Teiginiai

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai sustabdę automobilį rėkė ant moters, kalbančios rusiškai, ir šaudė į orą šalia automobilio, kuriame sėdėjo ir vaikas.

Verdiktas

Vaizdo įrašas buvo surežisuotas. Atvirųjų šaltinių žvalgybos grupėms pavyko nustatyti, kad įrašas buvo nufilmuotas Rusijos kontroliuojamoje Donecko teritorijoje, maždaug 30 km už fronto linijos. Be to, Ukrainoje jau daugiau nei metus uždrausti automobiliniai vaizdo registratoriai, o įrašas buvo nufilmuotas naudojantis būtent tokiu prietaisu.

Melo detektoriaus komentaras

Kovo 27 d. socialiniuose tinkluose paskleistas automobiliniu vaizdo registratoriumi nufilmuotas vaizdo įrašas. Kovo 24 d. datuotame įraše matoma, kaip automobilį sustabdo Ukrainos vėliava pažymėta mašina, iš kurios išlipa du Ukrainos ginkluotųjų pajėgų drabužius vilkintys vyrai. Vienas iš jų įžeidžiančiai kreipiasi į mašinoje sėdinčią moterį, klausdamas ar ji nemoka kelių eismo taisyklių, jei nepraleidžia kariuomenės transporto. Moteris į klausimą atsako rusiškai, o kareiviškais drabužiais vilkintis vyras liepia jai šnekėti ukrainietiškai ir išvadina kiaule.

Vėliau įtampa dar labiau įkaista, kai moteris išgirsta šūvio garsą ir surinka, kad automobilyje yra jos vaikas. Tada Ukrainos karį vaizduojantis vyras stabteli priešais moters automobilį ir paleidžia šūvį į orą. Galiausiai abu vyrai sulipa į karinį transportą ir nuvažiuoja.

Iš karto po įrašo pasirodymo jis buvo išplatintas Rusijai simpatizuojančiose socialinių tinklų paskyrose, tvirtinant, kad ukrainiečiai kariai įžeidinėja moteris, gąsdina ir šaudo į vaikus, o įrašas esą įrodo, kad ukrainiečiai yra naciai.

Kaip vėliau pastebėjo „Bellingcat“ tyrėjų komanda, viena ankstyviausių įrašo kopijų buvo publikuota Jungtinės Karalystės Rusijos ambasados „Twitter“ paskyroje (ČIA), o vėliau juo pasidalino ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskyra.

Lietuvoje įrašu dalinosi gerai žinomi Rusiją palaikantys veikėjai, taip pat tinklaraštis bukimevieningi.lt (ČIA).

Melagingos žinutės

Netrukus po to, kai įrašas buvo plačiai paskleistas socialiniuose tinkluose, atvirųjų šaltinių žvalgyba užsiimančios grupės susekė, kurioje vietoje jis iš tiesų buvo nufilmuotas. Kovo 27 d. vakare savanorių bendruomenei, nustatančiai, kur ir kada buvo nufilmuoti įvairūs su karu Ukrainoje susiję vaizdo įrašai, priklausanti „Twitter“ paskyra „GeoConfirmed“ nustatė, kad siužetas buvo nufilmuotas Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje, maždaug 30 km už fronto ribos (ČIA). Tikslios šios vietos koordinatės – 47.977044, 37.953754. Tai – sankryža pietrytinėje Donecko miesto dalyje, Donecko regiono, kuris šiuo metu yra okupuotas Rusijos, sostinėje. Tam, kad būtų nufilmuotas toks vaizdo įrašas Ukrainos karinėms pajėgoms būtų reikėję pervažiuoti vieną pavojingiausių fronto linijų ir pasistūmėti 30 km į Rusijos kontroliuojamą teritoriją.

Kad įrašas buvo nufilmuotas būtent šioje vietoje patvirtino ir „Telegram“ paskyra „Moscow Calling“ pasidalinusi nuotrauka, daryta toje teritorijoje, kurios koordinates nurodė „GeoConfirmed“, ir palygindama su kadru iš vaizdo įrašo. Abiejuose vaizduose matomas medžių išsišakojimas identiškai sutampa (ČIA).

Vaizdo įrašo vietos ir lokacijos, kurią nustatė atvirųjų šaltinių žvalgybos komandos, palyginimas

Kad vaizdo įrašas tikriausiai yra surežisuotas patvirtina ir dar viena detalė – Ukrainoje automobiliniai vaizdo registratoriai jau daugiau nei metus yra uždrausti naudoti, siekiant sumažinti informacijos apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų judėjimą ir operacijas plitimą (ČIA).

Netrukus po to, kai paaiškėjo, kad išplatintas vaizdo įrašas buvo surežisuotas, Rusijos Užsienio reikalų ministerija iš savo paskyros pašalino įrašą be jokio paaiškinimo, o Rusijos karo tinklaraštininkas Rybar atnaujino savo „Telegram“ platformoje patalpintą žinutę, nurodydamas, kad vaizdo įrašas pasirodė esąs suklastotas (ČIA). Įrašo išsižadėjo ir daugiau Rusiją palaikančių tinklaraštininkų ir politikų (ČIA ir ČIA), jis taip pat dingo iš daugumos lietuviškų socialinių tinklų paskyrų, tačiau ne iš portalo bukimevieningi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją