Teiginiai

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) ataskaitoje atskleista, kad po mRNR COVID-19 skiepų staiga mirė 120 000 amerikiečių vaikų (ČIA).

Verdiktas

Melas. CDC tokios ataskaitos niekada nepaskelbė, o minimas mirčių skaičius ištrauktas iš perteklinių mirčių ataskaitos, kurioje tikrai nėra nurodyta, kad šios mirtys yra COVID-19 vakcinų šalutinis poveikis. CDC oficialiai yra pripažinusi 9 mirtis, kurias lėmė COVID-19 vakcinos.

Melo detektoriaus komentaras

Teiginiai, jog esą CDC patvirtino, kad nuo COVID-19 vakcinų naudojimo pradžios staiga mirė 118 tūkst. vaikų ir jaunų žmonių socialiniuose tinkluose ėmė sklisti praėjusių metų pabaigoje, kai straipsnis apie tai pasirodė dezinformaciją apie vakcinas skleidžiančiame portale „The Exposé“.

Tačiau šiame straipsnyje, kuris pasirodė pernai lapkričio 30 dieną, melagingai ir kaidingai interpretuojami CDC duomenys apie perteklines mirtis.

Kaip įrodymas straipsnyje cituojami CDC duomenys, paskelbti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos. Tai yra tarpvyriausybinė organizacija, kurią sudaro 38 šalys narės , įskaitant JAV. Kaip pateikė „The Exposé“, duomenys rodo, kad nuo 2020 m. gruodžio mėn. iki 2022 m. spalio mėn., palyginti su 2015–2019 m. vidurkiu, 0–44 metų amžiaus grupėje JAV mirė daugiau nei 118 000 žmonių.

Nors perteklinis mirčių skaičius – skirtumas tarp stebimo mirčių skaičiaus ir numatomo skaičiaus konkrečiu laikotarpiu – 2021 ir 2022 m. JAV buvo didesnis 0–44 metų amžiaus asmenų, palyginti su ankstesniais vidurkiais, CDC šio padidėjimo nepriskyrė vakcinoms nuo COVID-19, o naujienų agentūrai „The Associated Press“ ekspertai sakė, kad tai greičiausiai gali būti siejama su kitomis priežastimis, įskaitant sunkesnius koronaviruso variantus.

„Per didelis mirčių skaičius daugiausia paaiškinamas padidėjusiu mirtingumu nuo COVID-19 ir kitomis pagrindinėmis mirties priežastimis, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusiomis su pandemija“, - faktų tikrintojams sakė CDC atstovas Bertas Kelly.

Jis teigė, kad kitos pagrindinės mirties priežastys, dėl kurių miršta daugiau žmonių, yra gripas ir pneumonija, kraujotakos ligos, Alzheimerio liga, demencija ir diabetas.

Brianas Tsai, CDC Nacionalinio sveikatos statistikos centro atstovas spaudai, naujienų agentūrai „The Associated Press“ patikslino, kad galimos 0-44 metų amžiaus grupės mirties priežastys nuo 2020 m. yra „padidėjęs atsitiktinių mirčių skaičius (daugiausia perdozavus narkotikų), savižudybės, žmogžudystės, širdies ligos, kepenų ligos ir diabetas“. Jis sakė, kad nemaža dalis mirčių yra paties COVID-19 pasekmė.

2021 m. gruodžio mėn. CDC duomenys rodo, kad COVID-19 buvo trečia pagrindinė mirties priežastis JAV po širdies ligų ir vėžio.

Daugybė tyrimų įrodė, kad COVID-19 vakcinos yra saugios, o pasitaikantys šalutiniai poveikiai dažniausiai yra nesunkūs ir greitai praeina.

Pavyzdžiui, viename tyrime mokslininkai ištyrė nepageidaujamus reiškinius iš beveik 300 milijonų vakcinos dozių, sušvirkštų JAV nuo 2020 m. gruodžio mėn. iki 2021 m. birželio mėn. Ir nustayta, kad 92 proc. praneštų šalutinių poveikių po „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų buvo lengvi.

Pranešimai apie mirtį po vakcinacijos nuo COVID-19 yra labai reti. JAV institucijos reikalauja, kad sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai praneštų apie bet kokią mirtį po vakcinacijos nuo COVID-19, net jei neaišku, ar priežastis buvo vakcina.

Nuo 2020 m. gruodžio 14 d. iki 2022 m. gruodžio 14 d. Jungtinėse Valstijose buvo paskiepyta daugiau nei 660 milijonų COVID-19 vakcinų dozių. Per tą laiką gauti 18 007 preliminarūs pranešimai apie mirtį (0,0027 %) tarp žmonių, kurie buvo paskiepyti COVID-19 vakcina. CDC patvirtino, kad nuolatinis stebėjimas nustatė devynias mirtis, priežastiniu ryšiu susijusias su „J&J/Janssen“ vakcinacija nuo COVID-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją