Rugpjūčio 24 dieną lietuvaitė feisbuke pasidalino įrašu, kuris sulaukė nemažo palaikymo. „Galimybių pasas priklauso: Paskiepytiems; Persirgusiems; Turintiems neigiamą MOKAMĄ PGR. O KODĖL SVEIKIEMS NEPRIKLAUSO NEMOKAMAI?“, – klausia ji, kalba neredaguota.

Visgi toks klausimas yra klaidinantis. Tad detaliau panagrinėkime, kokius faktus nutyli ši lietuvės formuluotė.

Klaidinanti informacija

Kaip nurodo Ekonomikos ir inovacijų ministerija, galimybių pasas yra pagalbinė priemonė kovoje su pandemija, tačiau ji nepaneigia galiojančių teisės aktų reikalavimų laikytis saviizoliacijos režimo sergant COVID-19 liga.

„Nuo rugsėjo 13 d. visos kontaktinės paslaugos bus teikiamos ir ūkinės veiklos bus vykdomos bei renginiai bus organizuojami (išskyrus nustatytas išimtis) tik asmenims, kurie atitinka Galimybių paso kriterijus. Veikloms, kurioms galioja reikalavimas turėti Galimybių pasą, kaukių dėvėjimas ir atstumų laikymasis išlieka rekomendaciniai. Veikloms, kurios būtų vykdomos be Galimybių paso, epidemiologinės saugos priemonės (kaukių dėvėjimas, atstumų laikymasis, srautų valdymas ir kt.) – privalomos“, – rašoma ministerijos puslapyje.

Taigi galimybių pasas yra priemonė, kurios pagalba galima laisviau vykdyti tam tikras veiklas, lankytis paslaugų teikimo vietose. Galimybių pasas yra išduodamas asmenims, kurie yra pasiskiepiję nuo COVID-19 ligos, yra šia liga persirgę ir dar turi antikūnų arba atliko testą, kuris parodė, kad asmuo neserga COVID-19 liga.

O kodėl, kaip klausia lietuvė, galimybių pasai nėra išduodami sveikiems t. y. nesiskiepijusiems, nepersirgusiems asmenims? Pirmiausia, jie yra išduodami sveikiems asmenims, kai šie testo pagalba įrodo, kad neserga COVID-19 virusine infekcija. COVID-19 yra virusinis susirgimas, kuris plinta oro-lašeliniu būdu. Ši liga turi inkubacinį periodą: susirgęs asmuo dar neturi simptomų, bet ligą jau platina. Taip pat asmuo gali būti šios ligos platintoju, jei jis yra užsikrėtęs virusine infekcija, tačiau ji jo organizme pasireiškia be simptomų.

Pasiskiepijus nuo COVID-19 ar šia liga persirgus, organizmas pasigamina antikūnų, kurie padeda kovoti su liga. Antikūnų turintis asmuo turi daug mažesnę tikimybę susirgti, o susirgęs – veikiausiai sirgs be simptomų ar lengva forma, mažiau platins užkratą.
Apibendrinant galima sakyti, kad galimybių pasas yra duodamas sveikam asmeniui, jei yra įrodymas – testas – kad žmogus neserga COVID-19.

Šaltiniai:


https://eimin.lrv.lt/lt/naudinga-informacija-1/informacija-verslui-del-covid-19/verslo-salygos-karantino-metu/galimybiu-pasas
http://www.ulac.lt/lt/ligos/C/covid-19
https://vaccination-info.eu/lt/covid-19

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)