Teiginiai

Teiginį, jog COVID-19 vakcinos naikiną natūralų imunitetą, o tai esą parodo atlikti moksliniai tyrimai, paskelbė tinklaraštis dailysceptic.org, kuriame gausu dezinformacijos apie vakcinas nuo koronaviruso. Šiuo straipsniu suskubo pasidalyti ir lietuviški alternatyvūs portalai, teiginys pasklido ir socialiniuose tinkluose.

Skelbiama, jog naujas tyrimas, paskelbtas „New England Journal of Medicine“, rodo ne tik tai, kad „Pfizer“ vakcinos veiksmingumas tampa neigiamas per penkis mėnesius, bet ir tai, kad vakcina sunaikina visą apsaugą, kurią žmogus turi dėl natūralaus imuniteto.

Verdiktas

Teiginys, jog COVID-19 vakcinos sunaikina natūralų imunitetą yra melas. Tai patvirtina ir patys tyrimo autoriai. Be to, mokslininkai pabrėžė, jog vakcinos ne tik nesunaikina natūralaus imuniteto, bet vakcina kaip tik sustiprina imunitetą ir sumažina riziką pakartotinai užsikrėsti koronavirusu.

Melo detektoriaus komentaras

Žurnale „New England Journal of Medicine“ rugsėjį išties buvo paskelbtas tyrimas „Vakcinacijos ir ankstesnės infekcijos poveikis vaikų Omicron infekcijoms“. Jame tirta „Pfizer“ vakcinos ir ankstesnės SARS-CoV-2 infekcijos suteikta apsauga nuo pakartotinės koronaviruso infekcijos ir su ja susijusios hospitalizacijos bei mirties vaikams nuo 5 iki 11 metų.

Nustatyta, kad tiek „Pfizer“ vakcina, tiek ankstesnė infekcija suteikia didelį imunitetą nuo Omikron infekcijos ir apsaugo nuo hospitalizavimo bei mirties. Tačiau tyrimo autoriai taip pat nustatė, jog vakcinos apsauga nuo Omikron infekcijos greitai mažėja, todėl siūloma svarstyti revakcinacijos galimybę.

Melagienų skleidėjai pasinaudojo faktu, jog vakcinos teikiama apsauga sparčiai mažėja, kai kuriose diagramose parodyta, kad apsauga net tampa neigiama, iškraipė tyrimo rezultatus ir pateikė išvadą, kad vakcinos sunaikina net ir natūralų imunitetą.

Šiaurės Karolinos universiteto Chapel Hill biostatistikos profesorius, minimo tyrimo pagrindinis autorius Danyu Lin patvirtino, kad melagienų skleidėjai klaidingai pateikė tyrimo išvadas. „Mūsų turimi įrodymai patvirtina išvadą, kad natūralų imunitetą vakcinacija sustiprina, o ne sunaikina, kaip teigiama“, – tvirtino D. Lin.

Anot jo, publikacijose klaidingai pateikiamos diagramos, paskelbtos atliekant tyrimą. Pavyzdžiui, vienoje diagramoje pavaizduotas staigus apsaugos, kurią suteikia vakcina vyraujant Delta variantui, nuo pakartotinio užsikrėtimo tarp vakcinuotų vaikų, sumažėjimas. Ši diagrama melaginguose straipsniuose buvo paminėta kaip įrodymas, kad imunitetas nuo ankstesnės infekcijos laikui bėgant po vakcinacijos išnyksta.

„Nors dvi kitos diagramos rodo, kad laikui bėgant vakcinos veiksmingumas tampa neigiamas, ta kreivės dalis yra labai neapibrėžta ir nepatikima, nes tyrimui trūko pakankamai duomenų. Tyrimas nenustatė, kad pati vakcina daro vaikus jautresnius COVID-19, tik laikui bėgant jos apsauga susilpnėjo“, – pabrėžė D. Lin ir teiginį, kad vakcinos naikina natūralų žmonių imunitetą apibūdino kaip tikrai klaidinantį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją