Teiginiai


Vaizdo įraše nufilmuoti masiškai į slėptuves bėgantys Izraelio gyventojai po to, kai Iranas pradėjo atakuoti šalį dronais.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įrašas nufilmuotas balandžio mėnesio pirmą savaitę Argentinoje, Buenos Airėse, kur daininką Louisą Tompsoną prie viešbučio pasitinka gerbėjų minia. Įrašas niekaip nėra susijęs su Izraelio ir Irano konfliktu.

Melo detektoriaus komentaras


Vos 9 sekundžių trukmės vaizdo įraše, nufilmuotame nakties metu, matyti triukšminga bėganti žmonių minia. Iš aplink matomų daugiaaukščių pastatų galima spręsti, kad įrašas nufilmuotas mieste. Fone taip pat šmėsteli palmė, kas rodo, jog veiksmas vyksta piečiau.

Įrašu pasidalinę socialinių tinklų vartotojai tikina, kad jame nufilmuoti išsigandę izraeliečiai, bėgantys į slėptuves po to, kai išgirdo apie Irano surengtą antskrydį, tačiau tai – netiesa.

Klaidinanti žinutė

Internete galima rasti daugiau to paties vaizdo įrašo kopijų ir dalis jų tinkle pasirodė anksčiau, nei įvyko Irano antskrydis. Pavyzdžiui, britų faktų tikrintojai „Full Fact“ aptiko ir suarchyvavo žinutę su tuo pačiu vaizdo įrašu, kuria „TikTok“ platformoje pasidalinta balandžio 6 dieną (čia). Joje nurodoma, kad įrašas nufilmuotas Argentinoje bei palikta grotažymė #louistomlinson.
Dainininkas ir dainų autorius Louisas Tomlinsonas šią dieną iš tiesų lankėsi Argentinos sostinėje Buenos Airėse – apie tai pranešama jo „Instagram“ paskyroje (čia). Balandžio 7 dieną „Youtube“ paskyroje atlikėjas pasidalino trumpu vaizdo įrašu, kaip Buenos Airėse susitinka su gerbėjais (čia).

Faktų tikrintojams „Misbar“ pavyko nustatyti tikslią vietą, kur buvo nufilmuotas analizuojamas vaizdo siužetas (čia). Visi vietos požymiai, matomi įraše, atitinka teritoriją prie „Four Seasons Hotel“ Buenos Airėse.

Apie dainininko vizitą mieste pranešė ir vietos žiniasklaida. Portale „infobae“ rašoma, kad Louisas Tompsonas lankėsi Buenos Airėse ir apsistojo „Four Seasons Hotel“ viešbutyje (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją