Teiginiai

Portale paranormal.lt pasirodė publikacija, kurioje skelbiama, kad „CDC patvirtino ryšį tarp aliuminio, esančio skiepuose, ir vaikų astmos“. Straipsnyje taip pat pridedama, kad „CDC patvirtino, kad žalingos vaikiškų skiepų sudedamosios dalys gali būti daugelio ligų, įskaitant neurologinius sutrikimus, autizmą ir astmą, priežastimi“. Teiginys, jog CDC tyrimai rodo, kad vaikams, kurie buvo paskiepyti vakcina, kurios sudėtyje yra aliuminio, yra 36 proc. didesnė rizika susirgti astma, pasirodė ir portale „The Defender“.

Verdiktas

Teiginys, jog CDC patvirtino ryšį tarp aliuminio, esančio skiepuose, ir vaikų astmos yra melas, nes CDC tokio ryšio tikrai nepatvirtino. CDC finansavo tyrimą, kurio metu mokslininkai tyrė, ar yra ryšis tarp vakcinų, kurių sudėtyje yra aliuminio, ir kurias vaikai gauna iki 2 metų bei nuolatinės astmos, pasireiškusios nuo 2 iki 5 metų. Mokslininkai nustatė, jog ryšis yra, tačiau jie patys išvadas įvertino atsargiai ir pabrėžė, kad reikalingi kiti išsamūs tyrimai.

Melo detektoriaus komentaras

Šis tyrimas apie vaikams suleistų vakcinų, kuriose yra aliuminio, ryšį su nuolatine astma paskelbtas rugsėjo pabaigoje. Jis publikuotas medicinos žurnale „Academic Pediatrics“.

Tyrimo išvadose teigiama, kad mažiems vaikams, kurie iki 2 metų buvo paskiepyti dauguma arba visomis rekomenduojamomis vakcinomis, kurių sudėtyje yra aliuminio, buvo bent 36 proc. didesnė rizika, kad jiems bus diagnozuota astma, nei vaikams, kurie buvo skiepyti mažiau vakcinų.

Šis tyrimas buvo atliktas, nes 2013 m. Medicinos institutas, kuris dabar žinomas kaip Nacionalinė medicinos akademija, paragino atsakingas JAV institucijas atlikti daugiau vaikų vakcinų saugumo tyrimų, įskaitant aliuminio naudojimą.

Naujasis tyrimas yra atsakas į šį kvietimą dalis, naujienų agentūrai AP sakė pagrindinis jo autorius Matthew F. Daley. Šį tyrimą finansavo CDC, o tarp jo autorių yra esami ir buvę CDC darbuotojai.

Tyrėjai sutelkė dėmesį į maždaug 327 000 JAV vaikų, gimusių 2008–2014 m., ir tyrė, ar jie buvo skiepyti aliuminio turinčiomis vakcinomis iki 2 metų amžiaus ir ar jiems nepasireiškė nuolatinė astma nuo 2 iki 5 metų amžiaus Pažymėtina, jog apie 4 proc. JAV vaikų iki 5 metų serga nuolatine astma, nepriklausomai nuo to, ar yra skiepyti, ar ne.

Tyrėjai nustatė, kad kiekvienam miligramui aliuminio, gauto per vakcinas, nuolatinės astmos rizika padidėjo 26 proc. egzema sergantiems vaikams ir 19 proc. vaikams, kurie nesirgo egzema.
Apskritai, vaikai, kurie gavo 3 miligramus ar daugiau su vakcina susijusio aliuminio, turėjo bent 36 proc. didesnę riziką susirgti nuolatine astma nei vaikai, kurie gavo mažiau nei 3 miligramus, teigė M. F. Daley.

Tačiau pažymėtina, jog nors šiuo tyrimu nustatytas galimas ryšys tarp vakcinose esančio aliuminio ir vaikų astmos, ekspertai teigė, kad tyrimas turi svarbių trūkumų ir nėra priežastis keisti dabartines vakcinų rekomendacijas. Tyrime neteigiama, kad aliuminis sukelia kvėpavimo sutrikimus, o pabrėžiama, kad reikia išsamesnių tyrimų, norint patvirtinti bet kokį ryšį, kuris nebuvo pastebėtas ankstesniuose tyrimuose.

„Net jei ryšys būtų rastas, vakcinų nauda gyvybei vis tiek bus didesnė už astmos riziką“, – pabrėžė M. F. Daley.

Išorės ekspertai atkreipė dėmesį, kad šis tyrimas yra ne klinikinis, kai vieni vaikai gavo vakciną, o kiti – placebą, o retrospektyvinis stebėjimo tyrimas, kai mokslininkai ištyrė dalyvaujančių vaikų medicininius įrašus. Todėl pabrėžiama, kad šiuo metu neįmanoma kiekybiškai įvertinti, kiek individualaus vaiko rizika susirgti astma gali padidėti dėl vakcinų iki 2 metų gavimo.

Aliuminis daugelyje vakcinų naudojamas kaip adjuvantas, kuris padeda sukurti stipresnį imuninį atsaką žmonėms, kurie yra paskiepyti. JAV vaikai vakcinomis, kuriose yra aliuminio adjuvanto, skiepijami nuo keliolikos ligų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją