Socialinių tinklų vartotojai dalinosi neva Italijos naujienų kanalo „AnsaMed“ straipsnio ekrano nuotrauka. Išvertus iš italų kalbos antraštėje skelbiama: „Izraelis: iš 20 vakar mirusių nuo COVID, 15 buvo paskiepyti. Sveikatos ministerija patikslino, kad jie bent jau mirė lengva forma. Vakcinacijos kampanija tęsiama.“

Padidinus minėtą nuotrauką matyti ir data, kada neva portale pasirodė toks straipsnis – šių metų liepos 22 d.

Socialiniuose tinkluose ši nuotrauka pasirodė liepos 30 d., o dieną po to jos kopijas jau buvo galima aptikti ir lietuviškose paskyrose.

Vis dėlto, nesunku įsitikinti, kad ši nuotrauka – banali klastotė.

Visų pirma, populiariausiose paieškos sistemose į paieškos laukelį suvedus skandalingą antraštę negaunama jokių rezultatų, kurie atitiktų minėtą užrašą. Nei liepos 22 d., nei kuriuo kitu metu portale „AnsaMed“ tokia žinutė nepasirodė.

Be to, suprasti, kad ekrano nuotrauka suklastota galima ir palyginus tikrąją „AnsaMed“ svetainę su jos imitacija. Atvėrus naujausią šiame portale publikuotą tekstą matyti tokie skirtumai:

  • Tikrojoje svetainėje, skirtingai nei klastotėje, antraštės gale nėra dedamas taškas;
  • Klastotėje virš antraštės nenurodyta, kuriai skilčiai priklauso straipsnis, kai, tuo tarpu, originalioje svetainės versija ši informacija pateikta;
  • Klastotėje po antraštės pavadinimu iš karto matomas viršelio paveikslėlis, tuo tarpu tikrajame „AnsaMed“ portale po antrašte matoma data, socialinių tinklų interakcijų mygtukai, vidinio teksto meniu mygtukai, kuriuos spustelėjus vartotojas gali atsispausdinti tekstą ar rašyti komentarus po juo.
Kairėje – suklastota nuotrauka, dešinėje – tikroji „AnsaMed“ interneto svetainė


Portalui bufale.net susisiekus su „AnsaMed“ atstovais jie taip pat patvirtino, kad internete plintanti nuotrauka yra klastotė.

Be jokios abejonės, suklastotas buvo ir antraštės turinys. Liepos 21 d. Izraelyje nuo koronaviruso užfiksuotos 3 mirtys vietoje skelbtų 20-ies.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina socialiniuose tinkluose išplatintą nuotrauką kaip klastotę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)