„Melo detektorius“ jau ne kartą paneigė panašius spontaniškus bei nepatikimus pranešimus. Šįkart teigiama, kad neva tai pateikta ataskaita, kurioje pasakojama apie šokiruojančius faktus apie vakcinas ir jų „iki šiol nežinomą ilgalaikį poveikį sveikatai, įskaitant „ALS, Alzheimerio ligą ir kitas neurologines degeneracines ligas“.

Tačiau ši informacija – melaginga. Tokią žinutę jau anglų kalba spėjo paneigti „Reuters“.

„Šokiruojanti ataskaita“, kurioje ir pateikia informacija, kad neva vakcinos gali sukelti neurodegeneracines ligas, iš tiesų tėra 3 puslapių ilgio gana oficialiai atrodantis tekstas. Tačiau užtenka tik užmesti akį ir paaiškėja, kad „ataskaitos“ autoriai tėra giliai sąmokslo teorijomis įtikėję asmenys ir nieko bendro neturi su mokslu. Štai, pavyzdžiui, „ataskaitoje“ yar nurodytas elektroninis paštas, kuris baigiasi „@vaccines.net”. Nuėjus į tinklapį vaccines.net, matoma informacija, kad neva COVID-19 pandemiją yra juodligės bioginklo ataka, kurią pradėjo JAV armija. Puslapyje taip pat melagingai teigiama, kad visos vakcinos (ne tik tos, kurios yra nuo COVID-19) sukelia įvairias ligas.

Melaginga informacija

„Reuters“ paprašė Harvardo klinikose dirbančio epidemiologo dr. Alberto Hofmano peržiūrėti „ataskaitą“. Jis „dokumento“ išvadas pavadino nepagrįstomis.

Jis taip pat pabrėžė, kad didesnė rizika sunkiai susirgti COVID-19 yra ir tiems, kurie turi didesnę riziką susirgti Alzheimerio liga t.y., būtent vyresni nei 60 metų asmenys.

JAV Alzheimerio asociacijos duomenimis, šiuo metu naudojamos vakcinos nuo COVID-19 yra saugios tiems, kurie serga Alzheimerio ir kitomis demencijomis.

Kita „Reuters“ kalbinta Alzheimerio ligos specialistė, Stanfordo ligoninės ir klinikų neurologė dr. Irina Skylar-Scott teigė, kad „ataskaitoje“ pateikti teiginiai yra nepagrįsti, o ir COVID-19 yra ypač pavojingas tiems, kas serga neurodegeneracinėmis ligomis.

Remiantis visais šiais įvardytais teiginiais, galima teigti, kad straipsnyje bei „ataskaitoje“ pateikta informacija – melagiena.

Šaltiniai:

  • https://www.reuters.com/article/fact-check-no-evidence-that-pfizers-covi-idUSL1N2MZ382
  • https://www.alz.org/alzheimers-dementia/coronavirus-covid-19-vaccine
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)