdavys, įvertinęs COVID-19 plitimo riziką darbo vietoje, gali priimti sprendimą reikalauti iš darbuotojo COVID-19 vakcinaciją patvirtinančio dokumento, neigiamo testo rezultato arba įrodymo, kad asmuo jau persirgo infekcija.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad žinute „Facebook“ pasidalinęs asmuo buvo neteisus. Nors kiekvienoje šalyje galioja skirtingos COVID-19 valdymo priemonės, atsižvelgiant į kiekvienos šalies ypatybes ir epidemiologinę situaciją, Estijoje nebuvo atsisakyta kaukių ar reikalavimų, susijusių su COVID-19 vakcinacijos statusu.

Šalyje pradėjus augti sergamumo kreivei nuo rugpjūčio 2 dienos grįžo reikalavimas viešajame transporte dėvėti kaukes. Nosį ir burną dengiančių kaukių reikia ir norintiems lankytis religines paslaugas teikiančiose vietose.

Taip pat vyriausybė priėmė sprendimą reikalauti COVID-19 skiepų sertifikato, neigiamo testo rezultato arba persirgimo infekcija įrodymo iš darbuotojo tuo atveju, jeigu darbdavys įtaria, kad darbo vietoje kyla rizika virusui plisti. Šis reikalavimas galioja ir rengiant didesnius renginius lauke ar viduje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)