Teiginiai

PSO informuoja, kad pasauliui reikalinga masinė vakcinacija. Ir vėl naujas virusas – „papūgų karštligė“ iš Buenos Airių.

Verdiktas

Melas. PSO (Pasaulio sveikatos organizacija – Red. past.) nepaskelbė jokios informacijos, kad pasauliui reikalinga masinė vakcinacija dėl naujo viruso, kuris sukelia vadinamąją papūgų karštligę. Šis virusas nėra naujas, o vakcinos nuo jo net nėra.

Melo detektoriaus komentaras

Tarptautinė visuomenės sveikatos priežiūros sistema „ProMed“, kuri 2019 metais įspėjo apie COVID-19 virusą, balandį paskelbė įspėjimą, kai Buenos Airėse, Argentinoje, „per pastarąsias 30 dienų padaugėjo sunkios netipinės pneumonijos atvejų, kuriems reikia ypatingos priežiūros. Dažniausiai serga jauni žmonės pagrindiniai rizikos veiksniai“ (čia).

„ProMed“ tame pačiame pranešime paskelbė, kad pacientams, kurie susirgo plaučių uždegimu, nustatyti psitakozės požymiai. Psitakozė, dar žinoma kaip ornitozė arba papūgų karštligė, yra žmonių liga, kurią sukelia bakterija Chlamydophila psittaci.

Klaidinanti žinutė

Pirmieji susirgimo psitakoze atvejai buvo nustatyti Švedijoj dar 2013 metais, tad nei šis virusas, nei ši liga nėra nauja (čia).

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro teigimu, monių psitakozė dažniausiai siejama su naminiais paukščiais, pavyzdžiui, papūgomis, kalakutais ir antimis. Žmones bakterija gali užkrėsti nuo infekuotų paukščių. Tiek sergantys, tiek užsikrėtę paukščiai išskiria bakterijų su išmatomis ir kvėpavimo takų išskyromis. Kai išmatos ir išskyros išdžiūsta, į orą gali patekti smulkių dulkių dalelių, kuriose yra bakterijų. Dažniausiai šiomis bakterijomis užsikrečia žmonės, įkvėpę šių dulkių su išdžiūvusiomis išmatomis arba užsikrėtusių paukščių kvėpavimo takų išskyromis. Nėra įrodymų, kad bakterijos plinta ruošiant ar valgant paukštieną (čia).

Psitakozės simptomai panašūs į daugelio kitų kvėpavimo takų ligų simptomus. Bakterijos dauginasi bronchų epitelio ląstelėse, po to patenka į kraują, sukeldamos bendrą intoksikaciją ir organų (kepenų, blužnies, miokardo, smegenų) pažeidimą. Plaučių uždegimas išsivysto, kai ligos sukėlėjų patenka pro kvėpavimo takus.

Žmonėms paprastai psitakozė yra lengva liga. Dažniausiai pasitaikantys simptomai yra šie: karščiavimas ir šaltkrėtis, galvos skausmas, raumenų skausmai, sausas kosulys.Tačiau kai kuriems žmonėms pasireiškia rimtų komplikacijų ir jiems prireikia priežiūros ligoninėje. Komplikacijos yra šios: pneumonija (plaučių infekcija), endokarditas (širdies vožtuvų uždegimas), hepatitas (kepenų uždegimas), nervų arba smegenų uždegimas, sukeliantis neurologinių problemų (čia).

Tinkamai gydant antibiotikais, psitakozė retai (mažiau nei 1 iš 100 atvejų) baigiasi mirtimi.

PSO informavo, kad 2024 m. vasarį Austrija, Danija, Vokietija, Švedija ir Nyderlandai pranešė apie psitakozės atvejų padidėjimą 2023 m. ir 2024 m. pradžioje, ypač nuo 2023 m. lapkričio iki gruodžio mėn. Taip pat pranešta apie penkias mirtis. Daugeliu atvejų buvo pranešta apie laukinių ir (arba) naminių paukščių poveikį. PSO toliau stebi situaciją ir, remdamasi turima informacija, šio įvykio keliamą riziką vertina kaip mažą (čia). Be to, PSO atskaitoje nė žodžiu neužsimenama apie vakcinaciją.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) teigimu, nėra vakcinos, kuri apsaugotų nuo psitakozės. Tačiau galima patiems pasirūpinti savo apsauga. Rekomenduojama pirkti naminius paukščius tik iš žinomų augintojų ar parduotuvių, valant namuose laikomų paukščių narvus derėtų laikykitės atsargumo priemonių (čia)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją