Teiginiai

Kinijoje tūkstančiai elektrinių transporto priemonių buvo išmestos todėl, kad pirkti naujas apsimoka labiau, negu taisyti senas. Tai įrodo, kad elektra varomos transporto priemonės visai nėra draugiškos gamtai ir netaršios.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įraše matomos transporto priemonės kapinyne atsidūrė ne todėl, kad įsigyti naujas yra pigiau, nei taisyti senas, o todėl, kad buvo konfiskuotos. Pastaraisiais metais Kinijos miestuose nuolat keičiami elektrinėms transporto priemonėms keliami reikalavimai. Atsiradus naujiems reikalavimams jų neatitinkančios transporto priemonės konfiskuojamos iš jų savininkų ir išvežamos į kapinynus, kur jų susikaupia tūkstančiai.

Melo detektoriaus komentaras

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką su keliais kadrais iš socialiniuose tinkluose išplatinto vaizdo įrašo galima rasti ir daugiau panašių siužetų. Visuose juose vaizduojami kalnai apleistų transporto priemonių, dažniausiai jau užaugusių žole, sustatytų eilėmis didžiuliuose laukuose.

Tai – Kinijoje esantys kapinynai, kuriuose dėl vienokių ar kitokių priežasčių atsidūrė paspirtukai, dviračiai, motoroleriai ar motociklai. Vis dėlto, greičiausiai šių transporto priemonių buvo atsisakyta dėl visai kitokių priežasčių, nei žinutėse nurodo socialinių tinklų vartotojai.

Klaidinanti žinutė

Internete apstu panašių vaizdo įrašų, kuriuose nufilmuoti apleisti nebenaudojami motoroleriai ir motociklai. Dauguma šių vaizdų nufilmuoti skirtinguose Kinijos miestuose. Kinijoje, kur itin populiarios dviračių transporto priemonių nuomos paslaugos, ne visi suspėja su vis naujais valdžios reikalavimais.

Pavyzdžiui, 2023 metais portale „Sohu“ publikuotame straipsnyje apgailestaujama, kad tūkstančiai elektrinių transporto priemonių buvo konfiskuota iš teisėtų jų savininkų. Dažniausiai taip nutinka dėl pasikeitusių saugumo reikalavimų, keliamų tokioms transporto priemonėms, pavyzdžiui, pasikeitus įstatymams, jos tampa per didelės važinėti kurioje nors teritorijoje (čia).

Kitame tame pačiame portale publikuotame straipsnyje irgi aptariama ta pati problema, svarstant, kokie miestų valdžios sprendimai padėtų gyventojams saugiai važinėtis pamėgtomis elektrinėmis transporto priemonėmis. Straipsnyje kritikuojama masinė transporto priemonių konfiskacija vos tik šios pradeda neatitikti naujų reikalavimų (čia).

Kitame portale dar 2019 metais pasirodžiusiame straipsnyje vėl pabrėžiama ta pati problema – naujų reikalavimų nebeatitinkančios transporto priemonės pareigūnų konfiskuojamos tiesiog viduryje gatvės. Dėl to labiausiai nukenčia šių transporto priemonių savininkai (čia).

Dar viename 2018 metais paviešintame straipsnyje nurodoma, kad į pareigūnų akiratį elektrinės transporto priemonės dažniausiai patenka dėl to, kad nebeatitinka naujausių keliamų standartų. Pareigūnams sustabdžius tokią transporto priemonę pirmiausiai tenka sumokėti baudą, tačiau, pavyzdžiui, jei vairuotojas neturi jokio transporto priemonės įsigijimo fakto patvirtinančio dokumento, tuomet tokia priemonė gali būti laikinai konfiskuojama (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)