Teiginiai


Apsauginės dujos yra nuodingos, nes viena iš sudedamųjų dalių yra sieros oksidas.

Verdiktas


Melas. Apsauginės dujos yra nepavojingos iš aplinkos oro sugeneruotos dujos. Sieros dioksidas yra griežtai reguliuojamas maisto priedas, dedamas į maisto produktus kaip konservantas.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose nuogąstavimai prasidėjo dėl „ARIMEX“ produkcijos. Neva maisto produktams pakuoti naudojamos apsauginės dujos „<...> [yra] tas pats sieros dioksidas, kuris yra ganėtinai geras nuodas, kurio aplinkoje neišgyvena niekas“.

„ARIMEX“ kokybės ekspertės Vaidos Prokopimienės teigimu, „ARIMEX“ naudoja iš aplinkos oro sugeneruotas, žmogaus sveikatai nepavojingas azoto dujas, o ne sieros oksidą.

„Pakuotėje sukuriama aplinka be deguonies, o tai leidžia riešutams, sėkloms ir džiovintiems vaisiams ilgiau išlikti šviežiems (lėčiau vyksta oksidacijos procesas), užtikrinamas jų nepakitęs skonis“, – teigia „ARIMEX“ Kokybės ekspertė Vaida Prokopimienė.

Klaidinanti žinutė

Apsauginės dujos yra maisto produktų pakavimo procesuose naudojamos dujos. Šios dujos naudojamos siekiant sukurti tokią aplinką pakuotės viduje, kuri padėtų išsaugoti turinio kokybę. Dujos nereaguoja su pakuojamomis medžiagomis ir neleisdamos joms oksiduotis, todėl maisto produktai ilgiau išlieka švieži (čia).

Sulfitai (sieros dioksidas) yra dedami į maisto produktus kaip konservantai ir antioksidantai. Kadangi jie priskiriami alergenų grupei, ši sudedamoji dalis turi būti aiškiai pažymėta produkto etiketėje E raide ir skaičiumi. Sieros dioksidas žymimas kombinacija E220 (čia).

Sulfitų natūraliai yra vynuogėse, krevetėse, apelsinų sultyse, žirniuose, abrikosuose, svogūnuose, česnakuose ir daugelyje kitų augalinių produktų. Natūraliai maiste esantis sulfitų kiekis yra nedidelis. Kai maisto produktų gamyboje sulfitai naudojami kaip maisto priedai, bendras šių medžiagų kiekis maisto produktuose būna gerokai didesnis ir sulfitams jautriems žmonėms gali sukelti sveikatos sutrikimus, pavyzdžiui, ūmų bronchų spazmą, taip pat nosies užgulimą, slogą, virškinimo trakto sutrikimus, niežulį, bėrimą ar net šoką. Tačiau šios reakcijos pasireiškia tik išskirtiniais atvejais, o sveikam žmogui sulfitai sveikatos sutrikimų nesukelia (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją