Teiginiai

Plinta toks teiginys [kalba netaisyta, – aut. past.]: „Dabar lobotomija pakeitė fuckcinacija, minkštieji metalai ir 5G ir pan. spinduliuotės poveikis padaro smegenų lobotomija humaniškiau t.y. be jokių išorinių pjūvių“. Prieš šį teiginį ir po juo aprašoma lobotomijos procedūra, pasidalijama asociatyviomis nuotraukomis.

Verdiktas

Nėra jokių įrodymų ar mokslinių tyrimų, kurie įrodytų, jog 5G spinduliuotė yra pajėgi pažeisti smegenis taip, kad tai vadintume „lobotomija“. Todėl įraše išsakytą teiginį galima vadinti melagingu.

Melo detektoriaus komentaras

Lobotomija – operacija, kurios metu būdavo pragręžiama kaukolė ir pažeidžiama kaktinė smegenų dalis. Dėl to suprastėja abstraktus mąstymas, ilgalaikė atmintis ir pan. Už šios procedūros sukūrimą portugalų neurologas António Egas Moniz laimėjo Nobelio premiją – tai laikoma viena iš „gėdingų“ Nobelio premijų. Ši procedūra uždrausta ir nebetaikoma daugelyje pasaulio šalių.

Klaidinanti žinutė

Nėra įrodymų, kad nejonizuojanti 5G spinduliuotė paveikia kaktinę skiltį, taip „sukeldama“ lobotomiją.

5G, kaip ir 4G, 3G poveikis sveikatai nuolat tyrinėjamas mokslininkų. Nors jie priskiriami prie galimų kancerogenų, svarbu paminėti, kad laikomi toje pačioje kategorijoje, kaip alijošius ar rauginti kopūstai. Taigi įraše išsakytas teiginys niekaip neatitinka objektyvių tyrimų duomenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)